ΚΟΣΜΟΣ

Χριστούγεννα υπό τη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον - «Σκληρές» προγνώσεις και περιοριστικά μέτρα

Η Ευρώπη κάνει ξανά Χριστούγεννα με μάσκες, περιορισμούς και αλλεπάλληλα ρεκόρ κρουσμάτων εξαιτίας της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού AP Photo/Bernat Armangue

Στη σκιά της υπερμεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον, και με την «αναβίωση» περιοριστικών μέτρων προς συγκράτηση της εκρηκτικής διασποράς του νέου στελέχους του κορωνοϊού, γιορτάζονται τα Χριστούγεννα ανά τον κόσμο. Το πέμπτο πανδημικό κύμα «χτυπά» ήδη την Ευρώπη και προοιωνίζεται περαιτέρω περιορισμούς μετά τις γιορτές, ενόσω τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα συντείνουν σε μεγαλύτερη ανοσιακή διαφυγή της νέας παραλλαγής.

Ο πλανήτης ζει για δεύτερη χρονιά Χριστούγεννα με πανδημία, και καθώς η παραλλαγή Όμικρον «τρέχει» ήδη με ιλιγγιώδη ταχύτητα, εγείρουν βαθιά ανησυχία τα προγνωστικά μοντέλα των επιστημόνων για την έκταση που μπορεί να λάβει τους επόμενους μήνες το νέο πανδημικό κύμα και την επίπτωσή του στα συστήματα Υγείας.

Η Ευρώπη κάνει ξανά Χριστούγεννα με μάσκες, περιορισμούς και αλλεπάλληλα ρεκόρ κρουσμάτων ιδίως σε Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία, ενώ και στην Ελλάδα τα κρούσματα της νέας παραλλαγής έχουν αρχίσει πλέον να πολλαπλασιάζονται με τους ειδικούς να διαβλέπουν κατακόρυφη αύξηση μετά τις γιορτές που μπορεί να «μεταφραστεί» έως και σε 12.000 κρούσματα ημερησίως.

Στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί έως και σήμερα, 24 Δεκεμβρίου, 54 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον και 154 που θεωρούνται ύποπτα, αλλά με μεγάλο ποσοστό βεβαιότητας ότι πρόκειται για τη συγκεκριμένη παραλλαγή και όχι για τη Δέλτα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη.

Στην Αττική δε καταγράφηκε σήμερα «υψηλό» πανδημίας στα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία ανήλθαν σε 3.433 το τελευταίο 24ωρο.

Η νέα παραλλαγή ως φαίνεται βρίσκεται σε τροχιά ραγδαίας εξάπλωσης, και κατ' εκτίμηση του επίκουρου καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη είναι πιθανό να φθάσουμε ακόμη και τα 12.000 ημερήσια κρούσματα μετά την Πρωτοχρονιά.

Νέα ρεκόρ κρουσμάτων - Φόβοι για «αποδιοργάνωση» ζωτικών υπηρεσιών

Στην Ευρώπη, σκληρό «χτύπημα» από τη μετάλλαξη Όμικρον δέχεται το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου καταγράφηκε σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων, και νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων με περισσότερες από 122.000 μολύνσεις.

Ένας στους δύο Λονδρέζους είναι δε πιθανό να είχε μολυνθεί από την Covid-19 έως την περασμένη Κυριακή, σύμφωνα με νέες επίσημες εκτιμήσεις του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής (ONS) που υπογραμμίζουν την αδιάκοπη προέλαση της παραλλαγής Όμικρον.

Ήδη πολλές βιομηχανίες και δίκτυα μεταφορών προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις προσωπικού που έχουν προκύψει, καθώς οι ασθενείς εργαζόμενοι αυτοαπομονώνονται, ενώ τα νοσοκομεία στη Βρετανία προειδοποίησαν για τον κίνδυνο επιπτώσεων στην ασφάλεια των ασθενών.

Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε γνωστό ότι η βρετανική κυβέρνηση θα προσφέρει 12μηνη βίζα εργασίας σε υγειονομικό προσωπικό από άλλες χώρες αφού η πανδημία του νέου κορωνοϊού επιδείνωσε τις ελλείψεις στον τομέα της υγείας. Το μέτρο είναι προσωρινό και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του επόμενου έτους.

Την ίδια στιγμή, και στη Γερμανία επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς ζωτικής σημασίας λαμβάνουν έκτακτα μέτρα ασφαλείας εν όψει του πέμπτου κύματος της πανδημίας, ενώ και σε ομοσπονδιακό επίπεδο η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς επεξεργάζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον με τη σφοδρότητα που πλήττει ήδη τη Βρετανία.

Κίνδυνος «αποδιοργάνωσης» υπηρεσιών ζωτικής σημασίας λόγω μπαράζ κρουσμάτων υφίσταται και στη Γαλλία.

