Παρέλυσε η Σερβία από διαδηλώσεις κατά της εξόρυξης λιθίου
Ανανεώθηκε:
Στους δρόμους βγήκαν για μία ακόμη φορά το Σάββατο οι διαδηλωτές στη Σερβία, απαιτώντας την ακύρωση των σχεδίων για εξόρυξη λιθίου στα δυτικά της χώρας.
Η κυκλοφορία στον κύριο αυτοκινητόδρομο βορρά-νότου σταμάτησε για περισσότερο από μία ώρα στην πρωτεύουσα το Βελιγράδι, μαζί με αρκετούς άλλους δρόμους σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης και μία συνοριακής διέλευσης προς την Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Μικρής έντασης επεισόδια έχουν αναφερθεί μεταξύ διαδηλωτών και εξοργισμένων οδηγών που προσπαθούσαν να «σπάσουν» τα μπλόκα που είχαν στήσει συγκεντρωμένα πλήθη, προκειμένου να συνεχίσουν την πορεία τους. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στον τηλεοπτικό σταθμό N1 ότι ένας άνδρας τραυματίστηκε σε ένα περιστατικό που σημειώθηκε στη δυτική πόλη Σάμπατς.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν από την κυβέρνηση να σταματήσει τα σχέδια για εξόρυξη λιθίου στη δυτική Σερβία. Οι ακτιβιστές δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τους αποκλεισμούς δρόμων μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους και η εταιρεία εξόρυξης Rio Tinto «απελαθεί» από τη Σερβία.
Χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σε παρόμοιες συγκεντρώσεις πριν από αρκετές εβδομάδες, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αποσύρει δύο νόμους, που σύμφωνα με ακτιβιστές αποσκοπούσαν στο να επιταχύνουν τα σχέδια εξόρυξης στη χώρα.
«Πρόκειται για μια οικολογική καταστροφή, στην οποία νομίζω ότι η Σερβία βρίσκεται ήδη με το ένα πόδι μέσα, και απειλείται από ακόμη χειρότερα» δήλωσε μία κάτοικος του Βελιγραδίου, η Μιριάνα Πόντολσεκ.
«Η Rio Tinto δεν θα μολύνει μόνο τη Σερβία, αλλά θα μολύνει όλα τα άλλα, τα πάντα», δήλωσε ένα άλλος διαδηλωτές, ο Γιάνκο Κρίζαν, ο οποίος πιστεύει ότι «είναι καθήκον μας να έρθουμε εδώ».
Η μεταλλευτική εταιρεία διεξάγει έρευνες λιθίου στη δυτική Σερβία, την ώρα που ομάδες περιβαλλοντιστών ζητούν να σταματήσουν οι εργασίες, υποστηρίζοντας ότι η εξόρυξη λιθίου θα καταστρέψει τις γεωργικές εκτάσεις, θα μολύνει το νερό και ολόκληρο το οικοσύστημα της περιοχής.
Τα περιβαλλοντικά ζητήματα αποτελούν αντικείμενο οξείας δημόσιας αντιπαράθεσης στη Σερβία, καθώς η χώρα των 7 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση, κακή διαχείριση απορριμμάτων και πολλά άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί μετά από δεκαετίες αδιαφορίας.
Η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων της Σερβίας αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.