ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Ανακοινώνει επιτυχή δοκιμή του υπερηχητικού πυραύλου Zircon «κοιτώντας» προς τη Δύση

Για «ένα μεγάλο γεγονός και ουσιαστικό βήμα στην αναβάθμιση της ασφάλειας της Ρωσίας και της αμυντικής της ικανότητας» κάνει λόγο ο Βλαντιμίρ Πούτιν (Φωτογραφία αρχείου) Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Νέα, επιτυχή δοκιμαστική εκτόξευση του τελευταίας γενιάς υπερηχητικού πυραύλου κρουζ Zircon (Tsirkon) ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ ΠούτινΗ δοκιμή έλαβε χώρα σήμερα, 24 Δεκεμβρίου, τα ξημερώματα.

«Πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική εκτόξευση του υπερηχητικού πυραύλου Tsirkon. Είναι ο δικός μας τελευταίας τεχνολογίας πύραυλος, ο οποίος πλήττει και θαλάσσιους και επίγειους στόχους» ανακοίνωσε ο Πούτιν.

«Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε επιτυχώς, άψογα» συμπλήρωσε, χαρακτηρίζοντας την εκτόξευση ως «ένα μεγάλο γεγονός και ουσιαστικό βήμα στην αναβάθμιση της ασφάλειας της Ρωσίας και της αμυντικής της ικανότητας».

Ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Ντενίς Μαντούροφ, ο οποίος παρίστατο στην σύσκεψη του ρωσικού Κρατικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου για ζητήματα Επιστήμης και Παιδείας στην οποία μίλησε ο Ρώσος πρόεδρος, δήλωσε ότι η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε στις 05:30 ώρα Μόσχας σήμερα, 24 Δεκεμβρίου.

Επί ξηρού ακμής οι σχέσεις Ρωσίας - Δύσης

Η νέα δοκιμή έρχεται τη στιγμή που οι σχέσεις Ρωσίας - Δύσης βρίσκονται στο «κόκκινο» εξαιτίας της επαπειλούμενης εισβολής στην Ουκρανία.

Τον Ιανουάριο πρόκειται να ανοίξει ο διάλογος ΝΑΤΟ - Ρωσίας σε αναζήτηση διεξόδου από την παρούσα «ισορροπία τρόμου», αποστολή που προδιαγράφεται ωστόσο εξαιρετικά δύσκολη εξαιτίας των απαιτήσεων... «σοβιετικών προδιαγραφών» που προβάλλει ο Βλαντιμίρ Πούτιν έναντι της Συμμαχίας.

Ενόσω συντηρεί την απειλή εισβολής στην Ουκρανία, έχοντας συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα, η Ρωσία υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα τη δέσμη των νομικά δεσμευτικών εγγυήσεων ασφαλείας που επιδιώκει να θέσει προς διαπραγμάτευση ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ -ζητώντας επί της ουσίας από τη Συμμαχία να επιστρέψει στα... σύνορα του 1997.

Στη λίστα των προτάσεων που παρουσίασε το Κρεμλίνο τίθενται αιτήματα τα οποία είναι ήδη γνωστό ότι δεν αποτελούν πεδίο διαπραγμάτευσης για τη Δύση και σαφώς θα απορριφθούν από τους ΝΑΤΟϊκούς εταίρους και πρωτίστως την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής.

Στο προσχέδιο οκτώ σημείων για τη σύναψη σχετικής συνθήκης με τη Δύση, η Ρωσία ζητά νομικά δεσμευτική εγγύηση ότι θα αποκλειστεί μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία, καθώς και την απομάκρυνση ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων και οπλικών συστημάτων από τις χώρες που εντάχθηκαν στη Συμμαχία μετά το 1997 -στις οποίες περιλαμβάνονται η Πολωνία, οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες Εσθονίας, Λιθουανίας και Λετονίας και βαλκανικά κράτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης