Σουηδία: Ανέπτυξε τεθωρακισμένα στο νησί Γκότλαντ της Βαλτικής με το βλέμμα στη Ρωσία
Ανανεώθηκε:
Tεθωρακισμένα και δεκάδες ένοπλους στρατιώτες ανέπτυξε η Σουηδία στους δρόμους του Βίσμπι, παραθαλάσσιας πόλης στο νησί Γκότλαντ της Βαλτικής, σε μία ασυνήθιστη κίνηση που κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω της αυξημένης «ρωσικής δραστηριότητας» στην περιοχή.
Περίπου δέκα τεθωρακισμένα και δεκάδες ένοπλοι στρατιώτες θεάθηκαν να περιπολούν στους δρόμους του Βίσμπι.
Σύμφωνα με τις σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις, η ανάπτυξη στρατού αποφασίστηκε αφού τρία ρωσικά αποβατικά σκάφη διέπλευσαν αυτήν την εβδομάδα τη Βαλτική διασχίζοντας τη Μεγάλη Ζώνη της Δανίας, εν μέσω του τεταμένου κλίματος στις σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ.
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν την εδαφική ακεραιότητα της Σουηδίας και να καταδείξουν την ικανότητά μας να προστατεύουμε τη Σουηδία και τα σουηδικά συμφέροντα» δήλωσε ο Σουηδός Άμυνας Πέτερ Χούλτκβιστ.
Ο επικεφαλής των επιχειρήσεων του σουηδικού στρατού, Μίχαελ Κλάσον, ανέφερε ότι οι μονάδες που αναπτύχθηκαν στο Βίσμπι προέρχονται από τις δυνάμεις που σταθμεύουν ήδη στο νησί και διέψευσε ότι πρόκειται για «επίδειξη δύναμης».
Η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία, που είναι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, συνεργάζονται στενά σε ό,τι αφορά την περιφερειακή ασφάλεια με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, χώρες-εταίρους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, που όμως δεν είναι μέλη του.
Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου η Σουηδία είχε μειώσει τις στρατιωτικές δαπάνες της, αλλά ενίσχυσε τις αμυντικές ικανότητές της μετά το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία.
Η Σουηδία, η οποία δεν έχει συμμετάσχει σε κανέναν πόλεμο εδώ και δύο αιώνες, επανέφερε το 2017 την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και άνοιξε και πάλι ένα στρατόπεδο στο νησί Γκότλαντ, τον Ιανουάριο του 2018.
Φινλανδία: Δεν σχεδιάζεται ένταξη στο ΝΑΤΟ
Την ίδια στιγμή, η Φινλανδία δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Πέκα Χααβίστο, ότι δεν σχεδιάζει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, βάζοντας «πάγο» σε πληροφορίες που ήθελαν το Ελσίνκι να εξετάζει ένα ΝΑΤΟϊκό μέλλον εν μέσω της κρίσης μεταξύ Μόσχας και Δύσης εξαιτίας της επαπειλούμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
«Η Φινλανδία δεν συζητά με το ΝΑΤΟ την ένταξη, ούτε έχει ανάλογο επικείμενο σχέδιο. Η πολιτική ασφάλειας της Φινλανδίας παραμένει αμετάβλητη» δήλωσε ο Πέκα Χααβίστο μιλώντας στους δημοσιογράφους κατόπιν της άτυπης συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στη Γαλλία.
Οι δηλώσεις ακολούθησαν αναφορές του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος άφησε να εννοηθεί χθες, Πέμπτη, σε συνέντευξή του στο δίκτυο MSNBC ότι η Φινλανδία επιθυμεί να ενταχθεί στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Η σχετική συζήτηση έχει αναθερμανθεί υπό το φως των ρωσικών στρατιωτικών κινήσεων στην Ουκρανία και της διαπραγμάτευσης που έχει «ανοίξει» με τη Δύση ως προς τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που απαιτεί προς αποσόβηση των εντάσεων, και οι οποίες έχουν στον πυρήνα τους τη μη περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.
Οι ρωσικές αξιώσεις απορρίπτονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Συμμαχία, και η διπλωματία διαφαίνεται ότι «αγοράζει» μεν χρόνο, όμως ο κίνδυνος νέας ένοπλης σύρραξης στην Ευρώπη «είναι πραγματικός», όπως δήλωσε ο ίδιος ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατόπιν της ολοκλήρωσης των εργασιών του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.
Στην ακόλουθη συνεδρίαση του ΟΑΣΕ της Πέμπτης στη Βιέννη, παρέστησαν και μη κράτη-μέλη της Συμμαχίας, όπως η Φινλανδία και η Σουηδία για τις οποίες υπήρξαν πληροφορίες ότι εξετάζουν πλέον ένα ΝΑΤΟϊκό μέλλον υπό το φως της πίεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ιδίως στη Φινλανδία, πολιτικοί ηγέτες το τελευταίο διάστημα είχαν «δείξει» ότι επανεξετάζουν το ζήτημα της ένταξης στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, προοπτική που απέκλεισε ωστόσο με τις δηλώσεις του σήμερα ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών.