ΚΟΣΜΟΣ

Σκάνδαλο κατασκοπείας στη Βρετανία: Μυστική πράκτορας της Κίνας είχε διεισδύσει στη Βουλή

Προειδοποίηση εξέδωσε προς τους βουλευτές η βρετανική Υπηρεσία Εσωτερικών Πληροφοριών (MI5) AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Πράκτορας της κινεζικής κυβέρνησης φέρεται να είναι η γνωστή στους πολιτικούς κύκλους της Βρετανίας Κριστίν Σινγκ Κι Λι, δικηγόρος με βάση το Λονδίνο και το Μπέρμιγχαμ που διευκόλυνε τη χορήγηση δωρεών σε πολιτικούς, έχοντας μάλιστα κατά το παρελθόν φωτογραφηθεί με τους Ντέιβιντ Κάμερον και Τζέιμς Κόρμπιν, αλλά και παρασημοφορηθεί από την Τερέζα Μέι.

Σε μία σπάνια προειδοποίηση που εξέδωσε σήμερα, Πέμπτη, η βρετανική Υπηρεσία Εσωτερικών Πληροφοριών (MI5) κατόπιν μακράς έρευνας, αναφέρεται ότι η Κριστίν Λι είχε διεισδύσει στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων επιδιδόμενη σε «δραστηριότητες πολιτικής ανάμιξης» εξ ονόματος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας».

Σύμφωνα με τον συντηρητικό βουλευτή Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, ο οποίος ασκεί δριμεία κριτική στο κινεζικό καθεστώς, η MI5 επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε τους βουλευτές ότι «πράκτορας της κινεζικής κυβέρνησης δραστηριοποιείται στο Κοινοβούλιο».

Το γραφείο του προέδρου Λίντσεϊ Χόιλ επιβεβαίωσε ότι εκδόθηκε μία οδηγία «σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες ασφαλείας», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

«Γνωρίζω ότι πολλοί θα ανησυχήσουν από το γεγονός ότι ένα άτομο που σκοπίμως επιδίδεται σε ενέργειες πολιτικής ανάμιξης για λογαριασμό του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας έβαλε στο στόχαστρο τους βουλευτές» ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ.

Υπογράμμισε, όμως, ότι η ταυτοποίηση αυτού του προσώπου οφείλεται στις «ισχυρές δομές» που διαθέτει η Βρετανία για να εντοπίζει ξένες παρεμβάσεις ή «οποιαδήποτε πιθανή απειλή για τη δημοκρατία μας».

Η προειδοποίηση της MI5, την οποία επικαλούνται πολλά βρετανικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρει ότι η φερόμενη πράκτορας ονομάζεται Κριστίν Λι και επιδίδεται σε «δραστηριότητες πολιτικής ανάμιξης» εξ ονόματος του υπουργείου Εργασίας του Ενωμένου Μετώπου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας».

Η Λι φέρεται ότι «διευκόλυνε» τη χορήγηση δωρεών σε πολιτικά κόμματα, βουλευτές, πολιτευτές και πρόσωπα που επιδιώκουν να αναλάβουν πολιτικό ρόλο στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, για λογαριασμό ξένων υπηκόων που κατοικούν στην Κίνα ή το Χονγκ Κονγκ.

Η Κριστίν Λι φέρεται ότι έδωσε εκατοντάδες χιλιάδες λίρες στον Μπάρι Γκάρντινερ, ένα πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Εργατικού κόμματος, καθώς και στο ίδιο το κόμμα.

Είχε επίσης φωτογραφηθεί με τον πρώην πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον σε μια εκδήλωση το 2015 και με τον πρώην ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, σε άλλη εκδήλωση. Το 2019 παρασημοφορήθηκε από την τότε πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, σε αναγνώριση των υπηρεσιών της με στόχο τις καλές σχέσεις της χώρας με την Κίνα.

Σε ανακοίνωσή του ο Μπάρι Γκάρντινερ διαβεβαίωσε ότι όλες οι δωρεές είχαν δηλωθεί και ότι ο γιος της Κριστίν Λι εργαζόταν για αυτόν μέχρι σήμερα, που υπέβαλε την παραίτησή του.

Ο βουλευτής Ίαν Ντάνκαν Σμιθ διερωτήθηκε για ποιον λόγο δεν συνελήφθη η Λι, αλλά απλώς της απαγορεύτηκε η είσοδος στη Βουλή. Ζήτησε επίσης να τροποποιηθούν οι κανόνες με βάση τους οποίους δίνεται άδεια πρόσβασης στο κοινοβούλιο.

Το Πεκίνο έχει επιβάλει κυρώσεις στον Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, καθώς και σε άλλους Βρετανούς, για την κριτική που ασκούν σε ό,τι αφορά τη μεταχείριση των Ουιγούρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης