ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία - ΗΠΑ: Σε επιφυλακή 8.500 στρατιώτες για να αναπτυχθούν στην Ευρώπη

Η ΝΑΤΟϊκή δύναμη ενισχύεται με φρεγάτες, μαχητικά και στρατιώτες στην Ααντολική Ευρώπη AP Photo/Francisco Seco

Το Πεντάγωνο έθεσε σε επιφυλακή 8.500 στρατιώτες οι οποίοι θα είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν στην Ευρώπη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, στην περίπτωση μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε απόψε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Τζον Κίρμπι.

«Ο αριθμός των στρατιωτών που το υπουργείο έχει θέσει σε επιφυλακή ανέρχεται στους 8.500», είπε ο εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι προς το παρόν «δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την ανάπτυξή τους εκτός των ΗΠΑ».

«Όμως είναι καταφανές ότι οι Ρώσοι δεν προτίθενται να αποκλιμακώσουν» την κατάσταση, πρόσθεσε.

Ενίσχυση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων

Με θαλάσσιες, χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις ενισχύεται η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, καθώς καθίσταται ολοένα και πιο ορατό το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής στο έδαφος της Ουκρανίας. Φρεγάτες, μαχητικά αεροσκάφη και στρατιώτες αναπτύσσονται στην Ανατολική Ευρώπη προς ενίσχυση της «συλλογικής άμυνας», βάσει ανακοίνωσης του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Με δηλώσεις περί «υστερίας» και κλιμάκωσης της έντασης απαντά η Μόσχα...

«Το ΝΑΤΟ θα εξακολουθήσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύει και να υπερασπίζεται όλους τους Συμμάχους, περιλαμβανομένης της ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας. Θα απαντάμε πάντα σε οποιαδήποτε επιδείνωση του περιβάλλοντος ασφαλείας μας, κυρίως ενισχύοντας την κοινή μας άμυνα» αναφέρει ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Χαιρετίζω τη συνεισφορά περισσότερων δυνάμεων στο ΝΑΤΟ από τους συμμάχους» τονίζει ο Στόλτενμπεργκ, καθώς οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις τίθενται σε επιφυλακή μπροστά στον κίνδυνο ανάφλεξης.

Σε ανακοίνωση της Συμμαχίας αναφέρεται πως η Δανία στέλνει μία φρεγάτα στη Βαλτική Θάλασσα και ετοιμάζεται να αναπτύξει τέσσερα καταδιωκτικά αεροσκάφη F-16 στη Λιθουανία για να υποστηρίξει τη μακροχρόνια αποστολή της φύλαξης του εναέριου χώρου της περιοχής από το ΝΑΤΟ,

Η Ισπανία στέλνει πλοία για να ενταχθούν στις θαλάσσιες δυνάμεις του ΝΑΤΟ και σκοπεύει να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στη Βουλγαρία.

«Η Γαλλία δήλωσε έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Ρουμανία υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ από τον Απρίλιο. Η Ολλανδία στέλνει δύο καταδιωκτικά αεροσκάφη F-35 στη Βουλγαρία από τον Απρίλιο για να στηρίξουν τις δραστηριότητες φύλαξης του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ στην περιοχή και θέτει σε ετοιμότητα ένα πλοίο και χερσαίες δυνάμεις για τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οι ΗΠΑ επίσης δήλωσαν ξεκάθαρα ότι σκοπεύουν να αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας» προστίθεται.

«Μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει την παρουσία του στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας, κυρίως με την παρουσία τεσσάρων, πολυεθνικών, τακτικών στρατιωτικών συγκροτημάτων στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία» υπενθυμίζει το ΝΑΤΟ.

«Αυτές οι μονάδες, υπό τη διοίκηση της Βρετανίας, του Καναδά, της Γερμανίας και των ΗΠΑ αντίστοιχα είναι πολυεθνικές και έτοιμες για μάχη» διαμηνύει η Συμμαχία, προειδοποιώντας ότι «η παρουσία τους καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι μια επίθεση εναντίον μίας συμμαχικής χώρας θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλης της Συμμαχίας».

Πριν το 2014 -όταν και προσαρτήθηκε η χερσόνησος της Κριμαίας- δεν υπήρχαν δυνάμεις του ΝΑΤΟ στα ανατολικά σύνορα της Συμμαχίας, σημειώνεται.

Η Ρωσία μιλά για «υστερία» κατηγορώντας ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ότι «επιτείνουν» την ένταση

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ανατολής και Δύσης μετά την ανακοίνωση των σχεδίων για ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς και την απομάκρυνση των οικογενειών των διπλωματών από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

«Οι εντάσεις εντείνονται με ανακοινώσεις και συγκεκριμένες ενέργειες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε δημοσιογράφους.

Κατήγγειλε «υστερία» από την πλευρά της Ευρώπης, αφού οι ανακοινώσεις για υποτιθέμενη επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες. Οι πληροφορίες που βγαίνουν από τη Δύση είναι γεμάτες «υστερία» και «ψέματα», τόνισε.

Ο ίδιος έκρινε, δε, «πολύ υψηλό» τον κίνδυνο επίθεσης του Κιέβου κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι δύο πλευρές βρίσκονται αντιμέτωπες από το 2014 σε έναν πόλεμο που έχει σκοτώσει περισσότερους από 13.000 ανθρώπους.

«Πράγματι, οι ουκρανικές αρχές συγκεντρώνουν ένα σημαντικό επίπεδο δυνάμεων και μέσων στα σύνορα με τις φιλορωσικές αυτονομιστικές δημοκρατίες» ανέφερε ο Πεσκόφ, υποστηρίζοντας ότι αυτή η κατάσταση «υποδηλώνει την προετοιμασία επιθετικών ενεργειών» από την πλευρά του Κιέβου.

«Όλα αυτά οδηγούν σε μια κατάσταση όπου οι εντάσεις κλιμακώνονται», συνέχισε για να προσθέσει ότι η σημερινή «επιθετική ατμόσφαιρα» στην Ευρώπη είναι «μια πραγματικότητα».

Σταθερά η Μόσχα διαμηνύει πως «όλα εξαρτώνται» από τις ενέργειες των ΗΠΑ, «δείχνοντας» στις εγγυήσεις ασφαλείας και τις γραπτές απαντήσεις που αναμένει από τη διακυβέρνηση Μπάιντεν και το ΝΑΤΟ, και μολονότι επίσημα παγίως διαψεύδει ότι σχεδιάζει εισβολή, προειδοποιεί για επερχόμενη κρίση «με απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια» εάν αγνοηθούν οι απαιτήσεις της.

Η Ρωσία απαιτεί να γίνει σεβαστή η συμπεφωνημένη έκβαση του Ψυχρού Πολέμου, με την επιστροφή -επί της ουσίας- στα ΝΑΤΟϊκά «συνόρα» του 1997.

Και επ' αυτού, αναμένει την προσεχή εβδομάδα τις γραπτές απαντήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών επί των σχετικών νομικά δεσμευτικών εγγυήσεων ασφαλείας που έχει θέσει επί τάπητος, με κύριο άξονα τον αποκλεισμό ΝΑΤΟϊκού μέλλοντος για την Ουκρανία και τη Γεωργία και την απόσυση συμμαχικών δυνάμεων και οπλικών συστημάτων από χώρες που εντάχθηκαν στις βορειοατλαντικές δομές μετά το 1997, περιλαμβανομένων Πολωνίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης