Κρεμλίνο: Η στρατηγική του ΝΑΤΟ είναι επικεντρωμένη σε ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσία
Ανανεώθηκε:
Η στρατηγική της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είναι επικεντρωμένη στην προετοιμασία ευρείας κλίμακας ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσία, δηλώνει ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας, Αλεξάντρ Φόμιν, τη στιγμή που οι σχέσεις ΝΑΤΟ-Μόσχας βρίσκονται στο «κόκκινο» εξαιτίας της απειλής εισβολής στην Ουκρανία.
«Η στρατιωτική οικοδόμηση της συμμαχίας ανακατευθύνεται πλήρως στην προετοιμασία μίας ευρείας κλίμακας στρατιωτικής σύγκρουσης υψηλής έντασης με την Ρωσία» δήλωσε ο Αλεξάντρ Φόμιν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των στρατιωτικών ακολούθων και εκπρόσωπων των ξένων πρεσβειών που είναι διαπιστευμένοι στην Μόσχα.
Σύμφωνα με τον Ρώσο υφυπουργό Άμυνας, στα έγγραφα του ΝΑΤΟ των τελευταίων ετών, τα οποία απηχούν το δόγμα του, όπως για παράδειγμα αυτό του 2019 που αφορά στην στρατηγική του ΝΑΤΟ, η Ρωσική Ομοσπονδία ευθέως κατονομάζεται «χωρίς καμία αμφιβολία ως κύρια πηγή απειλών για την ασφάλεια του συνασπισμού».
Παράλληλα, ο Φόμιν επισήμανε ότι η Διακήρυξη της Ρώμης εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ. «Σε αυτήν, ιδιαίτερα ορίζεται, ότι η Ρωσία και η Συμμαχία δεν αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον ως εχθρό. Αυτή η θέση επιβεβαιώθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ το 2010 στη Λισαβόνα» ανέφερε.
Κατά τον ίδιον, η Βορειοατλαντική Συμμαχία χρησιμοποίησε τα γεγονότα στην Ουκρανία ως πρόφαση για να διακόψει τη συνεργασία με τη Μόσχα.
Τον Ιανουάριο η σύγκληση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας
Η κρίσιμη διαπραγμάτευση, που θα συνιστά και την «ώρα της αλήθειας» στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση, «ανοίγει» με την έλευση του 2022, με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, να δρομολογεί τη σύγκληση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας την 12η Ιανουαρίου.
Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, πως η Ρωσία, θεωρεί ότι οι συνομιλίες με το ΝΑΤΟ σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας που επιζητά από τη Δύση, εκτός από τις διμερείς διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι σημαντικές και έχουν νόημα.
«Αυτό είναι ένα σημαντικό στίγμα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας την είδηση ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία πρότεινε στην Μόσχα να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ρωσίας-ΝΑΤΟ στις 12 Ιανουαρίου.
«Φυσικά, υπάρχει νόημα, εκτός από το στίγμα των διμερών ρωσο-αμερικανικών συνομιλιών στο θέμα αυτό, να ενεργοποιηθεί και η κατεύθυνση των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Αυτές θα είναι σημαντικές συνομιλίες και εξαιρετικά υπεύθυνες, οι λεπτομέρειες συζητούνται μέσω της διπλωματικής οδού» δήλωσε ο Πεσκόφ.
Ενόσω συντηρεί την απειλή εισβολής στην Ουκρανία, έχοντας συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα, η Ρωσία θέτει προς διαπραγμάτευση δέσμη νομικά δεσμευτικών εγγυήσεων ασφαλείας με τις οποίες ζητά επί της ουσίας από τη Συμμαχία να επιστρέψει στο καθεστώς του 1997.
Στη λίστα των προτάσεων που έχει παρουσιάσει το Κρεμλίνο τίθενται αιτήματα τα οποία είναι ήδη γνωστό ότι δεν αποτελούν πεδίο διαπραγμάτευσης για τη Δύση και σαφώς θα απορριφθούν από τους ΝΑΤΟϊκούς εταίρους και πρωτίστως την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, γεγονός που καθιστά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις «ναρκοπέδιο».
Στο προσχέδιο οκτώ σημείων για τη σύναψη σχετικής συνθήκης με τη Δύση, η Ρωσία ζητά νομικά δεσμευτική εγγύηση ότι θα αποκλειστεί μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία, καθώς και την απομάκρυνση ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων και οπλικών συστημάτων από τις χώρες που εντάχθηκαν στη Συμμαχία μετά το 1997 -στις οποίες περιλαμβάνονται η Πολωνία, οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες Εσθονίας, Λιθουανίας και Λετονίας και βαλκανικά κράτη.
Διαβάστε επίσης
Απειλεί ευθέως ο Πούτιν για την Ουκρανία εάν δεν «συμμορφωθεί» το ΝΑΤΟ