ΥΠΕΞ: Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις στην Μπουρκίνα Φάσο
Την ανατροπή του εκλεγμένου Προέδρου της Μπουρκίνα Φάσο, Ροκ Καμπορέ (Roch Kaboré), καταδικάζει το υπουργείο Εξωτερικών και απευθύνει έκκληση για την άμεση αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης.
Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως «παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις στην Μπουρκίνα Φάσο» και επισημαίνει ότι η ευρύτερη περιοχή του Σαχέλ και εν γένει της Δυτικής Αφρικής επηρεάζει την ασφάλεια του συνόλου της Ευρώπης.
Περαιτέρω, τονίζει ότι η Ελλάδα διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή αυτή, κάτι που υποδηλώνουν οι πρόσφατες επισκέψεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Γκάνα και στη Νιγηρία, καθώς και η έναρξη λειτουργίας ελληνικής πρεσβείας στη Σενεγάλη και ο ορισμός του πρέσβη στο Ντακάρ ως ειδικού Απεσταλμένου για το Σαχέλ.
Υπενθυμίζεται πως στην Μπουρκίνα Φάσο, στο Σαχέλ και τη Δυτική Αφρική εδώ και ενάμιση χρόνο οι συνταγματάρχες ανατρέπουν δια της βίας τις κυβερνήσεις, με το πρόσχημα ότι οι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι ή ανίκανοι να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές.
Στρατιωτικοί υπό τις διαταγές του αντισυνταγματάρχη Πολ-Ανρί Σανταόγκο Νταμίμπα ανακοίνωσαν τη Δευτέρα μέσω της δημόσιας τηλεόρασης ότι ανέτρεψεαν τον πρόεδρο της Μπουρκίνα Φάσο, τον Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ.
Ο Καμπορέ είχε την ίδια τύχη με τους ομολόγους του από το Μαλί, τον Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά και τη Γουινέα, τον Άλφα Κοντέ, τους οποίους ανέτρεψε ο στρατός τον Αύγουστο του 2020 και τον Σεπτέμβριο του 2021 αντίστοιχα. Είχαν προηγηθεί, την τελευταία δεκαετία, πολλοί ακόμη ηγέτες χωρών της Αφρικής.
Στο Μαλί, ένα νέο πραξικόπημα έγινε τον Μάιο του 2021. Έναν μήνα νωρίτερα, στο Τσαντ, ανέλαβε την εξουσία ο στρατηγός Μοχάματ Ιντρίς Ντέμπι Ίτο.
Ανάμεσα στη Δυτική Αφρική και το Σαχέλ, σχεδόν όλες οι χώρες είναι πλέον υπό την ηγεσία μιας χούντας.
Οι πραξικοπηματίες, σαν να είναι συνεννοημένοι, δηλώνουν ότι «δεν είχαν άλλη επιλογή» παρά μόνο να αναλάβουν «τις ευθύνες τους» και να «προστατεύσουν την πατρίδα». Στη συνέχεια υπόσχονται ότι θα παραδώσουν την εξουσία στους πολιτικούς, εν ευθέτω χρόνω.
Στη Γουινέα, έπειτα από δύο χρόνια πολιτικής κρίσης, οι ειδικές δυνάμεις του συνταγματάρχη Μαμαντού Ντουμπούγια συνέλαβαν τον πρόεδρο Κοντέ για να βάλουν τέλος «στην οικονομική αταξία, τη φτώχεια και την ενδημική διαφθορά» αλλά και «την καταπάτηση των δικαιωμάτων των πολιτών». Στη χώρα αυτή δεν δρουν τζιχαντιστικές οργανώσεις.
Ανατολικότερα, στο Τσαντ, μια χώρα που δέχεται επιθέσεις από αντάρτες και τζιχαντιστές, ο γιος πήρε τη θέση του πατέρα ώστε, όπως λέει, να εμποδίσει την πατρίδα του «να βυθιστεί στη βία και την αναρχία».