ΚΟΣΜΟΣ

Αιθιοποία: Νεκροί σε νοσοκομέια του Τιγκράι λόγω έλλειψης εξοπλισμού και φαρμάκων

Αιθιοποία: Νεκροί σε νοσοκομέια του Τιγκράι λόγω έλλειψης εξοπλισμού και φαρμάκων
Η έλλειψη ιατρικού εξοπλισμού και φαρμάκων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον αποκλεισμό που έχει επιβάλει η κυβέρνηση εδώ και μήνες στην επαρχία. AP/Ben Curtis

Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της επαρχίας Τιγκράι στην Αιθιοπία ένα παιδί που τραυματίστηκε σε αεροπορική επιδρομή πέθανε λόγω της αιμορραγίας, καθώς είχαν τελειώσει οι γάζες και οι οροί. Ένα βρέφος πέθανε διότι δεν υπήρχαν τα απαραίτητα υγρά για αιμοκάθαρση.

Οι γιατροί στο νοσοκομείο Ayder στη Μεκέλε, πρωτεύουσα του Τιγκράι, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τοπικών δυνάμεων που μάχονται κατά του ομοσπονδιακού στρατού, δήλωσαν στο Reuters σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ότι η έλλειψη ιατρικού εξοπλισμού και φαρμάκων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον αποκλεισμό που έχει επιβάλει η κυβέρνηση εδώ και μήνες στην επαρχία, εμποδίζοντας την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Το να υπογράφουμε πιστοποιητικά θανάτου είναι πλέον η βασική μας δουλειά», ανέφερε το νοσοκομείο στην παρουσίαση που προετοίμασε για διεθνείς οργανώσεις αρωγής και την οποία είδε το Reuters.

Στα έγγραφα και τις σημειώσεις της παρουσίασης περιλαμβάνονται και περιλήψεις περιστατικών, κατάλογοι φαρμάκων και ιατρικών υλικών στα οποία υπάρχει έλλειψη καθώς και φωτογραφίες από τραυματίες και υποσιτισμένους ασθενείς.

Το Reuters πήρε επίσης συνέντευξη από τρεις γιατρούς, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν φοβούμενοι για αντίποινα από Αιθίοπες αξιωματούχους.

Οι γιατροί αναφέρθηκαν σε 117 θανάτους και δεκάδες επιπλοκές -περιλαμβανομένων μολύνσεων, ακρωτηριασμών και περιπτώσεων νεφρικής ανεπάρκειας- οι οποίες, όπως καταγγέλλουν οφείλονται στις ελλείψεις βασικών φαρμάκων και εξοπλισμού.

Ο πόλεμος ξέσπασε τον Νοέμβριο 2020 αφού ο Αιθίοπας πρωθυπουργός, Άμπιι Άχμεντ, έστειλε το στρατό στο Τιγκράι για να καθαιρέσει τις τοπικές αρχές, που ανήκαν στο Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι (TPLF), αψηφούσαν την εξουσία του και εκείνος τις κατηγορούσε ότι επιτέθηκαν σε στρατιωτικές βάσεις.

Ο Άμπιι Άχμεντ ανακοίνωσε τη νίκη τρεις εβδομάδες αργότερα, μετά την κατάληψη της περιφερειακής πρωτεύουσας Μέκελε. Όμως τον Ιούνιο το TPLF ανακατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος του Τιγκιράι και συνέχισε την επίθεσή του στις γειτονικές περιφέρειες Αμχάρα και Άφαρ, από όπου όμως απωθήθηκε τον Δεκέμβριο.

Λόγω των συγκρούσεων έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι, ενώ εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Λεγκέσε Τούλου, επανέλαβε τη Δευτέρα τη θέση της κυβέρνησης ότι δεν έχει επιβληθεί αποκλεισμός στο Τιγκράι, ωστόσο δεν απάντησε σε ερωτήσεις για τις ελλείψεις που καταγγέλλουν οι γιατροί στο Ayder. «Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Τιγκράι αποτελεί ευθύνη του TPLE», τόνισε ο Λεγκέσε.

Ο ίδιος κατηγόρησε το TPLF ότι έχει λεηλατήσει εξοπλισμό και φάρμακα σε περισσότερα από 10 νοσοκομεία και 100 κέντρα υγείας, αφού οι δυνάμεις του κατέλαβαν τις γειτονικές επαρχίες Αμχάρα και Άφαρ.

Εκπρόσωπος του TPLF αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ στο παρελθόν το Μέτωπο έχει αρνηθεί ότι έχει λεηλατήσει κλινικές και έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση για τις ελλείψεις.

Ο ΟΗΕ έκρουσε για πρώτη φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη πρόσβασης στο Τιγκράι τον Δεκέμβριο του 2020, όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη Μεκέλε.

Η πρόσβαση των φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια αυξήθηκε στη συνέχεια, όμως περιορίστηκε εκ νέου όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από το μεγαλύτερο μέρος του Τιγκράι στα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με τις αναφορές του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

Η κυβέρνηση του Άμπιι έχει επανειλημμένα απορρίψει τις κατηγορίες του ΟΗΕ και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων ότι εμποδίζει την πρόσβαση βοήθειας στο Τιγκράι.

Ντε φάκτο αποκλεισμός

Γιατρός στο Ayder δήλωσε στο Reuters ότι περίπου το 80% με 90% των νοσοκομείων και των κλινικών του Τιγκράι δεν λειτουργούν. Ο ΟΗΕ έχει αναφέρει ότι περισσότερο από το 90% των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων της επαρχίας έχει ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια και ότι 400.000 άνθρωποι ζουν σε συνθήκες που πλησιάζουν τον λιμό.

Κάποια προϊόντα και φάρμακα έφτασαν στις μεγαλύτερες πόλεις του Τιγκράι τους οκτώ πρώτους μήνες των συγκρούσεων, όταν η επαρχία βρισκόταν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. Όμως από τα τέλη Ιουνίου, οι γιατροί καταγγέλλουν ότι στο Τιγκράι έχουν φτάσει λίγα τρόφιμα και σχεδόν καθόλου ιατρικά εφόδια.

Αιτία της κατάστασης, όπως σημειώνουν, είναι ο ντε φάκτο αποκλεισμός—όπως τον έχουν χαρακτηρίσει αξιωματούχοι του ΟΗΕ και των ΗΠΑ- που έχει επιβάλει στην επαρχία η κυβέρνηση.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι τουλάχιστον 100 φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια θα πρέπει να εισέρχονται καθημερινά στην επαρχία για να αντιμετωπίζονται οι ανάγκες των κατοίκων. Λιγότερο από το 12% αυτών έχει φτάσει στο Τιγκράι από τον Ιούλιο, σύμφωνα με το OCHA.

Από την πλευρά του το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα έχει επισημάνει ότι στα μέσα Ιανουαρίου θα τελειώσουν τα τρόφιμα και τα καύσιμα που διαθέτει στο Τιγκράι.

Στο Ayder δεν έχουν φτάσει φάρμακα και εξοπλισμός από τον Ιούνιο, επιβεβαίωσαν τρεις γιατροί. Το νοσοκομείο των 500 κλινών αντιμετωπίζει ελλείψεις στα πάντα: από οξυγόνο ως αντιβιοτικά και θρεπτικά τρόφιμα για τα υποσιτισμένα παιδιά.

Το ποσοστό των υποσιτισμένων παιδιών κάτω των 5 ετών που εισάγονται στο νοσοκομείο είχε σχεδόν διπλασιαστεί τον Οκτώβριο σε πάνω από 41%.

Την ίδια ώρα τα βασικά φάρμακα στο νοσοκομείο εξαντλούνται.