ΚΟΣΜΟΣ

Βρέθηκε μούμια 4.500 ετών σε πόλη του Περού

Βρέθηκε μούμια 4.500 ετών σε πόλη του Περού
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ KHALED EL-FIQI

Αρχαιολόγοι στο Περού ανακάλυψαν μούμια γυναίκας 4.500 ετών, θαμμένη κοντά σε μια από τις αρχαιότερες πόλεις του Περού.

Η αρχαιολόγος Ρουθ Σάντι Σόλις (Ruth Shady Solis), αναφέρει σύμφωνα με τη Guardian, ότι η μούμια πιθανόν να είναι μια γυναίκα ηλικίας 40 με 50 ετών που θάφτηκε στις ακτές του Ασπέρο, 14 μίλια μακριά από το Καράλ, μια πόλη που έχει τις αρχαιότερες πυραμίδες στο Περού.

Η μούμια θάφτηκε μαζί με σκαλιστά αντικείμενα που απεικονίζουν πιθήκους και πουλιά, που όπως εξηγεί η αρχαιολόγος χρησιμοποιούσαν για εμπορικές συναλλαγές. Το γεγονός πως είχε αντικείμενα μεγάλης αξίας, για την εποχή εκείνη, δείχνει και την κοινωνική θέση του προσώπου που μουμιοποιήθηκε.

Πλάι της βρέθηκαν και άλλα αντικείμενα όπως κοχύλια και σχέδια από ζώα της ζούγκλας, ενώ το πτώμα είναι καλοδιατηρημένο.

Η ερευνητική ομάδα υπολογίζει ότι η γυναίκα έζησε το 2.500 π.Χ, την ίδια περίοδο δηλαδή που οι άνθρωποι άρχισαν να χτίζουν τις πυραμίδες, αν και δεν έχουν κατανοήσει ακόμα τον λόγο θανάτου της γυναίκας. «Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, οι ανθρωποθυσίες ήταν κάτι σπάνιο για τα δεδομένα της εποχής», αναφέρει η ερευνήτρια, αποκλύοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Όπως αναφέρει και στο ειδησεογραφικό πρακτορείο “Andina”, τα αντικείμενα αποκαλύπτουν ότι υπήρχε ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα, δηλαδή επιτρεπόταν και στους άντρες και στις γυναίκες να κατέχουν ηγετικές θέσεις και να έχουν υψηλή κοινωνική θέση. «Το μέρος στο οποίο θάφτηκε, δείχνει ότι κατείχε ηγετική θέση. Στο λαιμό της φορούσε επίσης κολιέ από κοχύλια».

Μέχρι στιγμής είναι το αρχαιότερο πτώμα που βρέθηκε στο Περού. Συγκεκριμένα, το 2005 ανακαλύφθηκε στη βόρεια ακτή του Περού μια μούμια τυλιγμένη σε πολλά υφάσματα. Ήταν θαμμένη με πλήρη βασιλική περιβολή και υπολογίστηκε ότι έζησε πριν από περίπου 1.600 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του National Geographic.

Σύμφωνα με τους μελετητές, ορισμένες φορές οι φυσικές συνθήκες ταφής συνδυάζονταν με τις τελετουργίες των ζωντανών με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτρέπουν τη μουμιοποίηση του νεκρού. Μια τέτοια περίπτωση ήταν και η μούμια, που βρέθηκε σε έναν εντυπωσιακά διακοσμημένο περίβολο με τέσσερις τάφους. Ο μεγαλύτερος ανήκε στη μούμια και χρονολογήθηκε από τους ειδικούς περίπου στα 450 μ.Χ.