Αποφασισμένος ο Μπάιντεν να αποκρούσει τη ρεπουμπλικανική απειλή για την ψήφο των μειονοτήτων
Ανανεώθηκε:
Ισχυρό, συμβολικό βάρος και μεγάλο πολιτικό ρίσκο: Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δεσμεύθηκε να τροποποιήσει τον κανονισμό της Γερουσίας, εάν χρειαστεί, προκειμένου να προστατεύσει την πρόσβαση των Αμερικανών στην ψήφο, δικαίωμα που απειλείται σε πολλές συντηρητικές πολιτείες.
«Εδώ και δύο μήνες έχω διακριτικές συνομιλίες με μέλη του Κογκρέσου. Κουράστηκα να μένω σιωπηλός» μπροστά στο μπλόκο από τους Ρεπουμπλικάνους δύο νομοσχεδίων που προβλέπουν μεταρρυθμίσεις στην εκλογική διαδικασία, κατήγγειλε ο Μπάιντεν από τη Τζόρτζια, πολιτεία την οποία χαρακτήρισε «λίκνο» της μάχης υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων.
«Για να προστατεύσω τη Δημοκρατία στηρίζω την αλλαγή των κανόνων της Γερουσίας, με όποιο τρόπο χρειάζεται να αλλάξουν, προκειμένου να εμποδίσω μια μειονότητα γερουσιαστών να μπλοκάρουν την ανάληψη δράσης υπέρ του δικαιώματος στην ψήφο» υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο Μπάιντεν τόνισε ότι η προσπάθεια να υιοθετηθεί η νομοθεσία αυτή είναι «μία μάχη για την ψυχή της Αμερικής», ενώ προσέθεσε ότι ο κανόνας βάσει του οποίου για να υιοθετηθεί ένα νομοσχέδιο απαιτούνται 60 ψήφοι σε σύνολο 100 στη Γερουσία, γνωστός και ως «filibuster», έχει καταστήσει το σώμα «σκιά του προηγούμενου εαυτού του».
Κάνοντας λόγο για «μία καμπή» για τις ΗΠΑ, ο 79χρονος Δημοκρατικός πρόεδρος δήλωσε ότι «κάθε μέλος της Γερουσίας θα κριθεί από την Ιστορία»..
«Ένα πράγμα πρέπει να θυμάται κάθε γερουσιαστής, κάθε Αμερικανός: Η Ιστορία δεν ήταν ποτέ επιεικής με αυτούς που τάχθηκαν υπέρ του περιορισμού στην πρόσβαση στην ψήφο. Και θα είναι ακόμη λιγότερο επιεικής προς αυτούς που τάσσονται υπέρ της υπονόμευσης των εκλογών» υπογράμμισε χθες, Τρίτη, ο Μπάιντεν. «Οπότε ρωτώ κάθε εκλεγμένο αξιωματούχο στην Αμερική: Πώς θέλετε να σας θυμούνται;» τόνισε.
Τα βασικά σημεία των δύο νομοσχεδίων που ο Μπάιντεν επιθυμεί να υιοθετηθούν στη Γερουσία
Αργία, διανομή φαγητού
Η κήρυξη αργίας της ημέρας των εκλογών, η επέκταση της επιστολικής ψήφου, το δικαίωμα των ψηφοφόρων να εγγράφονται στους εκλογικούς καταλόγους την ημέρα των εκλογών: Το νομοσχέδιο με την ονομασία Freedom to Vote Act, το οποίο στηρίζουν οι Δημοκρατικοί, έχει στόχο να διευκολύνει τους Αμερικανούς να ψηφίζουν.
Βάσει του νομοσχεδίου, οι ψηφοφόροι θα μπορούν να επιδεικνύουν μια σειρά διαφορετικών επίσημων εγγράφων για να γίνεται η ταυτοποίησή τους, ένα μέτρο το οποίο επικρίνουν οι Ρεπουμπλικανοί εκτιμώντας ότι διευκολύνει τη νοθεία. Παράλληλα το νομοσχέδιο ακυρώνει κάποιους περιορισμούς που επιβλήθηκαν σε ρεπουμπλικανικές πολιτείες μετά την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2020.
Ένας από αυτούς τους περιορισμούς υιοθετήθηκε στη Τζόρτζια και απαγορεύει τη διανομή ποτών και τροφίμων στους ψηφοφόρους που περιμένουν στην ουρά για να ψηφίσουν. Όμως στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2020 πολλοί ψηφοφόροι σε αυτή την πολιτεία χρειάστηκε να αναμένουν περισσότερες από 10 ώρες στην ουρά.
Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις διαβεβαιώνουν ότι το νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε στη Τζόρτζια τον Μάρτιο στοχοθετεί ιδιαίτερα τους Αφροαμερικανούς, οι οποίοι συχνά μένουν σε συνοικίες όπου υπάρχουν λιγότερα εκλογικά κέντρα και ψήφισαν κυρίως τον Μπάιντεν στις τελευταίες εκλογές.
Πρόληψη των διακρίσεων
Για να διασφαλίσουν ότι το δικαίωμα των μειονοτήτων στην ψήφο θα προστατευθεί, οι Δημοκρατικοί επιθυμούν να συνδυάσουν το πρώτο νομοσχέδιο με ένα άλλο, το οποίο πήρε το όνομά του από τον Τζον Λούις, βουλευτή και ακτιβιστή υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων ο οποίος πέθανε το 2020.
Το δεύτερο νομοσχέδιο απαγορεύει την υιοθέτηση οποιουδήποτε μέτρου έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζεται η πρόσβαση στην ψήφο για οποιαδήποτε μειονοτική ομάδα, ακόμη κι αν αυτό δεν γίνεται με τρόπο ξεκάθαρο.
Τα δύο νομοσχέδια έχουν ήδη επικυρωθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και θα τεθούν σε ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα στη Γερουσία, όπως έχει δεσμευθεί ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στο σώμα Τσακ Σούμερ.
Όμως στη Γερουσία Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν από 50 έδρες και κατά συνέπεια δεν συμπληρώνεται ο απαραίτητος αριθμός για να επικυρωθούν τα νομοσχέδια, εκτός κι αν γίνει κάποια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση των κανόνων του σώματος.
Μέχρι στιγμής κανένας Ρεπουμπλικανός δεν σκοπεύει να υπερψηφίσει το πρώτο νομοσχέδιο, ενώ υπέρ του δεύτερου έχει ταχθεί μόνο η Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής της Αλάσκας Λίζα Μουρκόφσκι.