Ρωσία και ΗΠΑ βάζουν την Κίνα στον διπλωματικό «πυρετό» της ουκρανικής κρίσης
Ανανεώθηκε:
Μετά τη τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ τον Δεκέμβριο, οι δύο ηγέτες αναμένεται να πραγματοποιήσουν κατ' ιδίαν συνάντηση κατά την διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που ξεκινούν την επόμενη Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, θα πραγματοποιήσει στις 3 Φεβρουαρίου επίσκεψη στο Πεκίνο, όπου θα συζητήσει με τον Κινέζο ομόλογο του Γουάνγκ Γι, για την προετοιμασία της συνάντησης κορυφής μεταξύ των προέδρων Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξέι Ζάιτσεφ.
«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Πεκίνο οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συζητήσουν ζητήματα επικαιρότητας που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, δίνοντας έμφαση στην προετοιμασία της συνάντησης κορυφής των ηγετών της Ρωσίας και της Κίνας κατά την διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, τον μεταξύ τους συντονισμό στο διεθνές πεδίο, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζάιτσεφ.
Επικοινωνία Μπλίνκεν - Γουάνγκ Γι για την ουκρανική κρίση
Νωρίτερα την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι συζήτησε τηλεφωνικά την κατάσταση στην Ουκρανία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Μπλίνκεν «υπογράμμισε τους κινδύνους για την παγκόσμια ασφάλεια και τους οικονομικούς κινδύνους που ενέχει η περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και μετέφερε ότι η αποκλιμάκωση και η διπλωματία είναι ο υπεύθυνος δρόμος προς τα εμπρός», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.
Ο Γουάνγκ Γι είπε ότι «η ασφάλεια μιας χώρας δεν μπορεί να είναι εις βάρος άλλων χωρών και η περιφερειακή ασφάλεια δεν μπορεί να εγγυηθεί με την ενίσχυση ή ακόμη και την επέκταση των στρατιωτικών μπλοκ», προσθέτοντας ότι «οι εύλογες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να επιλυθούν», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας (MOFA).
«Καλούμε όλα τα μέρη να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, να σταματήσουν τις ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση και τροφοδοτούν την κρίση», είπε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει «να εγκαταλείψουν τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου» και να επιστρέψουν στη συμφωνία του Μινσκ του 2015, η οποία επεδίωκε τον τερματισμό των μαχών στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας.
Μετά το Πεκίνο, επίσκεψη Πούτιν στην Άγκυρα
Παράλληλα το Κρεμλίνο, μέσω του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Τουρκία και την συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο των ετήσιων συνομιλιών τους.
«Ο πρόεδρος Πούτιν αποδέχτηκε με ευγνωμοσύνη αυτή την πρόσκληση», είπε ο Πεσκόφ. Για την ώρα, δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την επίσκεψη Πούτιν στην Άγκυρα, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να δηλώνει σε δημοσιογράφους πως ενημερώθηκε από το Κρεμλίνο ότι η συνάντηση θα γίνει μετά την επιστροφή του Πούτιν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.
Μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη που μεταδόθηκε ζωντανά στο τουρκικό ειδησεογραφικό κανάλι NTV την Τετάρτη, ο Ερντογάν κάλεσε τον Πούτιν σε μια σύνοδο κορυφής στο πλαίσιο των Μηχανισμών του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου της Τουρκίας, τους οποίους μοιράζεται τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία.
Ο Ερντογάν προσφέρθηκε επίσης να μεσολαβήσει στις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ενόσω συνεχίζονται οι παγκόσμιες προσπάθειες αποκλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης.
«Θέλουμε να επιλυθεί η τρέχουσα ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πριν μετατραπεί σε νέα κρίση» είπε ο Ερντογάν στο NTV, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η η Τουρκία –ως μέλος του ΝΑΤΟ– θα συνεχίσει να υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
«Είναι η μεγαλύτερη επιθυμία μας οι προσπάθειες του ΝΑΤΟ σε αυτό το θέμα να είναι επιτυχείς. Η χώρα μας έχει υποστηρίξει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας από την πρώτη στιγμή», είπε.
«Είχαμε ξεκάθαρη στάση εναντίον της Ρωσίας όταν στοχεύει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, όπως η προσάρτηση της Κριμαίας. Η στάση μας δεν πρόκειται να αλλάξει. Ελπίζω ότι η Ρωσία δεν θα πραγματοποιήσει ένοπλη επίθεση ή κατοχή της Ουκρανίας. Αυτό δεν είναι λογικό για τη Ρωσία και την περιοχή», συνέχισε ο Ερντογάν.