Οι τομείς που κινδυνεύουν από την απουσία των εργαζομένων λόγω των «εκατοντάδων χιλιάδων» κρουσμάτων την ημέρα είναι πολλοί, επισήμανε σήμερα ο Ολιβιέ Γκερέν, μέλος του γαλλικού Επιστημονικού Συμβουλίου. Μεταξύ άλλων, η διανομή τροφίμων, ασφάλεια, ενέργεια, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες και η Υγεία.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί, εξέφρασε ανησυχίες για μία «πιθανή αποδιοργάνωση ορισμένων υπηρεσιών ζωτικής σημασίας». Η παραλλαγή Όμικρον δεν έχει γίνει ακόμη η επικρατούσα στη Γαλλία και δεν προκαλεί μαζικές καραντίνες λόγω πολλών θετικών κρουσμάτων ή επαφών με ασθενείς. Όμως τα προειδοποιητικά σημάδια είναι εδώ και οι προβολείς στρέφονται στο κύμα που αναμένεται τον Ιανουάριο, επισήμανε.

Στη χώρα καταγράφηκε σήμερα νέο ρεκόρ κρουσμάτων, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να πλησιάζει τα 100.000, γεγονός που ανάγκασε την κυβέρνηση να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη για την πανδημία την Δευτέρα προκειμένου να συζητηθεί η πιθανότητα λήψης περαιτέρω μέτρων. Θα έχει προηγηθεί συνεδρίαση υπό τον Εμανουέλ Μακρόν.

Το γαλλικό υπουργείο Υγείας ότι το τελευταίο 24ωρο έχουν καταγραφεί 94.124 νέα κρούσματα, ενώ ο αριθμός των νοσηλευομένων έφτασε σε υψηλό επταμήνου -16.200 άτομα. Το τελευταίο 24ωρο άλλοι 167 άνθρωποι πέθαναν από την Covid-19.

Αντιστοίχως, αλλεπάλληλα ρεκόρ στον αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων καταρρίπονται και στην Ιταλία. Σήμερα, ανακοινώθηκαν 50.599 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ο μεγαλύτερος αριθμός μολύνσεων από την έναρξη της πανδημίας.

Μέτρα, «πάγος» σε ταξίδια και ακυρώσεις πτήσεων

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η έξαρση κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού βάζει «πάγο» σε εορταστικά σχέδια παγκοσμίως.

Στη Βηθλεέμ, ο ξενοδοχειακός τομέας, που ανέμενε συρροή τουριστών, δείχνει την απογοήτευσή του. Έπειτα από μια σχεδόν ολική καραντίνα πέρυσι, το Ισραήλ έχει κλείσει ξανά τα σύνορά του.

Όπως και το 2020, την λειτουργία, η οποία τελείται τα μεσάνυχτα, θα μπορεί να παρακολουθήσει ένας μικρός κύκλος πιστών, μόνον με πρόσκληση.

Ανά τον κόσμο, η Ολλανδία ενδεικτικά βρίσκεται σε lockdown, το Μπρόντγουεϊ ακύρωσε τα χριστουγεννιάτικα θεάματα, πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Ισπανία, η Ιταλία, καθώς και η Ελλάδα, έχουν επαναφέρει την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, δημόσιες εκδηλώσεις έχουν ακυρωθεί.

Οι συναθροίσεις τα φετινά Χριστούγεννα είναι εν γένει πιο εύκολες από ό,τι πέρυσι -με ισχυρές συστάσεις για συχνό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο και τήρηση όλων των μέτρων προστασίας-, όμως έπονται μετά τις γιορτές πιο αυξημένα μέτρα.

Οι αεροπορικές εταιρείες σε όλον τον κόσμο αναγκάστηκαν, εν τω μεταξύ, να ακυρώσουν περισσότερες από 2.000 πτήσεις -το ένα τέταρτο από αυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες- κυρίως λόγω της παραλλαγής Όμικρον που διαταράσσει τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Flightaware, μέχρι τις 17.40 (ώρα Ελλάδας) σήμερα, Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου, οι ακυρώσεις πτήσεων έφταναν τις 2.116. Τα 499 από αυτά τα δρομολόγια αφορούσαν τις ΗΠΑ και ήταν διεθνείς, αλλά και εσωτερικές πτήσεις. Την Πέμπτη ακυρώθηκαν συνολικά 2.231 πτήσεις.

Πολλές εταιρείες επικαλέστηκαν ως αιτία των ακυρώσεων την πανδημία που έχει αποδεκατίσει τα πληρώματά τους.

Η United Airlines αναγκάστηκε να ακυρώσει περισσότερες από 170 πτήσεις μόνο σήμερα, δηλαδή το 9% όσων ήταν προγραμματισμένες.

«Η αύξηση των κρουσμάτων της Όμικρον σε όλη τη χώρα αυτήν την εβδομάδα είχε άμεσες επιπτώσεις στα πληρώματα και στα πρόσωπα που διαχειρίζονται τη λειτουργία» της εταιρείας, ανέφερε η εταιρεία, διαβεβαιώνοντας ότι προσπαθεί να βρει λύσεις για να εξυπηρετήσει τους επιβάτες της.

Η Delta Air Lines ακύρωσε 145 πτήσεις, επικαλούμενη τόσο την Όμικρον όσο και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες

«Σκληρές» προγνώσεις

Στη Γερμανία οι ειδικοί αναμένουν μεταξύ 160.000 και 240.000 κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον ημερησίως έως τον Μάρτιο, εκτιμώντας πως το επόμενο κύμα θα είναι «σφοδρότερο από όλα τα προηγούμενα», όπως έχει μεταδώσει το περιοδικό Der Spiegel.

Οι επιστήμονες, οι οποίοι υπολόγισαν διάφορα μοντέλα και έθεσαν τα αποτελέσματα υπ'όψιν της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που έχει συστήσει η γερμανική καγκελαρία, προβλέπουν ακόμη και 8.000 ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από επιπλοκές λόγω της Covid-19.

Αυτό, ωστόσο, διευκρινίζεται, είναι το χειρότερο σενάριο.

Ακόμη όμως και εάν το κύμα της παραλλαγής Όμικρον αποδειχτεί τελικά «σχετικά ήπιο» -η καλύτερη, αλλά μάλλον απίθανη περίπτωση, επισημαίνεται- τα νοσοκομεία θα μπορέσουν μετά βίας να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες.

Όπως σημειώνει η επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων του Ινστιτούτου Max Planck, Βιόλα Πρίζμαν, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν τόσο τα μέτρα που λαμβάνονται και θα ληφθούν και στο μέλλον όσο και η συμπεριφορά των πολιτών, οι οποίοι, όπως ανέφερε, γίνονται πιο προσεκτικοί όταν τα κρούσματα αυξάνονται.

«Ακόμη και με το πιο αισιόδοξο σενάριο, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε 'ως έχει'», τονίζει η Βιόλα Πρίζμαν.

Στο ίδιο πνεύμα, η ειδική στα μοντέλα υπολογισμού και επικεφαλής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Μαθηματικών της Fraunhofer, Ανίτα Σέμπελ, αναμένει παρόμοια εξέλιξη και εκφράζει ανησυχία ότι τα μέτρα που λαμβάνονται δεν επαρκούν.

«Είναι ρεαλιστικό ότι θα έχουμε ακόμη πολύ υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων στις αρχές Ιανουαρίου» δήλωσε στο Δίκτυο RND και πρoσέθεσε ότι θα πρέπει κατόπιν η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς «να πατήσει το φρένο έκτακτης ανάγκης», προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική επιβάρυνση του συστήματος Υγείας.

«Αυτό το κύμα θα είναι σφοδρότερο από οτιδήποτε είχαμε μέχρι τώρα, επειδή η 'Όμικρον' εξαπλώνεται πολύ ταχύτερα από άλλες παραλλαγές» δήλωσε η Ανίτα Σέμπελ, διευκρίνισε όμως ότι η ακριβής κορύφωση του κύματος της Όμικρον είναι ακόμη δύσκολο να προβλεφθεί.

Σε ό,τι αφορά τους θανάτους, αναμένει περισσότερους στη Γερμανία από όσους έχουν καταγραφεί έως τώρα στη Νότια Αφρική και εξηγεί ότι τα πρώτα στοιχεία από τη Βρετανία δείχνουν ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι περίπου όσες και με την παραλλαγή Δέλτα.

Μικρότερος κίνδυνος νοσηλείας - Μεγαλύτερη ανοσιακή διαφυγή

Η ανάλυση των προκαταρκτικών δεδομένων που έρχεται την ίδια στιγμή από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) καταδεικνύει ακριβώς ότι εμφανίζεται μεν αισθητά μικρότερος ο κίνδυνος νοσηλείας για όσους προσβληθούν από την παραλλαγή Όμικρον σε σύγκριση με τη Δέλτα, εντούτοις η υψηλή μεταδοτικότητα του νέου στελέχους θα μπορούσε να οδηγήσει τελικά σε σημαντικό αριθμό ασθενών που θα χρειάζονταν νοσοκομειακή περίθαλψη.

Ασθενής που έχει προσβληθεί από την παραλλαγή Όμικρον έχει κατά 31-45% μικρότερες πιθανότητες να ζητήσει βοήθεια σε νοσοκομείο και 50-70% μικρότερες πιθανότητες να εισαχθεί για νοσηλεία, πάντα σε σύγκριση με τη Δέλτα, σύμφωνα με την ανάλυση. Όμως, η υψηλή μεταδοτικότητα του νέου στελέχους θα μπορούσε να οδηγήσει τελικά σε σημαντικό αριθμό ασθενών που θα χρειάζονταν νοσοκομειακή περίθαλψη.

Παράλληλα, η προστασία από τις ενισχυτικές δόσεις έναντι συμπτωματικής λοίμωξης Covid-19 λόγω της Όμικρον αρχίζει να εξασθενεί μετά από περίπου δέκα εβδομάδες, σύμφωνα με ενδείξεις που προκύπτουν από στοιχεία Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Διαβάστε αναλυτικά

Όμικρον: Ενδείξεις για εξασθένηση της προστασίας από την τρίτη δόση μετά από 10 εβδομάδες

Μειωμένος έως και 70% ο κίνδυνος νοσηλείας, αλλά...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης