ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Η Όμικρον οδηγεί πιθανώς την Ευρώπη προς το τέλος της πανδημίας

Ωστόσο, δεν βρισκόμαστε ακόμη σε «μία ενδημική φάση», προειδοποιεί ο περιφερειακός διεθυντής του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε, συνιστώντας προσοχή και εγρήγορση AP Photo/Michel Euler

Η παραλλαγή Όμικρον, η οποία είναι πιθανόν να προσβάλει 60 εκατομμύρια Ευρωπαίους μέχρι τον Μάρτιο, έχει διαμορφώσει μία νέα φάση για την πανδημία της Covid-19 στην Ευρώπη και είναι πιθανόν να την οδηγήσει κοντά στο τέλος της, εκτιμά ο διευθυντής της υπηρεσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε.

«Είναι πιθανόν ότι η περιοχή πλησιάζει στο τέλος της πανδημίας», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, απευθύνοντας ωστόσο έκκληση για προσοχή λόγω της προσαρμοστικότητας του ιού.

«Μόλις το κύμα της Ομικρον αμβλυνθεί, θα υπάρξει για μερικές εβδομάδες και μερικούς μήνες συνολική ανοσία, είτε χάρη στο εμβόλιο, είτε διότι οι άνθρωποι θα έχουν αναπτύξει ανοσία εξαιτίας της μόλυνσης και επίσης λόγω της πτώσης εξαιτίας της εποχικότητας», είπε ο Χανς Κλούγκε.

Ωστόσο, δεν βρισκόμαστε σε «μία ενδημική φάση», προειδοποίησε.

«Ενδημική σημαίνει [...] ότι μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί. Ο ιός αυτός [μας] έχει εκπλήξει περισσότερες από μία φορά. Κατά συνέπεια, οφείλουμε να είμαστε επιφυλακτικοί» επέμεινε ο Χανς Κλούγκε.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, η παραλλαγή Όμικρον, που εμφανίσθηκε στο τέλος του Νοεμβρίου και είναι μεταδοτικότερη από την Δέλτα, είναι πλέον κυρίαρχη, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Υγείας.

Με την εκτόξευση των κρουσμάτων, το θέμα που τίθεται πλέον είναι «η ελαχιστοποίηση των διαταραχών και η προστασία των ευάλωτων ατόμων» και όχι πλέον η επικέντρωση μόνο στην μείωση της μετάδοσης.

Φως με... Όμικρον από δύο μελέτες

Δύο νέες επιστημονικές μελέτες, μία από το Χονγκ Κονγκ και μία από τις ΗΠΑ, συμφωνούν, εν τω μεταξύ, ότι η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού έχει σημαντικά μειωμένη παθογονικότητα, δηλαδή μικρότερη ικανότητα να αναπαράγεται μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα και να προκαλεί τη νόσο Covid-19.

Στην πρώτη έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature», οι ερευνητές του Τμήματος Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, με επικεφαλής τον καθηγητή Κουόκ-Γιουνγκ Γιουέν, μελέτησαν την ικανότητα αναπαραγωγής και την παθογονικότητα της Όμικρον τόσο σε ανθρώπινα κύτταρα πνευμόνων και εντέρου, όσο και σε ζώα (τρωκτικά).

Στα εργαστηριακά πειράματα τους βρήκαν ότι η Όμικρον μπορεί να πολλαπλασιαστεί λιγότερο, σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού και τις παραλλαγές Άλφα, Βήτα και Δέλτα. Η Όμικρον βρέθηκε ότι είναι πάνω από τρεις φορές λιγότερο αποτελεσματική στον πολλαπλασιασμό της σε σχέση με το αρχικό στέλεχος, ενώ αντίθετα οι παραλλαγές 'Αλφα, Βήτα και Δέλτα είχαν παρόμοια ή μεγαλύτερη ικανότητα πολλαπλασιασμού σε σχέση με τον αρχικό ιό.

Επίσης ο πολλαπλασιασμός της Όμικρον βρέθηκε μειωμένος τόσο στο ανώτερο όσο και στο κατώτερο αναπνευστικό των ποντικιών, σε σχέση τόσο με το αρχικό στέλεχος που είχε εντοπιστεί στην Κίνα όσο και την παραλλαγή Δέλτα. Η περαιτέρω μελέτη έδειξε ότι η μόλυνση με Όμικρον οδήγησε σε μειωμένα επίπεδα φλεγμονής και βλάβης στους πνεύμονες των τρωκτικών, σε σχέση με τον αρχικό ιό και τη Δέλτα. Ανάλογη διαφορά υπήρξε όσον αφορά την μικρότερη μείωση του βάρους των ζώων και τη μεγαλύτερη επιβίωση των ζώων που είχαν μολυνθεί από την Όμικρον.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης