ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Καμία επίσημη πρόταση για μεσολάβηση Ερντογάν στο ζήτημα της Ουκρανίας

Δεν έχουν προγραμματιστεί ούτε τηλεφωνικές συνομιλίες Πούτιν - Ζελένσκι με μεσολάβηση του Ερντογάν διευκρίνισε το Κρεμλίνο προσθέτοντας ότι «μπορεί να γίνουν γρήγορα όταν χρειαστεί» (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo / Sergei Chirikov, Pool

Ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οποιαδήποτε προετοιμασία για διμερή συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με μεσολάβηση του Ερντογάν για την διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, ξεκαθαρίζει η Ρωσία, ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι αρνητική σε μια τέτοια προοπτική.

Το Κρεμλίνο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, εξέφρασε ενδιαφέρον για την ιδέα της Άγκυρας να προσκληθούν εκπρόσωποι του Ντονμπάς.

«Ακούμε κυρίως δηλώσεις, που γίνονται από την Άγκυρα. Μπορούμε να χαιρετίσουμε κάθε προσπάθεια διευθέτησης της κατάστασης στην Ουκρανία. Ακούσαμε επίσης δηλώσεις ότι οι Τούρκοι συνάδελφοί μας είναι έτοιμοι να καλέσουν εκπροσώπους του Ντομπάς. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Δώσαμε προσοχή σε αυτό», είπε ο Πεσκόφ και πρόσθεσε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να γίνει γνωστό πώς αντιμετωπίζει το θέμα η ουκρανική πλευρά.

Το Κρεμλίνο διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε προετοιμασία για διμερή συνάντηση Πούτιν και Ζελένσκι με μεσολάβηση του Ερντογάν, αλλά ούτε υπάρχουν στο πρόγραμμα του Ρώσου προέδρου τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του, αν και «μπορούν να γίνουν γρήγορα όταν χρειαστεί», είπε ο εκπρόσωπος του Ρώσου ηγέτη.

Ο Ερντογάν προωθεί τη διαμεσολάβηση της Άγκυρας

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε σήμερα ότι μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα ισοδυναμούσε με μια «σοβαρή παραβίαση» της ειρήνης στην περιοχή και για την Άγκυρα αυτό θα ήταν απαράδεκτο, επαναδιατυπώνοντας την προσφορά του να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο χωρών για να αμβλύνει τις εντάσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, διατηρεί καλούς δεσμούς με το Κίεβο και τη Μόσχα, αλλά αντιτίθεται στις ρωσικές πολιτικές στη Συρία και τη Λιβύη και την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014. Τουρκικές διπλωματικές πηγές δήλωσαν χθες, Πέμπτη, ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία είναι ανοιχτές στο να παίξει ρόλο η Τουρκία για να αποκλιμακώσει τις εντάσεις.

«Οποιαδήποτε εξέλιξη στην περιοχή Ρωσίας και Ουκρανίας, από παραβιάσεις συνόρων έως το ξέσπασμα ενός πολέμου, θα επιφέρει μια σοβαρή παραβίαση της περιφερειακής ειρήνης και θα προκαλέσει σοβαρή δυσχέρεια στην περιοχή», τόνισε ο Ερντογάν.

Συμπλήρωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, ότι η Άγκυρα διατηρεί πολύ καλούς δεσμούς με την Ουκρανία -στην οποία η Άγκυρα πούλησε πέρυσι στρατιωτικής χρήσης drones, εξοργίζοντας τη Ρωσία- και ότι οι δεσμοί της με τη Μόσχα προχωρούν «με έναν ειρηνικό τρόπο που δεν έχει ξανά υπάρξει ποτέ στην ιστορία μας».

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτές οι θετικές εξελίξεις να μετατραπούν σε αρνητικές μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Επομένως, μπορούμε να είμαστε ένας μεσολαβητής για την εξεύρεση ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», είπε, προσθέτοντας ότι έχει γνωστοποιήσει στον Ρώσο και Ουκρανό ομόλογό του ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να διαδραματίσει οποιοδήποτε ρόλο μπορεί προκειμένου να επιλύσει τις εντάσεις.

Ο Ερντογάν δήλωσε χθες ότι θα επισκεφθεί την Ουκρανία στις αρχές Φεβρουαρίου και ότι ελπίζει να φέρει σύντομα κοντά τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Είπε σήμερα ότι ενδέχεται να επισκεφθεί τη Μόσχα για να συζητήσει το θέμα και με τον Πούτιν, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Έχω προγραμματίσει μια επίσκεψη στην Ουκρανία. Στο μεταξύ, είναι πιθανό να μιλήσω με τον κ. Πούτιν τηλεφωνικά ή να επισκεφθώ τη Μόσχα», είπε στους δημοσιογράφους.

Η Μόσχα είχε απορρίψει προηγούμενες προτάσεις διαμεσολάβησης από την Άγκυρα μετά τις πωλήσεις τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία.

Η Τουρκία αρνείται επίσης σταθερά να αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί τις τελευταίες εβδομάδες στα ουκρανικά σύνορα, αυξάνοντας τους φόβους για μια ρωσική στρατιωτική εισβολή.

Το Κρεμλίνο αρνείται οποιαδήποτε πολεμοχαρή συμπεριφορά, αλλά θέτει ως προϋπόθεση για μια αποκλιμάκωση συνθήκες που εγγυώνται τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την de facto υποχώρηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας από την Ανατολική Ευρώπη. Κάτι μη αποδεκτό από τη Δύση που απειλεί τη Ρωσία με βαριές κυρώσεις σε περίπτωση επίθεσης στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης