ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία - ΝΑΤΟ: Τον Ιανουάριο η «ώρα της αλήθειας» - Νέες απειλές Πούτιν κατά Δύσης

Η Ρωσία απαιτεί νομικά δεσμευτική εγγύηση ότι θα αποκλειστεί μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία, καθώς και την απομάκρυνση ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων και οπλικών συστημάτων από τις χώρες που εντάχθηκαν στη Συμμαχία μετά το 1997 AP Photo/Olivier Matthys, File

Τον Ιανουάριο «ανοίγει» ο διάλογος ΝΑΤΟ - Ρωσίας σε αναζήτηση διεξόδου από την παρούσα «ισορροπία τρόμου», αποστολή που προδιαγράφεται ωστόσο εξαιρετικά δύσκολη εξαιτίας των απαιτήσεων... «σοβιετικών προδιαγραφών» που προβάλλει ο Βλαντιμίρ Πούτιν έναντι της Συμμαχίας.

Το ΝΑΤΟ θα επιδιώξει ουσιαστικές συζητήσεις με τη Μόσχα στις αρχές του επόμενου έτους, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας από τις Βρυξέλλες -και ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως η Συμμαχία δεν προτίθεται να κάνει κανέναν συμβιβασμό έναντι της Μόσχας ως προς το μείζον ζήτημα της ενδεχόμενης μελλοντικής ένταξης της Ουκρανίας στους κόλπους της.

Στο ίδιο μήκος κύματος -και σημειώνοντας πως η Ρωσία γνωρίζει εξ αρχής ότι ορισμένες απαιτήσεις της δεν θα γίνουν αποδεκτές, οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωστοποίησαν εξίσου ότι αναμένεται να συμφωνηθεί από κοινού με τη Ρωσία συγκεκριμένη ημερομηνία εντός Ιανουαρίου για την έναρξη των διμερών συνομιλιών, καθώς και των διαβουλεύσεων που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ.

Αποκλείστηκε, πάντως, οποιαδήποτε διά ζώσης συνάντηση μεταξύ των Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία.

Από ευρωπαϊκής πλευράς, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, είχαν αμφότεροι σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με το πλαίσιο των εγγυήσεων ασφαλείας που απαιτεί ο Ρώσος πρόεδρος και την Ουκρανία.

Αναβίωση Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας και κόκκινες γραμμές

«Παραμένουμε έτοιμοι για έναν ουσιαστικό διάλογο με τη Ρωσία και σκοπεύω να καλέσω σε νέα συνάντηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας το ταχύτερο δυνατό το νέο έτος» δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, Τρίτη, από τις Βρυξέλλες.

Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας (NRC) συστάθηκε το 2002 προκειμένου να διευκολύνει τις διαβουλεύσεις ανάμεσα στη δυτική στρατιωτική συμμαχία και τη Μόσχα, ωστόσο εν μέσω διαρκούς κλίματος έντασης -υπό το φως και της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας- η τελευταία συνεδρίασή του ήταν τον Ιούλιο του 2019.

Ενόσω συντηρεί την απειλή εισβολής στην Ουκρανία, έχοντας συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα, η Ρωσία υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα τη δέσμη των νομικά δεσμευτικών εγγυήσεων ασφαλείας που επιδιώκει να θέσει προς διαπραγμάτευση ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ -ζητώντας επί της ουσίας από τη Συμμαχία να επιστρέψει στα... σύνορα του 1997.

Στη λίστα των προτάσεων που παρουσίασε το Κρεμλίνο τίθενται αιτήματα τα οποία είναι ήδη γνωστό ότι δεν αποτελούν πεδίο διαπραγμάτευσης για τη Δύση και σαφώς θα απορριφθούν από τους ΝΑΤΟϊκούς εταίρους και πρωτίστως την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής.

Στο προσχέδιο οκτώ σημείων για τη σύναψη σχετικής συνθήκης με τη Δύση, η Ρωσία ζητά νομικά δεσμευτική εγγύηση ότι θα αποκλειστεί μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία, καθώς και την απομάκρυνση ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων και οπλικών συστημάτων από τις χώρες που εντάχθηκαν στη Συμμαχία μετά το 1997 -στις οποίες περιλαμβάνονται η Πολωνία, οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες Εσθονίας, Λιθουανίας και Λετονίας και βαλκανικά κράτη.

Διαβάστε επίσης

Απαιτήσεις «σοβιετικών προδιαγραφών» από τον Πούτιν - Ζητά επιστροφή στο 1997

Εν όψει του «crash test» του Ιανουαρίου, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ξεκαθάρισε σήμερα πως εναπόκειται αποκλειστικά στο ΝΑΤΟ και την Ουκρανία να αποφασίσουν για μία μελλοντική ένταξη του Κιέβου στη Συμμαχία.

