Μακρόν - Φον ντερ Λάιεν: Η λύση στην Ουκρανία πρέπει να «περάσει» από την Ευρώπη
Ανανεώθηκε:
Εν όψει της έναρξης των διμερών διαβουλεύσεων ΗΠΑ-Ρωσίας και της ακόλουθης σύγκλισης του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας με φόντο την επαπειλούμενη εισβολή στην Ουκρανία, οι Εμανουέλ Μακρόν και Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν διαμηνύουν από κοινού πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρίσκεται ενεργά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους Ρώσους και τους Αμερικανούς για την ασφάλεια στην Ευρώπη.
«Όποια και αν είναι η λύση, πρέπει να 'περάσει' από την Ευρώπη [...] Δεν θα υπάρξει λύση παρά μόνο με την Ευρώπη» υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφερόμενη στις εντάσεις γύρω από την Ουκρανία και στα διακυβεύματα της περιφερειακής ασφάλειας.
«Όλη η γεωπολιτική κατάσταση της περιοχής επιβάλλει η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, να μπορούν να προτείνουν τη δική τους άποψη για τα πράγματα, να δράσουν και να καθίσουν γύρω από το τραπέζι μαζί με το σύνολο των ενδιαφερόμενων πλευρών» τόνισε από πλευράς του ο Εμανουέλ Μακρόν.
«Θα προτείνουμε μαζί το όραμά μας για μία αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ασφάλειας», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς η Γαλλία έχει αναλάβει από την 1η Ιανουαρίου την κυλιόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
Ο ίδιος δήλωσε πως πρότεινε μαζί με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να πραγματοποιηθεί νέα σύνοδος με την Ουκρανία, υπό το σχήμα της Νορμανδίας, «μέσα στις προσεχείς εβδομάδες».
Η Ρωσία απορρίπτει εδώ και μήνες αυτό το σχήμα με τέσσερα μέρη (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία) και προτιμά να συζητεί απευθείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που ενισχύει το στάτους της ως διεθνούς δύναμης.
Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την «ικανοποίησή» του για τις απευθείας ανταλλαγές ανάμεσα στους ομολόγους του Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν -«πιστεύω ότι είναι κάτι καλό», δήλωσε- και για τον «υποδειγματικό συντονισμό» μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών στο θέμα αυτό.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να κάνει διάλογο με τη Ρωσία» επέμεινε επίσης, αναφερόμενος σε ένα θέμα που προκαλεί συζητήσεις μεταξύ των κρατών-μελών.
«Το να κάνεις διάλογο δεν σημαίνει να κάνεις υποχωρήσεις, σημαίνει κατ' αρχάς να μπορείς να επισημαίνεις τις ασυμφωνίες μας, αλλά και να προσπαθείς να οικοδομήσεις το μέλλον», δήλωσε, ζητώντας να διεξαχθεί ένας «διάλογος ειλικρινής, απαιτητικός, συντονισμένος» και διευκρινίζοντας πως θα συζητήσει ο ίδιος και πάλι «μέσα στις προσεχείς ημέρες» με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Την Κυριακή 9η και τη Δευτέρα 10η Ιανουαρίου, Ρωσία και ΗΠΑ θα διεξαγάγουν συνομιλίες για την Ουκρανία στη Γενεύη. Ακολουθεί την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου το Συμβούλιο NATO-Ρωσίας και κατόπιν, την Πέμπτη 13η Ιανουαρίου, διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Η πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησαν επίσης κατά τη συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι «να μπει ένα τέλος στη βία» και να υπάρξει αυτοσυγκράτηση στο Καζακστάν, όπου μαίνονται ταραχές και ο πρόεδρος της χώρας αποκλείει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τους διαδηλωτές.
«Απευθύνω έκκληση να μπει ένα τέλος στη βία και για αυτοσυγκράτηση», τα «δικαιώματα και η ασφάλεια των πολιτών είναι πρωταρχικής σημασίας και πρέπει να είναι εγγυημένα», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δίπλα στον Μακρόν, ο οποίος προσυπέγραψε τις δηλώσεις της.