ΚΟΣΜΟΣ

Κόρη μεταναστών από το Μπανγκλαντές φτιάχνει την τούρτα γενεθλίων της βασίλισσας Ελισάβετ

Κόρη μεταναστών από το Μπανγκλαντές φτιάχνει την τούρτα γενεθλίων της βασίλισσας Ελισάβετ
Η Νάντια Χουσέιν (Nadiya Hussain), νικήτρια του διαγωνισμού ταλέντων Great British Bake Οff και η τετράχρονη Μάρθα Χάνλον (Martha Hanlon) από το Οξφορντσάιρ διακοσμούν το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο ετήσιο χριστουγεννιάτικο πάρτι (Starlight Christmas Party), που διοργάνωσε στην επίσημη κατοικία του –στo 11 της Downing Street– o Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν (George Osborne), την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015. Το Starlight Children's Foundation πραγματοποιεί ευχές βαριά άρρωστων παιδιών και διοργανώνει εκδηλώσεις σε νοσοκομεία και ξενώνες ανά τη βρετανική επικράτεια. Η ετήσια γιορτή του ιδρύματος πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών Julian Simmonds - WPA Pool / Getty Images

Τα 90α γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ δίνουν άλλη μία ευκαιρία στη βρετανική μοναρχία να εισβάλλει στα μυαλά και τις καρδιές των μικρομεσαίων της Γηραιάς Αλβιώνας, που ναι μεν πλήττονται από τη λιτότητα, αλλά φαίνονται έτοιμοι για άλλη μια φορά να καταναλώσουν ιστορίες με παλάτια και βασιλικές φιέστες. 

Αυτή τη φορά είναι η ιστορία της Νάντια Χουσέιν (Nadiya Jamir Hussain) από το Λούτον (Luton) που συγκινεί τους Βρετανούς στους τηλεοπτικούς τους δέκτες. Η 31χρονη Νάντια υπήρξε η περυσινή νικήτρια του διαγωνισμού ριάλιτι Great British Bake Off, που παρουσιάστηκε για έκτη συνεχή χρονιά από το BBC και έχει κερδίσει δύο βραβεία BAFTA, αν αυτό λέει κάτι για την απήχηση των γλυκερών ιστοριών στις μάζες.

Γεννημένη το 1984 στο Λούτον –πόλη γνωστή κάποτε για την αυτοκινητοβιομηχανία της και σήμερα άλλο ένα μουντό αστικό κέντρο που στρέφεται στις υπηρεσίες–, η Χουσέιν έμαθε να μαγειρεύει μαζεύοντας συνταγές και παρακολουθώντας βιντεάκια στο Youtube. Παντρεμένη με πληροφορικάριο και μητέρα τριών παιδιών, ταυτόχρονα με το ριάλιτι παρακολουθούσε μαθήματα στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, συνοψίζοντας αυτό που μέχρι πριν μερικά χρόνια στη Βρετανία γινόταν αντιληπτό ως επιτυχημένο μοντέλο πολυπολιτισμικότητας.

Από το πάνελ του γνωστού μεσημεριανάδικου Loose Women του ITV, όπου συμμετέχει, η συμπαθής Νάντια αποκάλυψε την περασμένη Παρασκευή ότι είναι αυτή που θα ετοιμάσει την τούρτα γενεθλίων της βασίλισσας Ελισάβετ. Δεν ήθελε πολύ για να καταστεί το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο της εβδομάδας, την ώρα που στις δημοσκοπήσεις η καμπάνια υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να αποκτά βηματισμό εν όψει του δημοψηφίσματος σε δύο μήνες.

«Πώς μπορώ να πω όχι στη βασίλισσα;» ήταν η αποστροφή στα λόγια της Χουσέιν, που εξομολογήθηκε στο εκστασιασμένο κοινό ότι, αρχικά, δίστασε. Ήταν δε τέτοιο το άγχος της, όταν έμαθε ότι θα είναι αυτή τελικά η εκλεκτή του παλατιού, που δεν μπορεί καν να αντικρίσει τον φούρνο.

Όλα τα υλικά για το ψήσιμο ενός παραμυθιού έχουν πάρει τη θέση στην πολιτική κουζίνα του Ηνωμένου Βασιλείου. Την ώρα που το πριγκιπικό ζεύγος των Γουίλιαμ και Κέιτ περιοδεύει στην ινδική υποήπειρο, προβάλλοντας τις αρετές του Οίκου των Γουίνδσορ στις πρώην βρετανικές αποικίες, μια Βρετανίδα με καταγωγή από το Μπαγκλαντές προβάλλει τις αρετές των υπηκόων, ετοιμάζοντας μια τούρτα πορτοκάλι με περιχυμένο πορτοκαλί πηγμένο γάλα, πορτοκαλί κρέμα βουτύρου και φοντάν, όπως μεταδίδουν με περισσή όρεξη τα βρετανικά ταμπλόιντ.

90 william kate taj 2016 04 16T111136Z 574047595 GF10000384307 RTRMADP 3 BRITAIN ROYALS INDIA

Ο δεύτερος στη σειρά διαδοχής της βασίλισσας, πρίγκιπας Γουίλιαμ, και η σύζυγός του Κάθριν, Δούκισσα του Κέμπριτζ, ποζάρουν μπροστά από το Ταζ Μαχάλ στην Άγκρα της Ινδίας, το Σάββατο 16 Απριλίου 2016. Στο ίδιο παγκάκι είχε φωτογραφηθεί η Νταϊάνα τον Φεβρουάριο του 1992, σε μια φωτογραφία που έγινε πρωτοσέλιδη, ενισχύοντας το μύθο της «θλιμμένης πριγκίπισσας του λαού» - REUTERS/Money Sharma/Pool

Η ιστορία ενός χρώματος

Το πορτοκαλί είναι το χρώμα του Ολλανδού stadtholder (κυβερνήτη) Γουίλιαμ της Οράγγης, που εισέβαλε το 1688 στη Βρετανία, εκδίωξε τον πεθερό του, ξάδερφο της σαιξπηρικής Ελισάβετ Ι και Καθολικό βασιλέα Αγγλίας και Σκωτίας Τζέιμς και παγίωσε τον Προτεσταντισμό ως το κυρίαρχο και αδιαμφισβήτο δόγμα της βρετανικής μοναρχίας. Τα τετελεσμένα της Ένδοξης Επανάστασης (Glorious Revolution) κράτησαν κάτι παραπάνω από δύο αιώνες. Εώς το 2015, απαγορευόταν στον κάτοχο του βρετανικού στέμματος να είναι καθολικός ή να συνάψει γάμο με καθολικό.

Παραδόξως, η κόντρα που έχει ανοίξει η κυβέρνηση Κάμερον με την κυβέρνηση του Εδιμβούργου γύρω από το ενδεχόμενο ενός Brexit (σ.σ. οι Σκωτσέζοι απειλούν ότι αν η Βρετανία αποχωρήσει, αυτοί θα αποσχιστούν για να παραμείνουν στην Ευρώπη) φέρνει μνήμες από εκείνη την εποχή και τις διαμάχες που προηγήθηκαν της οριστικής ένωσης των δύο βασιλείων, Αγγλίας και Σκωτίας, το 1707, υπό το φόβο ότι η δεύτερη θα ξαναπέσει στη σφαίρα επιρροής της ηπειρωτικής Γαλλίας. Η ένωση εκείνη έφτιαξε τη Μ. Βρετανία όπως τη ξέρουμε ως τις μέρες μας.

90 William Orange Workshop of Gerard van Honthorst 001 copy

«Ο Γουίλιαμ ΙΙ, πρίγκιπας της Οράγγης» (1651), πίνακας του Χέριτ φαν Χόντχορστ (Gerard van Honthorst), τυπική προσωπογραφία του Χρυσού Αιώνα της ολλανδικής ζωγραφικής - Πηγή: Wikimedia Commons

Μέρες που είναι, πολλοί Βρετανοί περιμένουν με ανυπομονησία τους εορτασμούς για τα 90α γενέθλια της δεύτερης Ελισάβετ, που από τον περασμένο Σεπτέμβριο έγινε ο μακροβιότερος μονάρχης στην ιστορία της χώρας, ξεπερνώντας το ρεκόρ της βασίλισσας Βικτωρίας. Τα 90α γενέθλια της Ελισάβετ ΙΙ συμπίπτουν με τα 64 χρόνια παραμονής της στον βρετανικό θρόνο.

Το στερεότυπο λέει ότι πολλά έχουν αλλάξει από το 1947 και την ύψους τριών μέτρων γαμήλια τούρτα της Ελισάβετ. Η Βρετανία απώλεσε τις περισσότερες υπερπόντιες αποικίες της και εισήλθε στο ηπειρωτικό κλαμπ της ενωμένης Ευρώπης, είδε τη βιομηχανία της να κατακρυμνίζεται και τα πανεπιστήμιά της να προσελκύουν πλήθη νέων από όλες τις γωνιές του πλανήτη. Η παγκοσμιοποίηση συρρίκνωσε τον χάρτη σε χρηματοπιστωτικές μαύρες τρύπες τόσο ισχυρές που κατάπιαν τα εισοδήματα των ασθενέστερων υπηκόων του κυρίαρχου οικονομικού δόγματος.

Εκείνη η τούρτα είχε ονομαστεί «Τούρτα των 10.000 μιλίων», επειδή για την παρασκευή της χρησιμοποιήθηκαν φρούτα από τη μακρινή Ν. Αφρική και την ακόμα πιο μακρινή Αυστραλία στους αντίποδες της ευρωπαϊκής λογικής. Μια φέτα από εκείνη την τούρτα πουλήθηκε στην αρχική συσκευασία της με το φιλοτεχνημένο αρχίγραμμα της τότε πριγκίπισσας για 500 δολάρια σε πλειστηριασμό. Σύμφωνα με όσα μετέδιδαν τα βρετανικά Μέσα τον περασμένο Σεπτέμβριο, το κομμάτι κρατούσε επί 68 χρόνια μία νοικοκυρά από το Ανατολικό Σάσεξ (East Sussex) και αγοράστηκε από κάποιον κάτοικο του Λος Άντζελες 5.440 μίλια μακριά.

Ως τυπική εκπρόσωπος της Generation Y και των λεγόμενων Millenials, η Νάντια Χουσέιν έλαβε την πρόσκληση του παλατιού μέσω e-mail και για τις επόμενες ημέρες γκούγκλαρε όλες τις προηγούμενες τούρτες γενεθλίων της μακροβιότερης στην ιστορία βασίλισσας για να καταλήξει στο διαχρονικό πορτοκαλί των Προτεσταντών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ανάδειξή της τον περασμένο Οκτώβριο στον πρόσκαιρο θρόνο άλλου ενός ριάλιτι συνέπεσε με το συνέδριο των Συντηρητικών στο Μπέρμινγχαμ. Στο κατεξοχήν πολιτικό ριάλιτι της Γηραιάς Αλβιώνας, οι Τόρηδες ξεσπάθωναν εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εναντίον της μετανάστευσης, εναντίον του ευρώ, εναντίον του οποιουδήποτε εμφανιζόταν ως απειλή για το success story του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον (David Cameron) και του υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν (George Osborne).

Με τις προσφυγικές ροές να διογκώνονται στην Ευρώπη και τον Κάμερον να απειλεί ότι θα δώσει σήμα για Brexit, αν δεν πάρει αυτά που θέλει από Βρυξέλλες και Βερολίνο, η Τερέζα Μέι (Teresa May) –υπουργός Εσωτερικών του Κάμερον και στα πρώτα δύο χρόνια της θητείας του υπεύθυνη για το χαρτοφυλάκιο Ισότητας των Γυναικών– δήλωνε από το βήμα εκείνου του ένδοξου συνεδρίου:

Ενώ πρέπει να εκπληρώσουμε το ηθικό μας καθήκον να συνδράμουμε απελπισμένους ανθρώπους, πρέπει επίσης να έχουμε ένα μεταναστευτικό σύστημα που να επιτρέπει τον έλεγχο όσων έρχονται στη χώρα μας. Διότι, όταν η μετανάστευση είναι τόσο υψηλή, είναι αδύνατον να χτίσουμε μια συνεκτική κοινωνία.

Η νίκη της Χουσέιν στο Great British Bake Off έκανε πολλούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να θυμηθούν τη Μέι και να κατακλύσουν το λογαριασμό της με σκωπτικά σχόλια για τους «ξένους που παίρνουν τις δουλειές των Βρετανών».

Με τον πιο επίσημο τρόπο, η κόρη ενός μετανάστη από το Μπαγκλαντές παίρνει τη δουλειά του βασιλικού ζαχαροπλάστη, έστω και για μερικές μόλις ημέρες. Η παράδοση της τούρτας θα γίνει προσωπικά στη βασιλίσσα ανήμερα των γενεθλίων της στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο επιβλητικό Κάστρο του Γουίντσορ, που απέχει 59 χιλιόμετρα από το εργατικό Λούτον. Η επίσημη γιορτή θα ξεκινήσει στις 12 Μαΐου και θα διαρκέσει τρεις ημέρες, έξι ακριβώς εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, όπου το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης μονοπωλούν οικονομία και μεταναστευτικό.

Αρκούν όλα τα παραπάνω για να πειστούν οι πολιτικοί απόγονοι του πορτοκαλί Γουίλιαμ ότι οι κατατρεγμένοι από τις πρώην αποικίες, που εμφανίζονται στο Αιγαίο και τη Μάγχη, δεν είναι μελαμψοί εισβολείς; Ποια είναι η συνταγή για μια συνεκτική κοινωνία, όπου ο ανθρωπισμός δεν είναι κερασάκι στην τούρτα αλλά βάση για τα υλικά της ευημερίας;

Απάντηση δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Είναι που εδω και πολλά χρόνια ο βρετανικός φούρνος, όπου ψήνεται το «Ναι» και το «Όχι», βγάζει άρτο και θεάματα. Οι Βρετανοί δεν έχουν άλλη επιλογή από το να κοιτάξουν βαθιά μέσα τους.

90 Buckingham 2007 07 27 Peter Macdiarmid GettyImages 75775862

Αφίσα από την έκθεση «Royal Wedding: 20 November 1957» στο Παλάτι του Μπάκινγχαμ, στις 27 Ιουλίου 2007. Η βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ έγινε η πρώτη μονάρχης στην ιστορία του θεσμού που γιόρτασε εξηκοστή γαμήλια επέτειο στο θρόνο. Η έκθεση αποτέλεσε πιστή αναπαράσταση των όσων διαδραματίστηκαν την ημέρα του γάμου της Ελισάβετ με τον Δούκα του Εδιμβούργου στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, στο γενικότερο πανηγυρικό κλίμα που επικρατούσε στη Μ. Βρετανία μετά από τη νίκη στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο - Πηγή: Peter Macdiarmid/Getty Images

90 shoot 2016 04 19T122827Z 1936073083 LR1EC4J0YN5GI RTRMADP 3 BRITAIN ROYALS QUEEN

Άντρας στο Γουίντσορ (Windsor) του Μπέρκσαϊρ (Berkshire) φωτογραφίζει βιτρίνα, διακοσμημένη ειδικά για τα γενέθλια της βασίλισσας, τα οποία απέχουν δύο ημέρες από την ημέρα που ο δημοσιογραφικός φακός κατέγραψε αυτήν τη στιγμή - Πηγή: REUTERS/Toby Melville

90 anti austerity 2016 04 16T162557Z 416146706 LR1EC4G19MWQL RTRMADP 3 BRITAIN PROTEST

Διαδηλώτες από ένα πλήθος δεκάδων χιλιάδων κρατούν πλακάτ στη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας κατά της λιτότητας στο Λονδίνο, το Σάββατο 16 Απριλίου 2016, στον απόηχο των αποκαλύψεων για υποθέσεις φοροαποφυγής (Panama Papers), όπου εμπλέκεται εμμέσως ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον - Πηγή: REUTERS/Neil Hall