ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Υπάρχουν ενδείξεις πως η «Όμικρον» διαφεύγει των εμβολίων - Πολύ υψηλός ο παγκόσμιος κίνδυνος

Σύμφωνα με το ΠΟΥ, τα κλινικά δεδομένα για τον βαθμό σοβαρότητάς της παραμένουν περιορισμένα AP Photo/Frank Augstein

«Πολύς υψηλός» είναι ο παγκόσμιος κίνδυνος λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επισημαίνοντας πως υπάρχουν ενδείξεις ότι διαφεύγει της προστασίας των εμβολίων.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το ΠΟΥ, τα κλινικά δεδομένα για τον βαθμό σοβαρότητάς της παραμένουν περιορισμένα.

Υπάρχουν σημαντικές αμφιβολίες σχετικά με την Όμικρον, η οποία για πρώτη φορά εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και το Χονγκ Κονγκ τον περασμένο μήνα, οι μεταλλάξεις της οποίας μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού, αναφέρεται σε ένα έγγραφο του ΠΟΥ που δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή.

«Ο συνολικός κίνδυνος που συνδέεται με τη νέα παραλλαγή ενδιαφέροντος Όμικρον παραμένει πολύ υψηλός για διάφορους λόγους», γράφει το έγγραφο επαναλαμβάνοντας την πρώτη αξιολόγηση της 29ης Νοεμβρίου.

«Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν την πιθανότητα διαφυγής χυμικής ανοσίας απέναντι στη μόλυνση και στα υψηλά ποσοστά μετάδοσης, που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αυξήσεις (κρουσμάτων) με σοβαρές επιπτώσεις», σημειώνει ο ΠΟΥ αναφερόμενος στην πιθανή δυνατότητα του ιού να διαφεύγει της ανοσίας που παρέχουν τα αντισώματα.

Ο ΠΟΥ επικαλείται ορισμένα προκαταρκτικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των ανθρώπων που επαναμολύνονται με τον ιό έχει αυξηθεί στη Νότια Αφρική.

Παρότι τα προκαταρκτικά ευρήματα από τη Νότια Αφρική υποδηλώνουν ότι η Όμικρον πιθανόν να είναι λιγότερο σοβαρή παραλλαγή σε σχέση με την Δέλτα--η οποία αυτή τη στιγμή κυριαρχεί παγκοσμίως--και όλα τα κρούσματα που έχουν αναφερθεί στην περιοχή της Ευρώπης είναι ήπια ή ασυμπτωματικά, παραμένει ασαφές σε ποιο βαθμό η Όμικρον μπορεί να είναι εγγενώς λιγότερο μολυσματική, προστίθεται.

«Περισσότερα δεδομένα απαιτούνται για να γίνει κατανοητό το προφίλ σοβαρότητας. Ακόμη και αν είναι λιγότερο σοβαρή από την παραλλαγή Δέλτα, αναμένεται ότι θα αυξηθούν οι νοσηλείες ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης μετάδοσης. Περισσότερες νοσηλείες κινδυνεύουν να επιβαρύνουν τα συστήματα υγείας και να οδηγήσουν σε περισσότερους θανάτους», σημειώνεται.

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι αναμένονται περισσότερες πληροφορίες μέσα στις επόμενες εβδομάδες επισημαίνοντας το μεσοδιάστημα ανάμεσα στις μολύνσεις και στα αποτελέσματά τους.

Έρευνα: Η διπλή δόση εμβολίου δεν παράγει αρκετά εξουδετερωτικά αντισώματα

Την ίδια ώρα, μια βρετανική μελέτη δείχνει πως ο εμβολιασμός με διδοσικό εμβόλιο κατά της Covid δεν παράγει αρκετά εξουδετερωτικά αντισώματα κατά της παραλλαγής Όμικρον.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δημοσίευσαν σήμερα τα αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας για τον συνδυασμό εμβολίων έρευνας που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, στο πλαίσιο της οποίας ανέλυσαν δείγματα αίματος ατόμων που έλαβαν δόσεις των εμβολίων AstraZeneca-Oxford και Pfizer-BioNTech.

Τα αποτελέσματά της δημοσιεύονται μία ημέρα αφού ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε ότι οι δύο δόσεις εμβολίου δεν θα είναι αρκετές για την αντιμετώπιση της Όμικρον, έπειτα από τα ευρήματα μελέτης της υπηρεσίας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου που δείχνει ότι οι αναμνηστικές δόσεις αποκαθιστούν σε μεγάλο βαθμό την προστασία απέναντι στην παραλλαγή.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα χαμηλά επίπεδα των αντισωμάτων κατά της Όμικρον θα οδηγήσουν σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης, νοσηλείας και θανάτου σε όσους έχουν λάβει δύο δόσεις εγκεκριμένων εμβολίων.

«Τα δεδομένα αυτά είναι σημαντικά, αλλά δεν αποτελούν παρά ένα μέρος της εικόνας. Δεν μελετούν παρά τα εξουδετερωτικά αντισώματα μετά τη δεύτερη δόση, αλλά δεν δίνουν πληροφορίες για την κυτταρική ανοσία και αυτό θα ερευνηθεί επίσης», δήλωσε ο Μάθιου Σνέιπ (Matthew Snape), καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και εκ των συντακτών της μελέτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης