ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Η ΕΕ πρέπει να είναι παρούσα στη διαπραγμάτευση με τη Ρωσία για την Ουκρανία

Γαλλία: Η ΕΕ πρέπει να είναι παρούσα στη διαπραγμάτευση με τη Ρωσία για την Ουκρανία
Η Μόσχα επιχειρεί να παρακάμψει την ΕΕ διαπραγματευόμενη άμεσα με την Ουάσινγκτον για το θέμα της Ουκρανίας Ronald Wittek, Pool Photo via AP

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να εξαιρεθεί από τις συνομιλίες για την Ουκρανία, τονίζει ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον, εν όψει της έναρξης των κρίσιμων συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας αύριο, Δευτέρα, στη Γενεύη.

«Οι Ευρωπαίοι δεν θα πρέπει να απουσιάζουν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων» υπογράμμισε ο Κλεμάν Μπον μιλώντας σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο CNEWS.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λεντριάν, είχε ήδη δηλώσει την Παρασκευή ότι η Μόσχα επιχειρεί να παρακάμψει την ΕΕ διαπραγματευόμενη άμεσα με την Ουάσινγκτον για το θέμα της Ουκρανίας, και ο Κλεμάν Μπον σήμερα κάλεσε τους ηγέτες να μην πέσουν στην παγίδα, όπως την αποκάλεσε, της Ρωσίας.

Διαβάστε επίσης

ΝΑΤΟ-Ρωσία: Η ώρα της κρίσης για την Ουκρανία και το γεωπολιτικό περιβάλλον στην Ευρώπη

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν - Μπορέλ

Προ της έναρξης των διαβουλεύσεων υπήρξε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος επισκέφθηκε προ ημερών το Κίεβο, με αμφότερους να διαμηνύουν «οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες και σοβαρό κόστος».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην αξιολόγηση της κατάστασης μετά την επίσκεψή του στην Ουκρανία, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, οι δύο άνδρες «επαναβεβαίωσαν την υποστήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ στην [εθνική] κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τόνισαν την ανάγκη η Ρωσία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση και να εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνίες του Μινσκ».

Επίσης, συζήτησαν τις διμερείς και πολυμερείς διπλωματικές δεσμεύσεις μετά τις προτάσεις που παρουσίασε η Ρωσική Ομοσπονδία για την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη και υπογράμμισαν τη διαρκή εταιρική σχέση των ΗΠΑ και της ΕΕ και τις κοινές δεσμεύσεις για τη διατλαντική ασφάλεια και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Συμφώνησαν ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια θα γίνει σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τη συμμετοχή της και να διατηρήσουν στενή επαφή σε αυτούς τους τομείς προτεραιότητας.

Η λύση στην Ουκρανία πρέπει να «περάσει» από την Ευρώπη

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έχουν επίσης επιμείνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρίσκεται ενεργά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ρώσους και τους Αμερικανούς για την ασφάλεια στην Ευρώπη.

«Όποια και αν είναι η λύση, πρέπει να 'περάσει' από την Ευρώπη [...] Δεν θα υπάρξει λύση παρά μόνο με την Ευρώπη» υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού με τον Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή στο Παρίσι.

«Όλη η γεωπολιτική κατάσταση της περιοχής επιβάλλει η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, να μπορούν να προτείνουν τη δική τους άποψη για τα πράγματα, να δράσουν και να καθίσουν γύρω από το τραπέζι μαζί με το σύνολο των ενδιαφερόμενων πλευρών» τόνισε από πλευράς του ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Θα προτείνουμε μαζί το όραμά μας για μία αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ασφάλειας», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς η Γαλλία έχει αναλάβει από την 1η Ιανουαρίου την κυλιόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης πως πρότεινε μαζί με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να πραγματοποιηθεί νέα σύνοδος με την Ουκρανία, υπό το σχήμα της Νορμανδίας, «μέσα στις προσεχείς εβδομάδες».

Η Ρωσία απορρίπτει εδώ και μήνες αυτό το σχήμα με τέσσερα μέρη (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία) και προτιμά να συζητεί απευθείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που ενισχύει το στάτους της ως διεθνούς δύναμης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την «ικανοποίησή» του για τις απευθείας ανταλλαγές ανάμεσα στους ομολόγους του Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν -«πιστεύω ότι είναι κάτι καλό», δήλωσε- και για τον «υποδειγματικό συντονισμό» μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών στο θέμα αυτό.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να κάνει διάλογο με τη Ρωσία» επέμεινε επίσης, αναφερόμενος σε ένα θέμα που προκαλεί συζητήσεις μεταξύ των κρατών-μελών.

«Το να κάνεις διάλογο δεν σημαίνει να κάνεις υποχωρήσεις, σημαίνει κατ' αρχάς να μπορείς να επισημαίνεις τις ασυμφωνίες μας, αλλά και να προσπαθείς να οικοδομήσεις το μέλλον», δήλωσε, ζητώντας να διεξαχθεί ένας «διάλογος ειλικρινής, απαιτητικός, συντονισμένος» και διευκρινίζοντας πως θα συζητήσει ο ίδιος και πάλι «μέσα στις προσεχείς ημέρες» με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.