ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Να σταματήσουν οι συγκρούσεις στην Αιθιοπία - Παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

ΟΗΕ: Να σταματήσουν οι συγκρούσεις στην Αιθιοπία - Παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ λαμβάνουν αξιόπιστες εκθέσεις για σοβαρές παραβιάσεις και προσβολές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται από όλα τα μέρη AP Photo/Ben Curtis

Τα Ηνωμένα Έθνη καλούν όλες τις πλευρές που συγκρούονται στην Αιθιοπία να μην συνεχίσουν τον πόλεμο, καθώς η χώρα κινδυνεύει να βυθιστεί σ' ένα κλίμα «γενικευμένης βίας».

Όπως δήλωσε η Νάντα αλ-Νασίφ, Αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, υπολογίζεται ότι 5.000 έως 7.000 άνθρωποι κρατούνται, περιλαμβανομένων 9 μελών του προσωπικού του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της «υπερβολικά ευρείας» κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε από την κυβέρνηση τον περασμένο μήνα.

«Εκφράζω επίσης τη λύπη μου για την αύξηση των λόγων μίσους και προτροπής στη βία από ομοσπονδιακές και περιφερειακές αρχές, καθώς και από δημόσιες προσωπικότητες, που στοχεύουν ιδιαίτερα τους κατοίκους του Τιγκράι και τα μέλη της κοινότητας Ορόμο», δήλωσε σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη.

Κατά τη συνεδρίαση αυτή, τη διεξαγωγή της οποίας ζήτησε στην αρχή της εβδομάδας η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου θα μελετήσουν την πρόταση για διορισμό ερευνητών που θα εξετάσουν ενδεχόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο του πολέμου.

Μιλώντας κατά την έναρξη των συζητήσεων, η Νάντα αλ-Νασίφ δήλωσε πως οι υπηρεσίες του ΟΗΕ συνεχίζουν «να λαμβάνουν αξιόπιστες εκθέσεις για σοβαρές παραβιάσεις και προσβολές των ανθρώπινων δικαιωμάτων που διαπράττονται από όλα τα μέρη».

«Έγκειται στο κράτος να αναλάβει την ευθύνη του, η οποία είναι να αρχίσει δίκαιες και ανεξάρτητες διαδικασίες για το σύνολο των παραβιάσεων που έχουν εντοπιστεί», δήλωσε η Αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Πρόσθεσε ότι «ένας διεθνής μηχανισμός θα ήταν ένα σημαντικό συμπλήρωμα», αν δεν υπάρξουν «σημαντικές προσπάθειες» από τις αρχές για την κατανομή των ευθυνών.

Ο πόλεμος ξέσπασε το Νοέμβριο 2020 αφού ο πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ έστειλε το στρατό στο Τιγκράι για να καθαιρέσει τις τοπικές αρχές, που ανήκαν στο Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι (TPLF), αψηφούσαν την εξουσία του και εκείνος τις κατηγορούσε ότι επιτέθηκαν σε στρατιωτικές βάσεις.

Ο Άμπιι Άχμεντ ανακοίνωσε τη νίκη τρεις εβδομάδες αργότερα, μετά την κατάληψη της περιφερειακής πρωτεύουσας Μέκελε. Όμως τον Ιούνιο το TPLF ανακατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος του Τιγκιράι και συνέχισε την επίθεσή του στις γειτονικές περιφέρειες Αμχάρα και Άφαρ.