ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Η πρώτη εκτίμηση για την προστασία της ενισχυτικής δόσης έναντι της «Όμικρον»

Η προστασία είναι λίγο μικρότερη από εκείνη που παρείχαν τα εμβόλια έναντι του αρχικού ιού και των προηγούμενων παραλλαγών του AP Photo/Paul White

Βρετανοί ερευνητές ανέλυσαν τον πιθανό αντίκτυπο που θα έχει μια ενισχυτική δόση εμβολίου κατά της Covid 19 έναντι της μετάλλαξης Όμικρον.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η τρίτη δόση θα μπορούσε να παρέχει περίπου 85% προστασία από σοβαρές ασθένειες. Η προστασία είναι λίγο μικρότερη από εκείνη που παρείχαν τα εμβόλια έναντι του αρχικού ιού και των προηγούμενων παραλλαγών του. Ωστόσο, σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να μείνουν εκτός νοσοκομείων, κάνοντας την τρίτη δόση.

Η έρευνα της ομάδας του Πανεπιστημίου Imperial του Λονδίνου βασίζεται σε περιορισμένες πληροφορίες για την Όμικρον. Οι ερευνητές λένε ότι υπάρχει υψηλός βαθμός αβεβαιότητας έως ότου συγκεντρωθούν περισσότερες πληροφορίες από τον πραγματικό κόσμο σχετικά με αυτή τη νέα παραλλαγή που εξαπλώνεται γρήγορα.

Οι ειδικοί εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν πόσο ήπια ή σοβαρή θα είναι η Όμικρον.

Τα εμβόλια βοηθούν να διδάξουν το σώμα πώς να καταπολεμά τον ιό. Αλλά τα τρέχοντα εμβόλια που είναι σε χρήση δεν σχεδιάστηκαν για να καταπολεμήσουν την βαριά μεταλλαγμένη παραλλαγή Όμικρον, που σημαίνει ότι δεν ταιριάζουν απόλυτα.

Για να ξεπεραστεί αυτό, πολίτες σε όλο τον κόσμο συμβουλεύονται να λαμβάνουν μια αναμνηστική δόση για τη δημιουργία υψηλότερων επιπέδων αντισωμάτων για την καταπολέμηση του ιού.

Τα αντισώματα μπορούν να κολλήσουν πάνω στον ιό για να σταματήσουν την είσοδό του στα κύτταρα και την αναπαραγωγή του.

Μελέτες έχουν δείξει 20 έως 40 φορές μείωση της ικανότητας αυτών των αντισωμάτων να απομακρύνουν τον ιό σε ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί διπλά. Η προκαταρκτική έρευνα από το Imperial υποθέτει ότι θα υπάρξει πτώση στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της Όμικρον.

Ακόμη και με μια αναμνηστική δόση, η προστασία έναντι σοβαρής νόσου από την Όμικρον μπορεί να είναι περίπου 80 έως 85,9%, σε σύγκριση με περίπου 97% για τη Δέλτα.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως τα Τ κύτταρα, που μπορούν επίσης να καταπολεμήσουν την Covid. Η μοντελοποίηση δεν μπόρεσε να αξιολογήσει τον αντίκτυπο αυτών.

«Μια αβεβαιότητα που παραμένει είναι πόσο σοβαρή είναι η ασθένεια που προκαλείται από την παραλλαγή Όμικρον σε σύγκριση με την ασθένεια που προκαλείται από προηγούμενες παραλλαγές», δήλωσε ένας από τους επικεφαλής ερευνητές, ο καθηγητής Azra Ghani, σύμφωνα με το BBC.

«Αν και μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να γίνει πλήρως κατανοητό αυτό, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή σχέδια τώρα για να μετριάσουν τυχόν πιθανές επιπτώσεις. Τα αποτελέσματά μας καταδεικνύουν τη σημασία της παροχής αναμνηστικών δόσεων ως μέρος της ευρύτερης απόκρισης στη δημόσια υγεία», προσέθεσε.

Ο Δρ Clive Dix, πρώην πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Εμβολίων του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: «Υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα σε αυτές τις μοντελοποιημένες εκτιμήσεις και θα μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τον αντίκτυπο των ενισχυτικών δόσεων έναντι της Όμικρον, μετά από ένα μήνα οπότε θα έχουμε περισσότερα πραγματικά δεδομένα σχετικά με τις νοσηλείες, τους αριθμούς διασωληνωμένων και τους θανάτους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης