ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανική κρίση: Η Μαδρίτη στέλνει πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα

Ουκρανική κρίση: Η Μαδρίτη στέλνει πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα
Ένα ναρκαλιευτικό είναι ήδη καθ’ οδόν και μια φρεγάτα θα αποπλεύσει εντός των επόμενων τριών ή τεσσάρων ημερών AP Photo/Bullit Marquez

Η Ισπανία έστειλε πολεμικά πλοία να ενωθούν με τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς η ένταση στην περιοχή αυξάνεται, με αφορμή τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλες.

Ένα ναρκαλιευτικό είναι ήδη καθ’ οδόν και μια φρεγάτα θα αποπλεύσει εντός των επόμενων τριών ή τεσσάρων ημερών, διευκρίνισε η Ρόμπλες στους δημοσιογράφους. Η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει επίσης την πιθανότητα να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στη Βουλγαρία.

«Η Ρωσία δεν μπορεί να πει σε καμία χώρα τι να πει, για αυτό το ΝΑΤΟ θα προστατεύσει και θα υπερασπιστεί την κυριαρχία οποιασδήποτε χώρας μπορεί ή θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε η υπουργός.

Η Ρόμπλες τόνισε πάντως η Ισπανία προτιμά να δοθεί μια «αποκλειστικώς διπλωματική απάντηση» στην κρίση.

Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες και ο Αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν συζήτησαν τη συντονισμένη απάντηση της συμμαχίας στην απειλή που δέχεται η Ουκρανία από τη Ρωσία.

Η Δανία έχει ανακοινώσει επίσης ότι θα στείλει μια φρεγάτα στη Βαλτική και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσφέρθηκε να στείλει δυνάμεις στη Ρουμανία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα προμηθεύσει την Ουκρανία με νέο πακέτο συστημάτων ασφαλείας για να συμβάλει στην αύξηση των αμυντικών της δυνατοτήτων έναντι της απειλητικής συμπεριφοράς της Ρωσίας, είχε ανακοινώσει προ ολίγων 24ώρων ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας.

Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει δώσει άδεια στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία να στείλουν αμερικανικής κατασκευής πυραύλους και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν εκτιμά ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να εισβάλει στη γειτονική χώρα.

«Άμεσα αποκλιμάκωση από τη Ρωσία ή σοβαρές συνέπειες» διαμηνύουν Μπλίνκεν-Μπέρμποκ

Την ίδια ώρα, με ταχύτατες και σοβαρές συνέπειες -οικονομικές, πολιτικές και στρατηγικές- προειδοποιούν Ουάσινγκτον και Βερολίνο τη Μόσχα για «κάθε περαιτέρω επιθετικότητα» στα σύνορα της Ουκρανίας. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν και η Γερμανίδα ομόλογός του Αναλένα Μπέρμποκ, που συναντήθηκαν σήμερα, κάλεσαν τη Ρωσία να επιλέξει την οδό του διαλόγου για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

«Ζητούμε άμεσα βήματα αποκλιμάκωσης. Κάθε περαιτέρω επιθετικότητα, θα φέρει και σοβαρές συνέπειες, οικονομικές, πολιτικές και στρατηγικές», δήλωσε πριν από λίγο η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον Αμερικανό ομόλογό της, ο οποίος είχε χθες διαβουλεύσεις στο Κίεβο και αύριο θα συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Γενεύη.

«Για τους Ευρωπαίους δεν πρόκειται για τίποτα λιγότερο από τη διατήρηση της ειρήνης στην ήπειρο - θέμα υπαρξιακής σημασίας- και θα την υπερασπιστούμε ακόμη και με οικονομικό κόστος», τόνισε η κυρία Μπέρμποκ και διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο και η Ουάσινγκτον συμφωνούν ότι μόνο ο δρόμος της πολιτικής και του διαλόγου μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση.

Στόχος της εντατικής διπλωματικής προσπάθειας των τελευταίων ημερών, συνέχισε, είναι η εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην ένταση που προκάλεσε η Ρωσία, «να αποτρέψουμε περαιτέρω εισβολή της Ρωσίας ή αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας» και «να αντιμετωπίσουμε σημαντικά ζητήματα ασφάλειας» για τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους εταίρους τους.

Οποιαδήποτε επιθετικότητα εκ μέρους της Ρωσίας θα έχει «ταχύτατες και πολύ σοβαρές συνέπειες», επανέλαβε και ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επισημαίνοντας ότι το μήνυμα είναι ίδιο από όλους τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ.

«Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι αποφασιστικής σημασίας. Δεν μπορούμε να επιλέξουμε εμείς τον δρόμο για λογαριασμό της Μόσχας, αλλά μπορούμε να καταστήσουμε σαφείς τις συνέπειες της κάθε επιλογής - θετικές, αν επιλεγεί ο διάλογος και η διπλωματία και πολύ αρνητικές αν επιλεγεί η επιθετικότητα», πρόσθεσε ο κ. Μπλίνκεν, υπογραμμίζοντας ότι βιώσιμες και σταθερές σχέσεις με τη Ρωσία είναι προς το συμφέρον όλων.