ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη ηφαιστείου Τόνγκα: Το τσουνάμι έφθασε στην Ιαπωνία - Αναμένουν κύματα τριών μέτρων

Έκρηξη ηφαιστείου Τόνγκα: Το τσουνάμι έφθασε στην Ιαπωνία - Αναμένουν κύματα τριών μέτρων
Οι κάτοικοι καλούνται να απομακρυνθούν από τις εστίες τους και να κατευθυνθούν σε περιοχές με αρκετό υψόμετρο Screen Grab Video / Twitter

Για τον κίνδυνο να υπάρξουν κύματα ύψους τριών μέτρων προειδοποίησε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία Ιαπωνίας, από το τσουνάμι που έφθασε στη χώρα μετά την έκρηξη την Παρασκευή ηφαιστείου στο αρχιπέλαγος των Τόνγκα.

Η υπηρεσία διευκρίνισε ότι τσουνάμι 1,2 μέτρου έφθασε στο νότιο νησί Αμάμι Οσίμα γύρω στις 23.55 τοπική ώρα (16.55 ώρα Ελλάδας) Σαββάτου, προτού παρατηρηθούν μικρότερα κύματα σε άλλες περιοχές κατά μήκος της ακτής στο Ειρηνικό της Ιαπωνίας.

Οι ανατολικές ακτές του βορειότερου νησιού της Ιαπωνίας, Χοκάιντο, καθώς και οι περιφέρειες Κότσι και Ουακαγιάμα (νοτιοδυτικά) κατέγραψαν επίσης ένα κύμα ύψους 0,9 μέτρου μετά τα μεσάνυχτα, διευκρίνισε η μετεωρολογική υπηρεσία.

Το εθνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK διαμόρφωσε το πρόγραμμά του έχοντας απευθείας συνδέσεις από τις συγκεκριμένες πόλεις-λιμάνια, καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις εστίες τους και να κατευθυνθούν σε περιοχές με αρκετό υψόμετρο, χωρίς να υπάρχει τίποτε ασυνήθιστο στις εικόνες που μετέδωσε.

Σε τηλεοπτική ενημέρωση των δημοσιογράφων γύρω στα μεσάνυχτα, η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι εντόπισε μια αλλαγή στην παλίρροια, η οποία ήταν πιο ψηλή κατά σχεδόν ένα μέτρο μετά τις 23.00 τοπική ώρα, με αποτέλεσμα να εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι. «Καλούμε τους κατοίκους να δράσουν», δήλωσε αξιωματούχος κατά την ενημέρωση αυτή.

Δημιουργήθηκε νησί

Από τη λάβα της έκρηξης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Χούνγκα Τόνγκα-Χούνγκα Χαπάι δημιουργήθηκε ένα νησί όπως φαίνεται στις δορυφορικές φωτογραφίες που ακολουθούν:

Την Παρασκευή, το ηφαίστειο εξερράγη, εκτοξεύοντας τέφρα και αέρια σε ύψος 20 χιλιομέτρων, σύμφωνα με ανάρτηση της Γεωλογικής Υπηρεσίας της Τόνγκα στο Facebook.

Συγκλονιστικά βίντεο

Ερασιτεχνική κάμερα κατέγραψε απίστευτες εικόνες, τη στιγμή που τα παλιρροϊκά κύματα (τσουνάμι), που προκλήθηκαν μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στην Τόνγκα της Αμερικανικής Σαμόας, «χτυπούν» τις παρακείμενες ακτές.

Κόσμος διακρίνεται να τρέχει πανικόβλητος, καθώς τα ορμητικά κύματα εισβάλλουν στην ξηρά παρασύροντας στο διάβα τους τα πάντα.

