Ρωσία - Memorial: Διεθνής κατακραυγή για τη διάλυση της οργάνωσης του Αντρέι Ζαχάρωφ
Ανανεώθηκε:
Εν χορώ καταδικάζεται από τη διεθνή κοινότητα η διάλυση της εμβληματικής οργάνωσης Memorial της Ρωσίας κατά τις... επιταγές του Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο καταστολής κάθε επικριτικής φωνής έναντι του Κρεμλίνου.
Σε αναστολή της απόφασης καλούν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ για «διωγμό» και «ανατριχιαστικό πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης στη Ρωσία» κάνουν λόγο αντίστοιχα Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία.
«Δεν κρίνουμε αποφάσεις δικαστηρίων» είναι η... απάντηση που δίνει την ίδια στιγμή το Κρεμλίνο ενώπιον της διεθνούς κατακραυγής.
«Αυτή είναι απόφαση δικαστηρίου. Εμείς ποτέ δεν σχολιάζουμε αποφάσεις δικαστηρίων» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς σχετικά με τις επίμαχες δικαστικές αποφάσεις για τη διάλυση της μητρικής Memorial, καθώς και του Κέντρου Υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της οργάνωσης.
Η διάλυση από τη ρωσική δικαιοσύνη της κυριότερης οργάνωσης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων στη Ρωσία αποδυναμώνει την ήδη παρακμάζουσα ρωσική κοινότητα των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη.
«Λυπούμαστε βαθιά για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να κλείσει τη Memorial International και εκείνην δικαστηρίου της Μόσχας να κλείσει την αδελφή οργάνωσή της, το Κέντρο Υπεράσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Καταλήγουν στη διάλυση των δύο πιο έγκριτων οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία και αποδυναμώνουν ακόμη περισσότερο την παρακμάζουσα κοινότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα» δήλωσε εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
«Μία ελεύθερη, ποικιλόμορφη και ενεργή κοινωνία των πολιτών είναι κρίσιμης σημασίας για κάθε κοινωνία και οι νόμιμες φωνές της κοινωνίας των πολιτών δεν πρέπει να στιγματίζονται, περιλαμβανομένης και της χρήσης της έκφρασης 'ξένος πράκτορας'» ανέφερε από πλευράς της η εκπρόσωπος της επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ.
«Καλούμε τις ρωσικές αρχές να προστατεύσουν και να υποστηρίξουν τα πρόσωπα και τις οργανώσεις που εργάζονται για την πρόοδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσική Ομοσπονδία» προσέθεσε.
Συμβούλιο της Ευρώπης: Ολέθριο νέο για την κοινωνία των πολιτών
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) κάλεσε τη Μόσχα να αναστείλει την απόφαση διάλυσης της Memorial.
Το εδρεύων στο Στρασβούργο Δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγε επειγόντως η Memorial, κάλεσε τη ρωσική κυβέρνηση να αναστείλει την απόφαση αυτή για τον απαραίτητο χρόνο «προκειμένου το Δικαστήριο να εξετάσει το αίτημα» της οργάνωσης.
«Το Δικαστήριο αποφάσισε να δηλώσει προς τη Ρωσία [...] πως προς το συμφέρον των μερών και της καλής διεξαγωγής της διαδικασίας ενώπιόν του, η εκτέλεση των αποφάσεων για τη διάλυση των οργανώσεων πρέπει να ανασταλεί» αναφέρει το ΕΔΑΔ.
Το Κέντρο Υπεράσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η μητρική οργάνωσή του, Memorial, προσέφυγαν στο ΕΔΑΔ βάσει του άρθρου 39 του κανονισμού του.
Ο τελευταίος επιτρέπει στο Δικαστήριο να διατάξει «προσωρινά μέτρα» στις 47 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις οποίες περιλαμβάνεται η Ρωσία, όταν οι προσφεύγοντες αντιμετωπίζουν «πραγματικό κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης».
Η Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς, γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, δικαστικό σκέλος του οποίου είναι το ΕΔΑΔ, έκανε λόγο για «ένα ολέθριο νέο για την κοινωνία των πολιτών», λέγοντας ότι ανησυχεί βλέποντας τη Ρωσία να «απομακρύνεται περισσότερο από τους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες και τις αξίες μας».
ΗΠΑ: Διωγμός που φέρνει στη μνήμη τα θύματα των γκουλάγκ
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, καταδίκασε τη διάλυση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Memorial στη Ρωσία, μιλώντας για «προσβολή» για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο «διωγμός» της οργάνωσης φέρνει στη μνήμη «τα θύματα των γκουλάγκ» και αποτελεί «προσβολή στην ευγενή αποστολή της και στην υπόθεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παντού στον κόσμο», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στην ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.
Βρετανία: Ανατριχιατικό πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης
Την ίδια στιγμή, η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Λίζ Τρας, δήλωσε σήμερα ότι ανησυχεί βαθύτατα για τη διάλυση της ρωσικής οργάνωσης, λέγοντας ότι το κλείσιμό της αποτελεί άλλο ένα «ανατριχιαστικό πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης στη Ρωσία».
«Ανησυχώ βαθύτατα για τη διάλυση της ρωσικής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial από ρωσικά δικαστήρια», δήλωσε ο Τρας σε ανάρτησή της στο Twitter.
«Η Memorial εργάζεται ακούραστα εδώ και δεκαετίες για να διασφαλίσει ότι οι καταχρήσεις της σοβιετικής εποχής δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Το κλείσιμό της αποτελεί ένα ακόμη ανατριχιαστικό πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης στη Ρωσία» ανέφερε.
H διάλυση της Memorial, ιστορικού πυλώνα προάσπισης των ελευθεριών και της δημοκρατίας και θεματοφύλακα της μνήμης των γκουλάγκ του Στάλιν, έρχεται ως σοκ για τη ρωσική κοινωνία των πολιτών και μαρτυρά την «απότομη επιτάχυνση της δικτατορικής παρεκτροπής του καθεστώτος Πούτιν, όπως καταγγέλλουν στελέχη της εμβληματικής οργάνωσης.
Ιδρυθείσα τα τελευταία χρόνια της ΕΣΣΔ από αντιφρονούντες, μεταξύ των οποίων ο τιμηθείς με Νόμπελ Ειρήνης Αντρέι Ζαχάρωφ, η Memorial καταγράφει αδιάκοπα τα εγκλήματα του σοβιετικού καθεστώτος, συγκεντρώνοντας χιλιάδες αρχεία, αντικείμενα και μαρτυρίες για τις εκθέσεις της.
Παράλληλα, η οργάνωση μάχεται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ρωσία. Εχει διακριθεί για την έρευνα των καταχρήσεων των ρωσικών και τσετσενικών δυνάμεων κατά την διάρκεια των πολέμων της Τσετσενίας στις δεκαετίες του 1990 και του 2000.
Διαβάστε επίσης
Ρωσία: Διαλύει ο Πούτιν και το Κέντρο Υπεράσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Memorial
Memorial: Ποια είναι η ιστορική οργάνωση της Ρωσίας που εξοντώνει ο Πούτιν