Βέλγιο: Κλείνει τους γηρασμένους αντιδραστήρες, αλλά όχι και την «πόρτα» στην πυρηνική ενέργεια
Ανανεώθηκε:
Το Βέλγιο θα κλείσει τους επτά γηρασμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας μέχρι το 2025, όμως δεν θα κλείσει την «πόρτα» στην πυρηνική ενέργεια νέας γενιάς, βάσει συμβιβαστικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε ανάμεσα στους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού έπειτα από μαραθώνιες συνομιλίες.
Το σταδιακό κλείσιμο των αντιδραστήρων θα αρχίσει από το 2022 και θα έχουν πλήρως κατεδαφιστεί έως το 2045, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Ορισμένοι αντιδραστήρες στους πυρηνικούς σταθμούς, που λειτουργούν από τη δεκαετία του '70, έχουν διακόψει κατ' επανάληψη τη λειτουργία τους τα τελευταία χρόνια για ελέγχους ασφαλείας και αποτελούν μόνιμη πηγή ανησυχίας σε περιφερειακό επίπεδο.
Η συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε έπειτα από ολονύχτια διαπραγμάτευση, προβλέπει «επένδυση περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ στην έρευνα για τους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες» (SMR), όπως επιβεβαίωσε κυβερνητική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Η σταδιακή έξοδος από την πυρηνική ενέργεια περιλαμβάνεται από το 2003 σε βελγικό νόμο. Η τελευταία προθεσμία είναι το 2025 και η σημερινή κυβέρνηση είχε δεσμευτεί πως θα τη σεβαστεί, όταν ανέλαβε καθήκοντα τον Οκτώβριο 2020.
Όμως το θέμα έχει διχάσει τον κυβερνητικό συνασπισμό, στον οποίο συμμετέχουν κυρίως φιλελεύθεροι (η πολιτική οικογένεια του πρωθυπουργού Αλεξάντερ Ντε Κρο), σοσιαλιστές και οικολόγοι.
Εδώ και ένα μήνα, οι γαλλόφωνοι φιλελεύθεροι του MR, ενός από τα επτά κόμματα του συνασπισμού, προειδοποιούσαν κατά του σεναρίου της πλήρους εξόδου που υποστηρίζεται από την υπουργό Ενέργειας, Φλαμανδή οικολόγο Τίνε φαν ντερ Στρέτεν.
Οι γαλλόφωνοι φιλελεύθεροι του MR ζητούσαν να διατηρηθεί ένα μέρος των σημερινών πυρηνικών δυνατοτήτων υποστηρίζοντας κυρίως ότι οι νέοι σταθμοί παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο για την εξασφάλιση των ενεργειακών προμηθειών ρυπαίνουν υπερβολικά, καθώς παράγουν CO2.
Περίπου το 40% του ηλεκτρισμού στο Βέλγιο παράγεται από την πυρηνική ενέργεια.
Τελικά η συμφωνία που επιτεύχθηκε στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου σε περιορισμένη σύνθεση (με έναν εκπρόσωπο από καθένα από τα επτά κόμματα) προβλέπει ότι το Βέλγιο θα επενδύσει «στην έρευνα για τις βιώσιμες και ουδέτερες σε CO2 ενέργειες», περιλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας του μέλλοντος (σ.σ.: τους SMR).