ΚΟΣΜΟΣ

Party-gate: Αρνείται ότι είπε ψέματα στη Βουλή ο Μπόρις Τζόνσον - Θα καταθέσει ο Κάμινγκς

Party-gate: Αρνείται ότι είπε ψέματα στη Βουλή ο Μπόρις Τζόνσον - Θα καταθέσει ο Κάμινγκς
«Nόμιζα ότι ήμουν σε μια εκδήλωση εργασίας» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ian Vogler, Pool Photo via AP

Με τον κλοιό των καταγγελιών για τα (περίπου 11) κορωνοπάρτι να σφίγγει γύρω του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζονσον αρνήθηκε σήμερα ότι είπε ψέματα στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπως υποστηρίζει ο πρώην σύμβουλός του Ντόμινικ Κάμινγκς. Ο ίδιος ο Κάμινγκς, πάντως, θα κληθεί να καταθέσει για την υπόθεση στο πλαίσιο της επίσημης έρευνας που διεξάγεται για την υπόθεση.

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι αντιμέτωπος με τη σοβαρότερη κρίση της θητείας του ύστερα από αποκαλύψεις για τα πάρτι κατά τη διάρκεια των lockdown, κάποια εκ των οποίων όταν οι Βρετανοί δεν μπορούσαν να αποχαιρετήσουν από κοντά έναν συγγενή τους που πέθαινε, αλλά και όταν η βασίλισσα θρηνούσε για τον σύζυγό της.

Απαντώντας σε ερώτηση αν είπε ψέματα στην κοινή γνώμη και στο κοινοβούλιο ο Τζόνσον είπε στους δημοσιογράφους: «Όχι. Κανείς δεν μου είπε ότι αυτό που κάναμε ήταν, όπως λέτε, αντίθετα με τους κανόνες… νόμιζα ότι ήμουν σε μια εκδήλωση εργασίας».

Ο Τζόνσον απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις για το αν θα παραιτηθεί αν αποδειχθεί ότι παραπλάνησε το κοινοβούλιο, λέγοντας μόνο ότι θέλει να περιμένει το αποτέλεσμα μιας εσωτερικής έρευνας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε τις σύντομες αυτές δηλώσεις στη διάρκεια μιας επίσκεψης σε νοσοκομείο. Παράλληλα, έδραξε την ευκαιρία να ζητήσει ξανά συγγνώμη για τα λάθη που έγιναν στην Ντάουνινγκ Στριτ, περιλαμβανομένων πάρτι που οργανώθηκαν από μέλη του προσωπικού την παραμονή της κηδείας του πρίγκιπα Φίλιππου, συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ.

«Λυπάμαι βαθιά και πικρά γι' αυτό που συνέβη και το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να επαναλάβω τη συγγνώμη μου τόσο στην βασίλισσα όσο και στη χώρα» είπε.

O Ντόμινικ Κάμινγκς θα καταθέσει για τις καταγγελίες

Την ίδια ώρα, ο πρώην σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος κατηγόρησε τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι γνώριζε πως είχε οργανωθεί ένα πάρτι στην επίσημη κατοικία του κατά τη διάρκεια του lockdown και τον κατηγόρησε ότι είπε ψέματα στη Βουλή, θα κληθεί να καταθέσει στο πλαίσιο της επίσημης έρευνας που διεξάγεται για την υπόθεση αυτήν, ανέφερε η εφημερίδα Mirror.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 11 συγκεντρώσεις έγιναν στην Ντάουνινγκ Στριτ –την επίσημη κατοικία και γραφείο του πρωθυπουργού– ή σε άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, από τον Μάιο του 2020 μέχρι τον Απρίλιο του 2021. Την εποχή εκείνη ίσχυαν συγκεκριμένοι κανονισμοί που περιόριζαν τον αριθμό των προσώπων τα οποία θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν στον ίδιο χώρο. Ήδη έχει ξεκινήσει εσωτερική έρευνα για να εξακριβωθούν τα γεγονότα.

Ο Κάμινγκς, αρχιτέκτονας της εκστρατείας υπέρ του Brexit και πρώην ανώτερος σύμβουλος του Τζόνσον, αποχώρησε από την κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2020. Σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι ο Τζόνσον είχε συμφωνήσει να γίνει κανονικά το πάρτι.

«Όχι μόνο εγώ αλλά και άλλοι αυτόπτες μάρτυρες που το συζήτησαν εκείνη την περίοδο, θα ορκίζονταν ότι αυτό συνέβη», έγραψε χθες στο μπλογκ του.

Θα καταθέσει στη Σου Γκρέι, ανώτερη κυβερνητικό αξιωματούχο που ηγείται της έρευνας, ανέφερε η Mirror.

Χθες ο Κάμινγκς, δήλωσε ότι είναι πρόθυμος «να καταθέσει ενόρκως» ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ψέματα στη Βουλή και ότι γνώριζε εκ των προτέρων για ένα πάρτι με ποτά στην κατοικία του κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, παρόλο που αργότερα ισχυρίστηκε ότι δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι επρόκειτο για κοινωνική συγκέντρωση.

Σύμφωνα με το CNNi, το πάρτι με πρόσκληση να φέρει καθένας το ποτό του πραγματοποιήθηκε στον κήπο της πρωθυπουργικής κατοικίας στις 20 Μαΐου 2020. Οι προσκλήσεις απευθύνονταν σε 100 εργαζόμενους και στελέχη της Ντάουνινγκ Στριτ για «ποτά με κοινωνική αποστασιοποίηση στον κήπο της Νο10».

Την ίδια περίοδο στην Αγγλία είχε επιβληθεί μέτρο κατά της πανδημίας που απαγόρευε την κοινωνική συναναστροφή με περισσότερα από ένα άτομο σε εξωτερικό χώρο και για την περίπτωση παραβίασης του μέτρου υπήρχε πρόβλεψη ποινικής δίωξης. Παράλληλα, υπήρχε σύσταση για τα γραφεία και τους χώρους εργασίας ώστε οι συναντήσεις με φυσική παρουσία να πραγματοποιούνται «μόνο εάν είναι απολύτως απαραίτητο».