«Οποιοσδήποτε διάλογος με τη Ρωσία θα πρέπει βέβαια να σέβεται τις βασικές αρχές επάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί η ευρωπαϊκή ασφάλεια» τόνισε και προσέθεσε πως το ΝΑΤΟ θα διαβουλευθεί με το Κίεβο αναφορικά με τις συνομιλίες με τη Μόσχα.

«Δεν θα κάνουμε ποτέ συμβιβασμούς για το δικαίωμά μας να υπερασπιστούμε όλους τους συμμάχους και δεν θα κάνουμε ποτέ συμβιβασμούς για το δικαίωμα κάθε χώρας στην Ευρώπη, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας, να επιλέξει τον δικό της δρόμο» διαμήνυσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα, η αρμόδια για την Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κάρεν Ντόνφριντ, τόνισε πως εμπεριέχονται «απαράδεκτες» προτάσεις στη λίστα που έχει καταθέσει η Ρωσία για τις εγγυήσεις ασφαλείας -και αυτό ήδη το Κρεμλίνο το γνωρίζει.

«Όπως έχουμε πει, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τις προτάσεις που έθεσε η Ρωσία στο τραπέζι. Υπάρχουν ορισμένες, επάνω στις οποίες είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε καθώς θεωρούμε ότι μπορούν να συζητηθούν. Υπάρχουν σε αυτά τα έγγραφα και άλλα σημεία, τα οποία όπως γνωρίζουν οι Ρώσοι, δεν θα γίνουν αποδεκτά» επισήμανε η Κάρεν Ντόνφριντ.

Ερωτηθείσα εάν θεωρεί η αμερικανική κυβέρνηση ότι η Ρωσία κατέθεσε σκόπιμα, μεταξύ άλλων, και τέτοιου είδους προτάσεις, οι οποίες θα απορριφθούν εξ αρχής από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, Ντόνφριντ δήλωσε: «Δεν μπορώ να κάνω υποθέσεις ποιες ήταν οι προθέσεις της Ρωσίας όταν έκανε τις εν λόγω προτάσεις».

Η ίδια δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες, Δευτέρα, με τον σύμβουλο του Ρώσου προέδρου, Γιούρι Ουσακόφ, επισήμανε πως η αμερικανική πλευρά είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας, καθώς και στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας και του ΟΑΣΕ τον Ιανουάριο σε ημερομηνία που θα συμφωνηθεί από κοινού.

Πούτιν με νέες απειλές κατά Δύσης

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας Βαλέρι Γκερασίμοφ (Mikhail Tereshchenko, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Ο διάλογος επίκειται να «ανοίξει» την ώρα που ρωσική στρατιωτική δύναμη μεγαλύτερη των 100.000 στρατιωτών έχει «κυκλώσει» την Ουκρανία, με τη Ρωσία να διαψεύδει επισήμως μεν ότι σχεδιάζει εισβολή, αλλά να συντηρεί την απειλή στρατιωτικής αντιπαράθεσης, έχοντας φθάσει σε σημείο να προειδοποιήσει πως ενδεχόμενη περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς μπορεί να οδηγήσει σε κατάσταση παρόμοια με αυτήν της κρίσης των πυραύλων στην Κούβα το 1962 που έφερε τον κόσμο στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου.

Στην κρίσιμη τηλεδιάσκεψη 7ης Δεκεμβρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε προειδοποιήσει τον Ρώσο ομόλογό του για συνέπειες «άνευ προηγουμένου» εάν εισβάλει στην Ουκρανία, με τον Πούτιν να απαιτεί δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς Ανατολάς.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε σήμερα τα αιτήματά του και κατηγόρησε ταυτόχρονα τη Δύση για κλιμάκωση της έντασης στην Ευρώπη, αποδίδοντάς την σε «λανθασμένη αποτίμηση» της έκβασης του Ψυχρού Πολέμου.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία στη Μόσχα, προειδοποίησε δε ότι η Ρωσία θα δώσει «στρατιωτική και τεχνική απάντηση», εάν η Δύση δεν θέσει τέλος στην «απειλητική» πολιτική της κατά της Ρωσίας, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία Reuters και AFP.

«Στην περίπτωση που θα διατηρηθεί η σαφώς επιθετική γραμμή των δυτικών μας φίλων, θα λάβουμε τα προσήκοντα στρατιωτικά και τεχνικά μέτρα αντιποίνων, θα αντιδράσουμε με σθεναρό τρόπο στις μη φιλικές ενέργειες. Εχουμε το απόλυτο δικαίωμα» δήλωσε απευθυνόμενος σε στελέχη των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.

«Για εμάς πρόκειται για τη σοβαρότερη πρόκληση -πρόκληση για την ασφάλειά μας» δήλωσε προσθέτοντας ότι για το λόγο αυτό η Ρωσία ζητά «μακροπρόθεσμες, νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις» από τη Δύση «και όχι προφορικές διαβεβαιώσεις, λόγια και υποσχέσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης