ΚΟΣΜΟΣ

Φάουτσι: Δεν υπάρχει περίπτωση να εξαλείψουμε τον ιό - Επείγουσα η ανάγκη για ένα «σούπερ» εμβόλιο

«Στα πρόθυρα» μιας μεταβατικής περιόδου η πανδημία, εκτιμά ο κορυφαίος επιδημιολόγος Greg Nash/Pool via AP

«Σχεδόν όλους» αναμένει ότι θα πλήξει η μετάλλαξη Όμικρον ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι, ο οποίος εκτίμησε ότι παρότι δεν υπάρχει πιθανότητα εξάλειψης του κορωνοϊού, βρισκόμαστε «στα πρόθυρα» ενός ιδιαίτερα κρίσιμου σταδίου για την εξέλιξή του. 

Παρά τον αριθμό ρεκόρ των ασθενών που νοσηλεύονται με covid-19 οι ΗΠΑ ενδέχεται να βρίσκονται «στα πρόθυρα» μιας μεταβατικής περιόδου, μετά την οποία θα είναι δυνατό να «ζουν με» τον ιό, εκτίμησε χθες Τρίτη ο σύμβουλος της κυβέρνησης για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Το παραλλαγμένο στέλεχος «Όμικρον με την εκπληκτική, πρωτόγνωρη αποτελεσματικότητά του να μεταδίδεται τελικά θα μας βρει σχεδόν όλους», επεσήμανε ο Φάουτσι μιλώντας στο Center for Strategic and International Studies (CSIS).

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εξαλείψουμε» αυτόν τον ιό, τόνισε ο Φάουτσι, με δεδομένη τη μεταδοτικότητά του, την τάση του να μεταλλάσσεται σε νέα στελέχη και τον μεγάλο αριθμό των ανεμβολίαστων κατά της covid-19.

Όμως «καθώς η Όμικρον ανεβαίνει και κατεβαίνει», οι ΗΠΑ τελικά θα εισέλθουν σε μια νέα φάση «στην οποία θα υπάρχει αρκετή προστασία στην κοινότητα, αρκετά διαθέσιμα φάρμακα ώστε, όταν κάποιος μολύνεται και ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, να είναι εύκολο να λάβει θεραπεία», εξήγησε ο επιδημιολόγος.

«Όταν φτάσουμε εκεί, αυτή θα είναι η μετάβαση και ενδέχεται να είμαστε στα πρόθυρά της τώρα», επεσήμανε ο Φάουτσι. Ωστόσο ο επιδημιολόγος υπογράμμισε ότι με δεδομένο ότι στις ΗΠΑ καταγράφονται αυτή την περίοδο σχεδόν ένα εκατομμύριο μολύνσεις την ημέρα, 150.000 άνθρωποι νοσηλεύονται με covid-19 και περισσότεροι από 1.200 πεθαίνουν λόγω της νόσου καθημερινά «δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο».

Αυτή την περίοδο στις ΗΠΑ νοσηλεύονται με covid-19 σχεδόν 146.000 άνθρωποι, αριθμός ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. Από αυτούς σχεδόν 24.000 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες Τρίτη στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Υγείας.

Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν λίγο περισσότεροι από 142.000 ασθενείς και είχε καταγραφεί στις 14 Ιανουαρίου 2021.

Στις ΗΠΑ καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες κατακόρυφη άνοδος των κρουσμάτων λόγω του Όμικρον, το οποίο έχει κυριαρχήσει στη χώρα. Από τα τέλη Δεκεμβρίου καταγράφονται στις ΗΠΑ αριθμοί ρεκόρ νέων κρουσμάτων covid-19, ενώ κατά μέσο όρο περίπου 18.500 ασθενείς με covid διακομίζονται καθημερινά στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Παράλληλα, μιλώντας την Τρίτη στην αμερικανική Γερουσία χαρακτήρισε επείγουσα την ανάγκη δημιουργίας ενός «σούπερ» εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, ο Δρ Φάουτσι προειδοποίησε τη Γερουσία, ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την επείγουσα ανάγκη για το λεγόμενο «σούπερ» εμβόλιο, το οποίο θα είναι σε θέση να «προλάβει» την εμφάνιση νέων παραλλαγών της Covid-19, καθώς και άλλων κορωνοϊών.

«Κοιτάζοντας το μέλλον -στο πλαίσιο της αναπόφευκτης συνεχούς εμφάνισης νέων παραλλαγών- γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η σημασία της ανάπτυξης ενός σούπερ εμβολίου για τους κορωνοϊούς, συγκεκριμένα ενός εμβολίου που θα ήταν αποτελεσματικό ενάντια σε όλες τις παραλλαγές του SARS-CoV-2 και ενάντια σε όλους τους κορωνοϊούς », είπε στους γερουσιαστές.

Μάλιστα, ο Φάουτσι πρόσθεσε ότι οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων (NIAID), σημειώνουν σημαντική πρόοδο στο θέμα.

Ένα τέτοιο εμβόλιο θεωρητικά θα ήταν αποτελεσματικό όχι μόνο κατά της Covid-19, αλλά και σε απέναντι σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών που εμπίπτουν στην ομπρέλα του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένου του κοινού κρυολογήματος.

Οι παρατηρήσεις του Φάουτσι έρχονται την ώρα που έχουν διατυπωθεί ανησυχίες από ειδικούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα της παραλλαγής Όμικρον να «αποφεύγει» την προστασία που παρέχει το εμβόλιο σε υψηλότερο ποσοστό συγκριτικά με άλλες παραλλαγές.

Η ακρόαση στη Γερουσία πραγματοποιήθηκε σε μία ημέρα με βαρύτατο το αποτύπωμα της μετάλλαξης στις ΗΠΑ, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, δέχεται δριμεία κριτική για την αργή αντίδραση, αλλά και για την «επικοινωνία» σε ό,τι αφορά το στέλεχος «Όμικρον».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης