ΚΟΣΜΟΣ

Καζακστάν: Αποχωρούν τα ρωσικά στρατεύμενα από την ταραγμένη χώρα

Η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων θα ολοκληρωθεί σε δέκα ημέρες Russian Defense Ministry Press Service via AP

Φεύγουν από το Καζακστάν οι δυνάμεις της Ρωσίας που αναπτύχθηκαν για να στηρίξουν την κυβέρνηση στις πρωτοφανείς κινητοποιήσεις.

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Αλμάτι μια τελετή με τη συμμετοχή των στρατιωτών του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφαλείας (CSTO) που συμμετείχαν στην επιχείρηση, σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP.

«Η επιχείρηση διατήρησης της ειρήνης ολοκληρώθηκε (...) εκπληρώσαμε τα καθήκοντά μας», δήλωσε ο Ρώσος στρατηγός Αντρέι Σερντιούκοφ, επικεφαλής των 2.030 στρατιωτών του CSTO από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Αρμενία, το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν, που αναπτύχθηκαν στο Καζακστάν στις 6 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, τα στρατεύματα αυτά «άρχισαν να προετοιμάζουν το στρατιωτικό και τεχνικό υλικό για να φορτωθεί σε ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη ενόψει της επιστροφής τους στη μόνιμη βάση τους».

Όπως δήλωσε ο Τοκάγεφ και επιβεβαίωσε ο CSTO, η αποχώρηση των στρατευμάτων θα ολοκληρωθεί σε δέκα ημέρες.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Καζακστάν συγκλονίστηκε από πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις και ταραχές, τις χειρότερες από τότε που η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1991. Από την καταστολή των κινητοποιήσεων σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες, ενώ συνελήφθησαν τουλάχιστον 12.000.

Οι αρχές του Καζακστάν χαρακτήρισαν τις κινητοποιήσιες «τρομοκρατική επίθεση», με τον πρόεδρο Τοκάγεφ να κάνει λόγο για «απόπειρα πραξικοπήματος».

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν μετά την ανακοίνωση της αύξησης της τιμής των καυσίμων, την ώρα που το επίπεδο διαβίωσης στο Καζακστάν επιδεινώνεται εν μέσω και ενδημικής διαφθοράς.

Ουρές για λίγο ψωμί

Στη μεγαλύτερη πόλη και πρώην πρωτεύουσα του Καζακστάν ο κόσμος αρχίζει να βγαίνει και πάλι από τα σπίτια του. Πολλοί πηγαίνουν μέχρι το παντοπωλείο της γειτονιάς για να προμηθευτούν τα απαραίτητα. Έτσι κι αλλιώς τα μεγάλα καταστήματα και σουπερμάρκετ παραμένουν κλειστά.

Όπως παρατηρεί ο παντοπώλης Ασκάρ Τζερμέκοφ, τις τελευταίες μέρες ο κόσμος αγοράζει κυρίως ψωμί και ζυμαρικά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle.

«Πριν ανοίξω το δικό μου κατάστημα, θα περιμένω κι εγώ στην ουρά στον φούρνο για να πάρω ψωμί» λέει ο Ασκάρ Τζερμέκοφ. «Αν τα καταφέρω, παίρνω ακόμα και 50 καρβέλια. Εγώ συνήθως ανοίγω στις εννιά και ήδη κατά τις δέκα δεν έχει μείνει τίποτα, ούτε γάλα και ζυμαρικά. Οι αρτοποιοί μπορεί να εργάζονται κανονικά, αλλά οι οδηγοί φοβούνται και δεν μεταφέρουν το ψωμί στα καταστήματα».

Κι όμως, οι κάτοικοι της Άλμα Άτα φαίνεται ότι βρίσκουν το ψωμί που χρειάζονται. Ίσως βοηθάει ότι διαθέτουν ψωμί ακόμη και τα μικρά, συνοικιακά ταχυφαγεία που μέχρι τώρα πουλούσαν μόνο σαβάρμα και πιτάκια σάμσα, τα παραδοσιακά γρήγορα φαγητά της κεντρικής Ασίας. Κάποιοι μαγειρεύουν μόνοι τους φαγητά με επιρροές από την κουζίνα του Καζακστάν, του Ουζμπεκιστάν ή των Ουϊγούρων, τα μεταφέρουν με το αυτοκίνητο σε κεντρικά σημεία και τα μοιράζουν δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο.

«Ο κόσμος δυσκολεύεται και πρέπει να βοηθήσουμε, όλοι μαζί», λέει η ιδιοκτήτρια ενός φούρνου που δεν θέλει να αποκαλύψει το όνομά της. «Μόλις άκουσα ότι υπάρχουν προβλήματα, άρχισα να ξυπνάω πιο νωρίς για να ζυμώσω κι εγώ όσο ψωμί μπορώ. Αλλά δίνω μόνο ένα καρβέλι στον καθένα για να πάρουν όλοι από λίγο».

Ένας φούρνος κοντά στο κατεστραμμένο Προεδρικό Μέγαρο έπιασε δουλειά και πάλι, ακόμα κι εκεί μοιράζουν δωρεάν ψωμί. Επιπλέον, στις ουρές ανταλάσσουν πληροφορίες για τις τελευταίες εξελίξεις. Άλλωστε, λέει μια γυναίκα που περιμένει στην ουρά για ψωμί, «πώς αλλιώς θα μάθουμε τι συμβαίνει; Ίντερνετ δεν υπάρχει, το τηλεοπτικό δίκτυο δεν λειτουργεί κανονικά, πολλές φορές ακούμε πυροβολισμούς, αλλά δεν ξέρουμε τι συμβαίνει κι έτσι κατεβαίνουμε στους δρόμους για να μάθουμε περισσότερα».

Είναι δύσκολο να πάρει κανείς αξιόπιστες πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί στην Άλμα Άτα. Κυκλοφορούν διάφορες φήμες και απίστευτες ιστορίες, οι οποίες συνήθως διαδίδονται μέσω σταθερού τηλεφώνου, αν και δεν έχουν όλοι σταθερό τηλέφωνο. Το Instant Messenger που υπό ομαλές συνθήκες είναι πολύ δημοφιλές στο Καζακστάν, έχει καταρρεύσει. Προβλήματα παρουσιάζονται και στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

Επιπλέον πολλά καταστήματα που διέθεταν προπληρωμένες κάρτες έχουν λεηλατηθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης