Πως οραματίζεται η Μέρκελ την Ε.Ε.
Το στίγμα της για την Ευρώπη του μέλλοντος έδωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ, κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου παραβρέθηκε μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για τον εορτασμό των 25 χρόνων από την ενοποίηση της Γερμανίας.
Η «σιδηρά κυρία» της Ευρώπης υπογράμμισε ότι η αναπτυξιακή πορεία της Ευρωζώνης θα επιτευχθεί από την επίλυση των κρίσεων, του προσφυγικού και την αποκλιμάκωση των συρράξεων.
«Ζούμε σε μια εποχή τεράστιων προκλήσεων, που δεν είναι παρά η «πρόβα τζενεράλε» αυτών που έρχονται» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Το μήνυμα που θέλω να δώσω σήμερα, είναι ότι πρέπει να συνεισφέρουμε αποφασιστικά ώστε να δοθεί λύση στις κρίσεις που βιώνουμε. Να καταπολεμήσουμε τον πόλεμο, τους πολιτικούς διωγμούς, τη φτώχεια, τις μεσαιωνικές προοπτικές», πρόσθεσε σε άλλο σημείο της ομιλίας της.
Σε σχέση με την προσφυγική κρίση, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Α. Μέρκελ ανέφερε ότι οι τεράστιες προσφυγικές ροές αλλάζουν τον προσανατολισμό της Ευρώπης. «Ως Ευρωπαίοι είμαστε ενώπιον αυτής της πρόκλησης την οποία δεν μπορούμε να την αποφύγουμε, πρέπει να παρέμβουμε στις αιτίες που δημιουργούν πρόσφυγες. Απαιτείται προσπάθεια, υπομονή και επιμονή» είπε υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία «παίζει ρόλο κλειδί για την αντιμετώπιση της κρίσης καθώς έχει υποδεχθεί πάνω από 2 εκατ. πρόσφυγες γι' αυτό θα πρέπει να υποστηριχθεί».
Υποστήριξε, επίσης, ότι απαιτείται μεγαλύτερη ταχύτητα στις αποφάσεις, διότι «η Ευρώπη θα αλλάξει πολύ σύντομα και πολύ γρήγορα, όπως άλλαξε πριν από 25 χρόνια». Ζήτησε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, να ληφθεί υπόψη η πρόκληση της ψηφιοποίησης, ενώ σχετικά με την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ τόνισε ότι θα πρέπει να διατηρηθούν οι ευρωπαϊκές αξίες. Ζήτησε επίσης βελτίωση του ευρωπαϊκού συντονισμού «ώστε να διορθωθούν τα βασικά λάθη που έγιναν».
Τέλος αναφερόμενη στη συνάντηση των τότε Προέδρων Χελμουτ Κολ και Φρανσουά Μιτεράν στο ίδιο ημικύκλιο, τον Νοέμβριο του 1989, μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, υπογράμμισε ότι τότε και οι δύο Πρόεδροι αναγνώρισαν ότι είχε έλθει η ώρα μιας μεγάλης αλλαγής και από κοινού έπρεπε να βρουν μια ευρωπαϊκή λύση. «Είμαστε περήφανοι για αυτήν την ιστορική στιγμή τότε, τη χρωστάμε στην Ευρώπη, γιατί μαζί με αυτήν μεγαλώσαμε και εμείς», είπε.