ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Παραιτήθηκε ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού μετά από σχόλια για Πούτιν και Ουκρανία

Γερμανία: Παραιτήθηκε ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού μετά από σχόλια για Πούτιν και Ουκρανία
«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Γερμανού ναύαρχου Κάι-Άχιμ Σένμπαχ (φωτογραφία) το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας AP Photo/Eugene Hoshiko

Την παραίτησή του αναγκάστηκε να υποβάλει ο αρχηγός του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού ναύαρχος Κάι-Άχιμ Σένμπαχ, μετά από σχόλιά του που πυροδότησαν νέα διπλωματική κρίση στις ήδη τεταμένες σχέσεις Γερμανίας και Ουκρανίας.

Ο ναύαρχος χαρακτήρισε «ανοησίες» την εκτίμηση πολλών χωρών ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να εισβάλει στην Ουκρανία.

Σε επίσημη επίσκεψή μάλιστα στην Ινδία, μιλώντας σε ένα αμυντικό ινστιτούτο είπε σχολιάζοντας την Ουκρανική κρίση: «…το να σεβαστείς κάποιον δεν κοστίζει πολύ, δεν κοστίζει τίποτα. Είναι εύκολο να του δώσουν -του Πούτιν- τον σεβασμό που ζητά και πιθανόν να του αξίζει». Ο ίδιος είπε πως η Κριμαία είναι πλέον χαμένη για την Ουκρανία, και ποτέ δεν θα επιστραφεί σε αυτή.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι δηλώσεις αυτές εξόργισαν την Ουκρανία, η οποία ήδη βλέπει τη Γερμανία να αρνείται να την εφοδιάσει με όπλα, κάτι που ήδη κάνουν πολλές άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά και να τηρεί μια διπλωματική στάση, προσπαθώντας να μην ερεθίσει την Ρωσία. Έτσι, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κάλεσε τη γερμανίδα πρεσβευτή στο Κίεβο Ανκα Φελχουζεν για να καυτηριάσει τις «απολύτως απαράδεκτες», δηλώσεις του αρχηγού του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Σήμερα, η ενότητα της Δύσης απέναντι στην Ρωσία είναι πιο σημαντική από ποτέ», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα. «Οι γερμανοί εταίροι πρέπει να σταματήσουν να υπονομεύουν την ενότητα με τέτοια λόγια και πράξεις και να ενθαρρύνουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν να εξαπολύσει νέα επίθεση κατά της Ουκρανίας».

Η Γερμανία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα αποστείλει τον Φεβρουάριο στην Ουκρανία ένα νοσοκομείο εκστρατείας, αλλά απέρριψε το ενδεχόμενο αποστολής όπλων καθώς αυτό δεν θα «βοηθούσε στον κατευνασμό της έντασης».