Δείτε πώς φάνηκε από ψηλά η έκρηξη του ηφαιστείου στην Τόνγκα

Σύμφωνα με το Αμερικανικό κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό, παλιρροϊκά κύματα (τσουνάμι) ύψους περίπου μισού μέτρου παρατηρήθηκαν σε μετρητές που βρίσκονται στο επίπεδο της θάλασσας στην πρωτεύουσα της Αμερικανικής Σαμόας ύστερα από δραστηριότητα ηφαιστείου στην Τόνγκα.

Η απειλή για τσουνάμι και οι διακυμάνσεις στο επίπεδο της θάλασσας καθώς και ισχυρά θαλάσσια ρεύματα δημιουργούν κινδύνους κατά μήκος παράκτιων περιοχών, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κέντρο.

Tsunami_comic_book_style_el.jpg
Πηγή πίνακα: Wikipedia / Creative Commons

Τι είναι το τσουνάμι

Τα τσουνάμι είναι θαλάσσια φαινόμενα, που δημιουργούνται κατά την απότομη μετατόπιση μεγάλων ποσοτήτων νερού, σε ένα υδάτινο σχηματισμό, όπως ένας ωκεανός, μια θάλασσα, μια λίμνη ή ένα φιόρδ.

Το τσουνάμι εκδηλώνεται ως κύματα, τα οποία στα βαθιά νερά των ωκεανών (μέσο βάθος 4.500 μέτρα) οδεύουν με μέση ταχύτητα 210 μέτρων/δευτερόλεπτο ή 756 χιλιομέτρων/ώρα (παραπάνω από το μισό της ταχύτητας του ήχου στην ατμόσφαιρα της Γης). Διαδίδονται με μέτωπα κυμάτων, που μπορούν να πλησιάσουν σε πλάτος ακόμα και τη γήινη περίμετρο και οδεύουν με σύνηθες μήκος κύματος της τάξης των 50-400 χιλιομέτρων και ύψος που κυμαίνεται, συνήθως, από μερικά εκατοστά έως 40 μέτρα.

Φτάνοντας τα κύματα αυτά σε ρηχά νερά χάνουν την ταχύτητά τους, έως και 20 φορές, αρχικά στο μπροστινό τους μέτωπο, αυτό που φτάνει πρώτο στα ρηχά, και έτσι το μήκος τους μικραίνει, καθώς το πίσω μέρος του κύματος ταξιδεύει ακόμη, με σχετικά μεγαλύτερη ταχύτητα. Το μήκος του κύματος ενός τσουνάμι μεταβάλλεται, ακολουθώντας την μεταβολή της μέσης ταχύτητάς του σύμφωνα με το βάθος της θάλασσας που διατρέχει, και η ορμή του διατηρείται (θεωρώντας προσεγγιστικά πως δεν εξαπλώνεται και κατά πλάτος) με αντίστοιχη μεταβολή του ύψους του. Φτάνοντας στις ακτές το κύμα συμπιέζεται και κερδίζει σε ύψος, που είναι και ο λόγος για τον οποίο γίνεται καταστρεπτικό φθάνοντας στις ακτές, αφού το ύψος του διατηρείται και καθώς εισβάλλει στην ενδοχώρα.

Η αρχική απότομη μετατόπιση του νερού, που προκαλεί τη γένεση ενός τσουνάμι, μπορεί να είναι αποτέλεσμα σεισμού, κυρίως υποθαλάσσιου, που προκαλεί κατακόρυφη ανάταξη του βυθού, παραθαλάσσιας κατάρρευσης βουνοπλαγιάς ή ηφαιστείου, υποθαλάσσιας ηφαιστειακής έκρηξης ή κατολίσθησης, καθώς και πτώσης ικανού μεγέθους ουράνιου σώματος στη θάλασσα. Ενώ σε βαθιά νερά το τσουνάμι, λόγω των χαρακτηριστικών του εκεί, δεν θεωρείται σοβαρός κίνδυνος για τις πλέουσες κατασκευές, φτάνοντας στις ακτές έχει ιδιαίτερα καταστρεπτικές συνέπειες.