ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Διαβουλεύσεις ΗΠΑ με συμμάχους για την αποστολή χιλιάδων στρατιωτών στην Ανατολική Ευρώπη

Οι ΗΠΑ αναμένουν έως τα μέσα Φεβρουαρίου πιθανή «χρήση στρατιωτικής ισχύος» από τη Ρωσία κατά της Ουκρανίας AP Photo/Pavlo Palamarchuk

Σε διαβουλεύσεις για την ανάπτυξη χιλιάδων επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων σε χώρες του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένοι σύμμαχοι της, πριν από οποιαδήποτε πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιβεβαίωσαν στο CNNi τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν για τις εν εξελίξει συζητήσεις.

Μεταξύ των χωρών που εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποδεχθούν την ανάπτυξη συμμαχικών στρατευμάτων στο έδαφός τους είναι η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία. Οι δυνάμεις που προβλέπεται να αναπτυχθούν θα περίπου 1.000 άτομα σε κάθε χώρα και θα είναι παρόμοιες με εκείνες που σταθμεύουν αυτή τη στιγμή στην «εμπροσθοφυλακή» της Βαλτικής και την Πολωνία.

Δεν είναι όλοι πρόθυμοι

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται στην πρωτοπορία των συμμαχικών χωρών που εξετάζουν το ενδεχόμενο ενίσχυσης των δυνάμεων τους στην Ανατολική Ευρώπη, δεν εμφανίζονται, ωστόσο, εξίσου πρόθυμα και τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν βρίσκονται εξ ολοκλήρου στο ίδιο μήκος κύματος σε σχέση με την εκτίμηση της σοβαρότητας όσον αφορά στη ρωσική απειλή. Η Γερμανία, για παράδειγμα, αρνήθηκε να πουλήσει νέα όπλα στην Ουκρανία.

Ως εκ τούτου, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε συζητήσεις για να στείλουν τις πρόσθετες δυνάμεις σε διμερή βάση ή, όπως το χαρακτήρισε ένας αξιωματούχος, ως «συνασπισμός των πρόθυμων».

Το ΝΑΤΟ πάντως είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι θέτει δυνάμεις σε ετοιμότητα και ενισχύει την Ανατολική Ευρώπη με περισσότερα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, σε αυτό που η Ρωσία κατήγγειλε ως δυτική «υστερία» ως απάντηση στη συσσώρευση στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Αμερικανικές δυνάμεις και με το ΝΑΤΟ και σε διμερές επίπεδο

Σε γενικές γραμμές, ο στρατιωτικός στόχος των ΗΠΑ είναι να «ανταποκριθεί στις επιχειρησιακές δυνατότητες» που ζητούν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στην περιοχή, δήλωσε άλλος αξιωματούχος που επικαλείται το CNNi την περασμένη εβδομάδα.

Οι αμερικανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν, όπως ήδη κάνουν, μονομερώς στην Ευρώπη, αλλά θα μπορούσαν επίσης να λειτουργήσουν υπό τις υπάρχουσες δομές διοίκησης του ΝΑΤΟ.

Το ενδεχόμενο ανάπτυξης συμμαχικών δυνάμεων στο «κατώφλι» της Ρωσίας, εν όψει πιθανολογούμενης εισβολής στην Ουκρανία, σηματοδοτεί αλλαγή στάσης από την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία προηγουμένως εμφανιζόταν συγκρατημένη στο να κάνει κινήσει που θα προκαλέσουν τη Μόσχα. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να εργαλειοποιηθεί από το Κρεμλίνο ως παράδειγμα επιθετικής στάσης του ΝΑΤΟ ενάντια στη Ρωσία, προκειμένου να δικαιολογήσει τη συγκέντρωση δυνάμεών της κατά μήκος των συνόρων της με την Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ έχουν θέσει 8.500 στρατιώτες σε αυξημένη ετοιμότητα σε περίπτωση που κληθεί το ΝΑΤΟ σε δράση.

Ο Τζον Κίρμπι δήλωσε στο CNNi, την Τρίτη, ότι ορισμένα στρατεύματα βρίσκονται επίσης σε αυξημένη επιφυλακή «μόνο για τους δικούς μας σκοπούς, των Ηνωμένων Πολιτειών, για να δούμε αν υπάρχει ανάγκη να συνεχίσουμε να καθησυχάζουμε σε διμερή βάση κάποιους από τους συμμάχους μας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη».

Στο ίδιο κλίμα και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε, επίσης την Τρίτη, ότι «ίσως να μετακινήσει μερικά από αυτά τα στρατεύματα στο εγγύς μέλλον, μόνο και μόνο επειδή χρειάζεται χρόνος» και επειδή οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη έχουν «λόγους ανησυχία».

Αμερικανικά μαχητικά στην Εσθονία

Έξι αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-15 προσγειώθηκαν την Τετάρτη σε αεροπορική βάση της Εσθονίας και θα παραμείνουν εκεί για μιάμιση εβδομάδα.

«Τα έξι μαχητικά αεροσκάφη θα αναπτυχθούν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας», δήλωσε εκπρόσωπος στην αεροπορική βάση Αμάρι στην Εσθονία.

Τα F-15 θα ενισχύσουν την αποστολή του ΝΑΤΟ στην Αεροπορική Αστυνόμευση της Βαλτικής, δήλωσε η Συμμαχική Αεροπορική Διοίκηση του ΝΑΤΟ (Allied Air Command).

Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία -χώρες της Βαλτικής, πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, αλλά σήμερα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης- δεν διαθέτουν μαχητικά αεροσκάφη και στηρίζονται στο ΝΑΤΟ για την αστυνόμευση του εναέριου χώρου τους.

Το ΝΑΤΟ είχε προαναγγείλει ότι η Δανία θα αναπτύξει τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 σε κοντινή αεροπορική βάση της Λιθουανίας στο Σιαουλιάι την Πέμπτη.

«Τα αεροσκάφη πρόκειται να συνεργαστούν με άλλα συμμαχικά έθνη σε όλη τη Βαλτική, ασκώντας εκπαιδευτικούς ελιγμούς αέρος - αέρος και αέρος - εδάφους επιπρόσθετα, στις αποστολές εναέριας αστυνόμευσης», ανέφερε σε ανακοίνωση η Συμμαχική Αεροπορική Διοίκηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης