ΚΟΣΜΟΣ

Αντιπαράθεση Τουρκίας - ΕΕ για το προσφυγικό

Eurokinissi

Τριβές μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης την ώρα που η έναρξη της συμφωνίας για το προσφυγικό αποδεικνύει τις τεράστιες δυσκολίες υλοποίησης.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε χθες ότι η Τουρκία θα ακυρώσει τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί αν οι Ευρωπαίοι δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και δεν αρχίσουν να δέχονται μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Τουρκία.

Στις χθεσινές απειλές ήρθε να απαντήσει σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να πληροί τα κριτήρια αν θέλει να καταργηθεί η βίζα και να ισχύσει η ελεύθερη μετακίνηση των τούρκων πολιτών εντός ΕΕ. Ο κ. Γιούνκερ, μάλιστα σημείωσε ότι τα κριτήρια αυτά δεν είναι προς διαπραγμάτευση.

«Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις εναπομείνασες προϋποθέσεις έτσι ώστε η Κομισιόν να υιοθετήσει την πρότασή της τους προσεχείς μήνες», δήλωσε ο Γιούνκερ στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ευχαριστημένος από τις πρώτες μέρες υλοποίησης της συμφωνίας που «αποφέρει καρπούς»

100 εκατ. στην Τουρκία για τους πρόσφυγες

Την ίδια ώρα, πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την αποδέσμευση χρημάτων προς την Τουρκία, με το συνολικό ποσό στήριξης μέσω του Ειδικού Μηχανισμου Στήριξης των προσφύγων στην Τουρκία, να ανέρχεται στα 187 εκατ. ευρώ.

Όπως δήλωσε ο Γιοχάνες Χαν, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση, «Με τα ειδικά μέτρα που υιοθετήθηκαν σήμερα, το Ταμείο για τους πρόσφυγες στην Τουρκία τηρεί τις δεσμεύσεις του ταχύτατα ώστε να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες που επιστρέφουν από την Ελλάδα στην Τουρκία, λαμβάνουν την απαραίτητη υποστήριξη. Αυτή η υποστήριξη πηγαίνει χέρι-χέρι με τις προσπάθειες της Επιτροπής για παρακολούθηση τις νομικές διαδικασίες που η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει για όλους τους μετανάστες που επιστρέφουν”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης