Γεβγκένι Μουράγεφ: Ποιος είναι ο «εκλεκτός» του Πούτιν για πρόεδρος-«μαριονέτα» στην Ουκρανία
Ανανεώθηκε:
Ο Ουκρανός πρώην βουλευτής, Γεβγκένι Μουράγεφ, τον οποίο κατονόμασε δημόσια το Ηνωμένο Βασίλειο ως πιθανό «υποψήφιο» του Κρεμλίνου για να ηγηθεί φιλορωσικής κυβέρνησης στο Κίεβο, στο πλαίσιο σχεδιαζόμενης πραξικοπηματικής απόπειρας, χλευάζει μεν τις βρετανικές καταγγελίες ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιδιώκει να τον θέσει επικεφαλής ενός καθεστώτος-μαριονέτα, τονίζει δε ότι η πρώην σοβιετική δημοκρατία χρειάζεται νέους ηγέτες.
Εν μέσω των σφοδρών αντιδράσεων και προειδοποιήσεων εκ μέρους της κυβέρνησης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά τις δηλώσεις της Βρετανίας, ο Γεβγκένι Μουράγεφ παρεμβαίνει με ανάρτησή του στο Facebook τονίζοντας ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στον διαχωρισμό των Ουκρανών πολιτικών σε φιλοδυτικούς και φιλορώσους.
«Η εποχή των φιλοδυτικών και των φιλορώσων πολιτικών στην Ουκρανία τελείωσε ανεπιστρεπτί. Η Ουκρανία χρειάζεται νέους πολιτικούς, η πολιτική των οποίων θα βασίζεται αποκλειστικά στην αρχή του εθνικού συμφέροντος της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού» αναφέρει.
Ο Μουράγεφ γεννήθηκε το 1976 στο Χάρκοβο, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία και είναι μεταξύ των αντιπολιιτευόμενων πολιτικών που αντιτίθεται στους φιλοδυτικούς ηγέτες, οι οποίοι ανέλαβαν την εξουσία μετά τις κινητοποιήσεις της Πλατείας Μαϊντάν, το 2014.
Ξεκίνησε την πολιτική καριέρα του από το Χάρκοβο, ως σύμμαχος του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος διέφυγε στη Ρωσία μετά την εξέγερση της Μαϊντάν. Την περίοδο 2014-19 ήταν βουλευτής, αρχικά του Μπλοκ της Αντιπολίτευσης, ενός κόμματος που σχηματίστηκε από μέλη του Κόμματος των Περιφερειών του Γιανουκόβιτς, το οποίο υποστηριζόταν από τη Μόσχα.
Όμως τον Ιούνιο του 2016 πήρε αποστάσεις και ίδρυσε το δικό του κόμμα, το «Για τη ζωή», με παρόμοια ιδεολογία. Το 2018 ίδρυσε ένα άλλο κόμμα, το «Νάσι». Δήλωσε υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2019, όμως κατόπιν την απέσυρε.
Ποιες είναι οι πολιτικές απόψεις του Μουράγεφ
Ο Μουράγεφ προωθούσε απόψεις που συντάσσονται με το ρωσικό αφήγημα για την Ουκρανία. Θεωρούσε τις διαδηλώσεις στη Μαϊντάν ως πραξικόπημα υποστηριζόμενο από τη Δύση. Πέρσι χαρακτήρισε «εσωτερική διένεξη» τον πόλεμο στην περιοχή Ντονμπάς μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των αυτονομιστών. Το Κίεβο και η Δύση θεωρούν ότι πρόκειται για σύγκρουση μεταξύ της Ουκρανίας και υποστηριζόμενων από τη Ρωσία ανταρτών.
Το 2021 ο Μουράγεφ είπε ότι ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ελέγχεται από τη Δύση και άφησε να εννοηθεί, όπως λέει και η Ρωσία, ότι η Ουκρανία μπορεί να επιχειρήσει να ανακτήσει δια της βίας τα εδάφη που ελέγχουν οι αυτονομιστές, κάτι που διαψεύδεται από το Κίεβο.
