ΚΟΣΜΟΣ

Να βάλει την ΕΕ στη σκακιέρα της Ουκρανίας φιλοδοξεί ο Μακρόν

Να βάλει την ΕΕ στη σκακιέρα της Ουκρανίας φιλοδοξεί ο Μακρόν
Ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου AP Photo/Jean-Francois Badias

Με τα «τύμπανα του πολέμου» να ηχούν πιο δυνατά γύρω από την Ουκρανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να μένει στο περιθώριο των διαβουλεύσεων για την αποσόβηση του κινδύνου ανάφλεξης, ο Εμανουέλ Μακρόν επιχειρεί να «τοποθετήσει» τη Γαλλία και την ΕΕ στην παγκόσμια διπλωματική σκακιέρα, καλώντας σε απευθείας διάλογο μεταξύ της Βρυξελλών και Μόσχας.

Παρουσιάζοντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, την οποία ανέλαβε η Γαλλία από 1ης Ιανουαρίου, ο Μακρόν μίλησε για την ανάγκη μίας «νέας τάξης ασφαλείας» και ενός «ειλικρινούς και απαιτητικού διαλόγου με τη Μόσχα», τον οποίο και χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας προς επαναβεβαίωση και προστασία της ευρωπαϊκής κυαρχίας.

«Οι προσεχείς εβδομάδες πρέπει να μας οδηγήσουν στην ολοκλήρωση μίας ευρωπαϊκής πρότασης για την οικοδόμηση μίας νέας τάξης ασφάλειας και σταθερότητας. Οφείλουμε να την οικοδομήσουμε μεταξύ Ευρωπαίων, κατόπιν να την μοιρασθούμε με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, και μετά να την θέσουμε προς διαπραγμάτευση με τη Ρωσία» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «οφείλει να προωθήσει μία πρόταση για την οικοδόμηση μίας νέας τάξης ασφάλειας και σταθερότητας, ως Ευρωπαίοι προς Ευρωπαίους, σε συνεργασία με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ενώπιον των ευρωβουλευτών, δίχως να γίνει πιο συγκεκριμένος ως προς περίγραμμα της νέας «τάξης ασφαλείας».

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει τονίσει κατ' επανάληψη πως η ΕΕ πρέπει να μετέχει ενεργά στη διαπραγμάτευση για την ουκρανική κρίση.

Εντούτοις, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, τους τελευταίους μήνες έχει «εξοστρακίσει» τη Γαλλία και τη Γερμανία από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης δίχως να συναινεί σε νέες συνομιλίες υπό το Σχήμα της Νορμανδίας -αν και σε αντίθεση με το Παρίσι, η «γραμμή» της Μόσχας με το Βερολίνο παραμένει ανοιχτή.

Το Νοέμβριο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, αρνήθηκε να μετάσχει σε συνάντηση του Σχήματος της Νορμανδίας (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Ουκρανία) στο Παρίσι.

Αντίθετα χθες, Τρίτη, είχε συνομιλίες στη Μόσχα με την επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Αναλένα Μπέρμποκ -συνάντηση στην οποία οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναζήτησαν και ίσως και είδαν «σημάδια» ότι η νέα γερμανική ηγεσία υπό τον Όλαφ Σολτς εμμένει στη γραμμή Μέρκελ περί ανεξάρτητου ρωσο-γερμανικού διαλόγου.

Στις Βρυξέλλες κατέστη έκδηλος ο εκνευρισμός και η αμηχανία για την απουσία της ΕΕ σε επίπεδο επίσημης εκπροσώπησης από τις διαπραγματεύσεις της περασμένης εβδομάδας με τη Ρωσία, αρχικά σε διμερές επίπεδο με τις ΗΠΑ και κατόπιν στους κόλπους του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, που κατέληξαν συνολικά σε αδιέξοδο εξαιτίας της επιμονής της Ρωσίας νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις με κύριο σημείο τη μη περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, έχει τονίσει πως το Κρεμλίνο εσκεμμένα επιχειρεί να παραμερίσει την ΕΕ, σημειώνοντας όμως ότι διαθέτει αμερικανικές εγγυήσεις πως «τίποτα δεν θα αποφασιστεί χωρίς συνεργασία, συντονισμό και συμμετοχή από την ΕΕ».

Ανάλογο μήνυμα ότι «η όποια απόφαση 'περνάει' από την ΕΕ» είχαν εκπέμψει προς πάσα κατεύθυνση από κοινού η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την πρεμιέρα της γαλλικής προεδρίας.

Μιλώντας σήμερα στους ευρωβουλευτές, ο Μακρόν επέμεινε ότι η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει και να υπερασπισθεί την ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας απέναντι στην Ρωσία. «Η ασφάλεια στην ήπειρό μας είναι αδιαίτερη», είπε προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να προσδιορίσουν τις δικές τους σταθερές ασφαλείας και να διασφαλίσουν ότι γίνονται σεβαστές.

«Η ασφάλεια της ηπείρου μας απαιτεί έναν στρατηγικό επανεξοπλισμό της Ευρώπης μας ως δύναμης ειρήνης και ισορροπίας, κυρίως στο πλαίσιο του διαλόγου με την Ρωσία», συνέχισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Αυτό που μας χρειάζεται να οικοδομήσουμε είναι μία ευρωπαϊκή τάξη βασισμένη σε αρχές και κανόνες που ακολουθούμε και που έχουμε ενεργοποιήσει όχι εναντίον, ούτε χωρίς, αλλά μαζί με την Ρωσία εδώ και 30 χρόνια» επισήμανε.

«Συνεχίζουμε μαζί με την Γερμανία, στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας να αναζητούμε πολιτική λύση στην διένεξη στην Ουκρανία που παραμένει γενεσιουργός αιτία των σημερινών εντάσεων» κατέληξε.

Από αμερικανικής και ΝΑΤΟϊκής πλευράς έχει γίνει προσπάθεια υποβάθμισης της απουσίας της ΕΕ από τη διαπραγμάτευση, με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, να έχει δηλώσει πως «οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι βρίσκονται στο τραπέζι, καθώς Ευρωπαίοι σύμμαχοι ανήκουν στο ΝΑΤΟ».

Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ «μοιράζονται» 21 κράτη-μέλη και δεσμεύσεις για τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών.

Ωστόσο, σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή άμυνα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει πρέπει να οργανώσει την ασφάλεια του χώρου της και να προχωρήσει σε δράσεις συμπληρωματικές με το ΝΑΤΟ. Υπογράμμισε την ανάγκη μίας πιο «ανεξάρτητης Ευρώπης» που δεν θα εξαρτάται από τις επιλογές άλλων μεγάλων δυνάμεων.