ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος εκνευρίζει ποιον στη Γαλλία - Πολεμική για τα μέτρα Μακρόν για τους ανεμβολίαστους

Ποιος εκνευρίζει ποιον στη Γαλλία - Πολεμική για τα μέτρα Μακρόν για τους ανεμβολίαστους
«Μου αρέσει να τους τη σπάω και γι' αυτό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι τέλους»: Η αργκό που χρησιμοποίησε ο Εμανουέλ Μακρόν ενόχλησε πολλούς και εξόργισε την αντιπολίτευση AP Photo/Michel Euler, Pool

Πιθανότατα τη Δευτέρα πρόκειται να συνεχιστεί η «θερμή» συζήτηση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση επί των νέων μέτρων που επιδιώκει να θέσει σε ισχύ ο Εμανουέλ Μακρόν εν μέσω της ραγδαίας διασποράς της παραλλαγής Όμικρον, χωρίς να υπαναχωρεί από τη δήλωση ότι θέλει να «εκνευρίσει» όσους αρνούνται να εμβολιαστούν κατά της Covid-19.

Όσο πιο γρήγορα αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, τόσο πιο μεγάλη η πίεση στη γαλλική κυβέρνηση να υιοθετήσει γρήγορα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα μη εμβολιασμένα άτομα από τα μέσα Ιανουαρίου θα έχουν περιορισμούς σε κινηματογράφους, θέατρα ή μπαρ. Το Κοινοβούλιο, όμως, φαίνεται να μην εγκρίνει αυτά τα σχέδια προς μεγάλη ενόχληση του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.

«Μου αρέσει να τους τη σπάω και γι' αυτό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι τέλους» έγραφε η εφημερίδα «Le Parisien» την Τετάρτη αναφερόμενη στα λεγόμενα του προέδρου Μακρόν για τους μη εμβολιασμένους. Η αργκό που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος Μακρόν ενόχλησε πολλούς και εξόργισε την αντιπολίτευση.

Η ακροδεξιά αντίπαλός του Μαρίν Λεπέν χαρακτήρισε τον Γάλλο Πρόεδρο αναξιοπρεπή. Ωστόσο και οι Σοσιαλιστές θεώρησαν ότι η δήλωση Μακρόν δεν ήταν αρμόζουσα για το αξίωμά του. Δεδομένου όμως ότι οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν σε κάτι παραπάνω από τρεις μήνες δεν προκαλούν έκπληξη οι δηλώσεις του, όπως σημειώνει η Deutsche Welle.

Στα ύψη τα κρούσματα

Οι αριθμοί των κρουσμάτων είναι στα ύψη, πάνω από 332.000 μολύνσεις σε μια μέρα. Χωρίς την πανδημία, ο Μακρόν θα ήταν κάθε άλλο παρά σε κακή θέση στον αγώνα για την προεδρία. Ο 44χρονος πολιτικός προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις την περασμένη άνοιξη. Ωστόσο η έξαρση της πανδημίας τον αναγκάζει μερικές φορές να παίρνει αντιδημοφιλείς αποφάσεις εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας. Ο Μακρόν μετά την υποχρεωτική εισαγωγή εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας το καλοκαίρι, καθώς και την ελεύθερη πρόσβαση μόνο για όσους έχουν αναρρώσει, εμβολιαστεί ή υποβληθεί σε εξετάσεις, έγινε αφορμή για μαζικές διαδηλώσεις.

Επίσης, η κυβέρνηση επέμεινε και σε άλλα μέτρα. Απαγόρευση φαγητού στο τρένο μεγάλων αποστάσεων για τρεις εβδομάδες, όχι πλέον φαγητό για όρθιους στο μπαρ και για κάποιο διάστημα υποχρεωτική τηλεργασία.

Τα πιο εκτεταμένα όμως μέτρα τώρα θα αφορούν στο μέλλον τα πέντε εκατομμύρια ανεμβολίαστους στη χώρα. Το λεγόμενο πάσο υγείας θα πρέπει να γίνει πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ένα αρνητικό τεστ κορωνοϊού δεν είναι πλέον αρκετό για την είσοδο σε θέατρα, κινηματογράφους ή μπαρ.

Η κυβέρνηση θα καθορίσει αργότερα τα μέτρα που θα ισχύσουν για αυτούς που έχουν αναρρώσει.

Ο Μακρόν αναφέρθηκε στα νέα προγραμματισμένα μέτρα, λέγοντας πως θέλει να συνεχίσει να ενοχλεί τους ανεμβολίαστους. Λίγο πριν στην Εθνοσυνέλευση υπήρξε έντονη διαμάχη για το ζήτημα και πολλοί έκαναν λόγο για οπισθοδρόμηση.

Ο Μακρόν δεν έχει μόνο άδικο...

Μετά την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης στην επιλογή των λέξεων από τον Μακρόν, ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ υπερασπίστηκαν τα σχεδιαζόμενα μέτρα απέναντι στους ανεμβολίαστους.

«Ποιος ενοχλεί ποιον σήμερα;» ρώτησε ο Ατάλ και δήλωσε ότι όσοι αντιτίθενται στον εμβολιασμό καταστρέφουν τις ζωές γιατρών, ηλικιωμένων και καταστηματαρχών.

Ο Καστέξ δήλωσε ότι αυτό που είπε ο Μακρόν είναι αυτά που άκουσε όταν επισκέφτηκε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η συζήτηση στη Βουλή θα συνεχιστεί πιθανότατα τη Δευτέρα. Οι βουλευτές θα καλέσουν και το Συνταγματικό Συμβούλιο να ελέγξει διάφορα σημεία στο κείμενο. Φαίνεται πάντως απίθανο οι νέες ρυθμίσεις να τεθούν σε εφαρμογή στις 15 Ιανουαρίου όπως θα ήθελε η κυβέρνηση.

Διαδηλώσεις αντιεμβολιαστών κατά Μακρόν

Αντιεμβολιαστές διαδηλωτές πραγματοποίησαν χθες, Σάββατο, συγκεντρώσεις σε πόλεις της Γαλλίας, σε «απάντηση» της επίμαχης δήλωσης του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ότι θέλει να «εκνευρίσει» όσους αρνούνται να εμβολιαστούν.

Στο Παρίσι οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους υιοθετώντας το σλόγκαν του Μακρόν και φωνάζοντας: «Εμείς θα σε εκνευρίσουμε».

Άλλοι κρατούσαν πανό που έγραφαν «Όχι στο εμβολιαστικό πάσο», αναφορά στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν, βάσει του οποίου για να εισέλθει κάποιος στους περισσότερους δημόσιους χώρους θα πρέπει να επιδεικνύει πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της Covid-19.