Ουκρανική κρίση: Σχέδια απομάκρυνσης προσωπικού από τις πρεσβείες ΗΠΑ και δυτικών χωρών
Ανανεώθηκε:
Υπό το φόβο ρωσικής εισβολής, και κατόπιν των πρώτων παραδόσεων οπλισμού στο Κίεβο, η αμερικανική πρεσβεία στην Ουκρανία καλεί στην απομάκρυνση του μη απαραίτητου διπλωματικού προσωπικού και των οικογενειών τους από τη χώρα. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επεξεργάζεται ταυτόχρονα σχέδιο απομάκρυνσης των οικογενειών των εργαζομένων στη γερμανική πρεσβεία.
Βάσει πληροφοριών του CNNi, η απομάκρυνση προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας είναι πιθανόν να ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Κατά τις ίδιες πηγές, η κίνηση σηματοδοτεί την μεταστροφή του κέντρου βάρος της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ προς τη «συνδρομή της Ουκρανίας στην ενίσχυση της άμυνάς της ενώπιον της αυξανόμενης ρωσικής επιθετικότητας».
Στην πρώην σοβιετική δημοκρατία παραδόθηκαν σήμερα, Σάββατο, οι πρώτες αποστολές αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, κατόπιν της έγκρισης που είχε δοθεί τον Δεκέμβριο από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, για στρατιωτική συνδρομή ύψους 200 εκατ. δολαρίων.
Σε σχετική ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο αναφέρεται ότι παραδόθηκαν όπλα και πυρομαχικά 90 τόνων για τους στρατιώτες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της γραμμής αντιπαράθεσης.
Με τα τύμπανα του πολέμου να δυναμώνουν, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία θα αποστείλουν επίσης αμυντικό οπλισμό στην Ουκρανία, ενώ και η τσεχική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως θα εξετάσει το αίτημα του Κιέβου για συνδρομή. Η Βρετανία θα αποστείλει επίσης αμυντικό εξοπλισμό.
Η κυβέρνηση της Γερμανίας από πλευράς της σταθερά απορρίπτει την παράδοση οπλισμού στο Κίεβο, αναφέροντας ότι θα παραδόσει το Φεβρουάριο στην Ουκρανία ένα νοσοκομείο εκστρατείας.
Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας επεξεργάζεται σχέδιο απομάκρυνσης των οικογενειών των εργαζομένων στη γερμανική πρεσβεία στην Ουκρανία σε περίπτωση που η ένταση με τη Ρωσία κλιμακωθεί περαιτέρω, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Bild.
Ως προς το θέμα της παράδοσης όπλων, ο Ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο, 'Αντρι Μέλνικ, δήλωσε πως «η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτεί άμεση επανεξέταση και αλλαγή πορείας από τον κυβερνητικό συνασπισμό».
Η Γερμανίδα υπουργός 'Αμυνας, Κριστίνε Λάμπρεχτ, απάντησε ωστόσο μέσω συνέντευξής της στην Welt am Sonntag, ότι «οι παραδόσεις όπλων δεν θα βοηθούσαν αυτή τη στιγμή -αυτή είναι η συναίνεση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση».
Η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός πρόσθεσε πάντως ότι τον επόμενο μήνα θα παραδοθεί «πλήρες νοσοκομείο πεδίου, συμπεριλαμβανομένης της απαραίτητης εκπαίδευσης, με πλήρη χρηματοδότηση της Γερμανίας ύψους 5,3 εκατομμύρια ευρώ».
Διαβάστε επίσης
Ψυχροπολεμική παρτίδα «πόκερ» του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία