ΚΟΣΜΟΣ

Ρομπέρτα Μετσόλα: Το προφίλ και η διαδρομή της νέας προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου

Ρομπέρτα Μετσόλα: Το προφίλ και η διαδρομή της νέας προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου
Η διαδρομή της Ρομπέρτα Μετσόλα, η οποία γιορτάζει σήμερα ταυτόχρονα τα 43α γενέθλιά της και την εκλογή της στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία του νησιού της σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση AP Photo/Jean-Francois Badias

Η συντηρητική Μαλτέζα Ρομπέρτα Μετσόλα, η οποία εξελέγη σήμερα, Τρίτη 18 Ιανουαρίου, στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γνωρίζει εκ βαθέων το θεσμό και αποτελεί καθαρό «προϊόν» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διαδρομή της Ρομπέρτα Μετσόλα, η οποία γιορτάζει σήμερα ταυτόχρονα τα 43α γενέθλιά της και την εκλογή της στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία του νησιού της σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φοιτήτρια ακόμη, εντάσσεται στο εθνικιστικό κόμμα της Μάλτας, το Χριστιανοδημοκρατικό, και διεξάγει εκστρατεία υπέρ της ένταξης, το 2003, της χώρας της στην ΕΕ.

Ένα χρόνο αργότερα, σε ηλικία μόλις 25 ετών, επιχειρεί να εκλεγεί μεταξύ των πρώτων Μαλτέζων ευρωβουλευτών, χωρίς όμως να το επιτύχει.

Δεύτερη απόπειρα και νέα αποτυχία στις Ευρωεκλογές του 2009. Ο σύζυγός της, Φινλανδός Ούκο Μετσόλα, είναι επίσης υποψήφιος στη χώρα του, και αυτός χωρίς επιτυχία. Θα εγκαταλείψει την πολιτική και σήμερα εργάζεται στην Cruise Lines International Association (CLIA), η οποία αντιπροσωπεύει τις εταιρείες κρουαζιερόπλοιων.

«Μου πήρε σχεδόν δέκα χρόνια για να γίνω μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα μπορούσα να είχα εγκαταλείψει την προσπάθεια» παραδέχεται η χαμογελαστή μητέρα τεσσάρων αγοριών, η οποία στο λογαριασμό της στο Twitter παρουσιάζεται κατ' αρχάς ως μία «μαμά».

Πετυχαίνει το στόχο της το 2013, όταν ο συμπατριώτης της Σάιμον Μπουσουτίλ παραχωρεί τη θέση του για να αναλάβει επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Μάλτα.

Όμως οι Βρυξέλλες δεν έχουν πια μυστικά γι' αυτή. Έπειτα από ένα διδακτορικό στο Δίκαιο, σπουδάζει στο College d' Europe στην Μπριζ, φυτώριο των ευρωπαϊκών ελίτ. Εργάζεται στη συνέχεια για τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Μάλτας στην ΕΕ, μετά στην υπηρεσία του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις.

«Προικισμένη να ρίχνει 'γέφυρες'»

Αφού έγινε η πιο προβεβλημένη υποψήφια του μαλτέζικου κόμματός της, επανεκλέγεται το 2014 και στη συνέχεια το 2019, αναλαμβάνοντας ευθύνες στους κόλπους της πλειοψηφικής πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ιδιαίτερα στα ζητήματα της μετανάστευσης και της υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου.

Το 2020, για άλλη μια φορά χάρη σε μια αποχώρηση -αυτή της Μαρέιντ Μακγκίνες που διορίστηκε ευρωπαία επίτροπος Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών-, αναλαμβάνει τη θέση της πρώτης αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναλαμβάνοντας για το μικρό νησί της μια θέση πρώτης γραμμής.

Στη διάρκεια της εσωτερικής εκστρατείας της για τη θέση αυτή, μια οικολόγος βουλευτής θα της αναγνωρίσει πως είναι «ένα μετριοπαθές μέλος του ΕΛΚ, πολύ προικισμένη για να ρίχνει γέφυρες» ανάμεσα στις πολιτικές ομάδες, ένα προσόν απαραίτητο στο κοινοβούλιο αυτό.

Η σοβαρή πνευμονία που παρουσίασε το φθινόπωρο ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ο Ιταλός Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος πέθανε στις 11 Ιανουαρίου, δίνει την ευκαιρία στην Ρομπέρτα Μετσόλα να γίνει περισσότερο γνωστή, καθώς τον αντικατέστησε σε σημαντικές περιστάσεις, όπως κατά την ετήσια ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Κατά την ακρόασή της για την προεδρία από τη φιλελεύθερη και κεντρώα πολιτική ομάδα Renew, «εμφανίσθηκε αρκετά δυνατή στην ουσία και είχε απάντηση σε όλα», λέει ένας ευρωβουλευτής.

Όμως η αποφασιστική αντίθεσή της στην άμβλωση, η οποία ευθυγραμμίζεται με την αδιάλλακτη αντίθεση του κόμματός της στη Μάλτα, τελευταία χώρα της ΕΕ όπου η άμβλωση απαγορεύεται πλήρως, δεν είναι ευπρόσδεκτη και είναι πιθανό να την εκθέσει σε αντιπαραθέσεις, όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Το 2015, οι Μαλτέζοι ευρωβουλευτές του εθνικιστικού κόμματος είχαν δηλώσει πως η άμβλωση παραμένει «μια κόκκινη γραμμή» που δεν πρέπει να παραβιαστεί και πως ήταν εκτός συζήτησης να έχει αρμοδιότητα για το ζήτημα αυτό η ΕΕ.

Επιχειρώντας να ξεπεράσει αυτή τη μεγάλη απόσταση ανάμεσα στο νησί της και την καρδιά της Ευρώπης, η Ρομπέρτα Μετσόλα διαβεβαίωσε μιλώντας στην εφημερίδα Malta Today πως, ως επικεφαλής του θεσμού, «το καθήκον της θα είναι να εκπροσωπεί τη θέση του Κοινοβουλίου», περιλαμβανομένων των ζητημάτων που άπτονται των σεξουαλικών και των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων.

«Αν εκλεγώ, θα κάνω το καθήκον μου, όπως έκανα πάντα» τονίζει η Μετσόλα, η οποία εικονίζεται σε ένα από τα βίντεό της να κάνει το σταυρό της πριν από σημαντικές στιγμές.

Η Μέτσολα είναι η πρώτη γυναίκα που κατέχει το υψηλότερο αξίωμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδώ και 20 χρόνια -μετά τη Γαλλίδα Νικόλ Φοντέν, ενώ είναι και η νεότερη.