«Ο Ζελένσκι είναι όμηρος και εκβιάζεται από τη MI6, τη CIA, από οποιονδήποτε. Αύριο μπορεί να τον αναγκάσουν να εξαπολύσει επίθεση στο Ντονμπάς, που θα οδηγήσει σε πόλεμο ευρείας κλίμακας», είπε. Εάν η Ρωσία παρασυρθεί σε μια κλιμάκωση «αυτό θα σημάνει τον θάνατο χιλιάδων Ουκρανών από τη μία και την άλλη πλευρά της γραμμής οριοθέτησης» προσέθεσε.
Πόση επιρροή διαθέτει ο Μουράγεφ
Ο Μουράγεφ δεν είναι τόσο γνωστός όσο ο Βίκτορ Μέντβετσουκ, ο φιλορώσος επιχειρηματίας και βουλευτής που δηλώνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι νονός της κόρης του και πέρσι τέθηκε σε κατ' οίκον κράτηση ως ύποπτος για προδοσία.
Ασκεί ωστόσο επιρροή μέσω του τηλεοπτικού καναλιού Nash, το οποίο άρχισε να εκπέμπει τον Νοέμβριο του 2018 και επισήμως ανήκει στον πατέρα του, Βολοντίμιρ Μουράγεφ.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Razumkov Centre, τον Δεκέμβριο του 2021, ήταν έβδομος, με ποσοστό 6,3%, μεταξύ των πιθανών υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές του 2024. Μια άλλη δημοσκόπηση, του Rating, τον έφερνε στην πέμπτη θέση.
Στο πόθεν έσχες του 2017 δήλωνε ότι διαθέτει 2 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, 1 εκατομμύριο ευρώ και 13 εκατομμύρια χρίβνια.
Ο Βολοντίμιρ Φεσένκο, Ουκρανός πολιτικός αναλυτής, χαρακτήρισε «παράξενη» την επιλογή του Μουράγεφ από τη Μόσχα. «Αν και φιλορώσος, ο Μουράγεφ δεν είναι τόσο κοντά στο Κρεμλίνο, ιδίως αν τον συγκρίνουμε με τον Μέντβετσουκ», εξήγησε.
«Πυρά» από το Κίεβο
Η Ουκρανία «θα συνεχίσει να εξαρθρώνει» κάθε φιλορωσική ομάδα, μετά και τις κατηγορίες της Βρετανίας ότι η Μόσχα επιδιώκει να εγκαταστήσει φιλορωσική ηγεσία στο Κίεβο, ανέφερε την ίδια στιγμή σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.
«Το κράτος μας θα συνεχίσει την πολιτική της διάλυσης κάθε ολιγαρχικής και πολιτικής δομής που θα μπορούσε να δράσει για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας ή που συνεργάζεται με τους [Ρώσους] κατακτητές», σύμφωνα με τις γραπτές δηλώσεις που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Μιχαήλο Ποντόλιακ.
Το όνομα του πρώην βουλευτής Γεβγκένι Μουράγεφ, τον οποίο κατονόμασε το Λονδίνο ως πιθανή επιλογή της Ρωσίας, «δεν προκαλεί έκπληξη», εκτίμησε από πλευράς του.
«Οι κυβερνήσεις των εταίρων μας άρχισαν να λένε τα πράγματα με το όνομά τους και να αποκαλύπτουν τους ‘φίλους της Ρωσίας’», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας και την πρόσφατη απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις σε τέσσερις Ουκρανούς, με την κατηγορία ότι συνεργάζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Οι δύο από τους τέσσερις είναι εν ενεργεία βουλευτές.
«Οι βρετανικές πληροφορίες ολοκληρώνουν» τη λίστα των προσώπων που έχουν επιλεγεί από το Κρεμλίνο για «να προσπαθήσουν να προωθήσουν τα ρωσικά συμφέροντα», συνέχισε.
Στη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις κατονομάζονται άλλοι τέσσερις Ουκρανοί που «είναι σε επαφή με πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών». Ο ένας εξ αυτών, ο πρώην αναπληρωτής γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας και Ασφάλειας της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Σίφκοβιτς, περιλαμβάνεται και στην αμερικανική λίστα των προσώπων στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις.