Οι εντάσεις Ρωσίας-Ουκρανίας το βασικό «μενού» στην επικοινωνία Μπάιντεν με Σολτς
Γύρω από την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αλλά και για τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται προκειμένου να τερματιστεί η πανδημία του κορωνοϊού συνομίλησαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Γερμανό νέο καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι συζήτησε με τον γερμανό νέο για τις εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
«Μίλησα σήμερα με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για να τον συγχαρώ. Αδημονώ να συνεργαστώ στενά μαζί του για το σύνολο των παγκόσμιων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων των διατλαντικών προσπαθειών να αντιμετωπιστεί η αποσταθεροποιητική ενίσχυση των στρατευμάτων της Ρωσίας κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας», ανέφερε ο ένοικος του Λευκού Οίκου μέσω Twitter.
Πέραν των εντάσεων Ρωσίας-Ουκρανίας, η αμερικανική προεδρία διευκρίνισε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για «τις συνεχιζόμενες προσπάθειες προκειμένου να τερματιστεί η πανδημία του νέου κορωνοϊού και να αντιμετωπιστεί η απειλή της κλιματικής αλλαγής».
Οι Τζο Μπάιντεν και Όλαφ Σολτς «επαναβεβαίωσαν τους στενούς δεσμούς της Γερμανίας και των ΗΠΑ και τη βούλησή τους να τους εδραιώσουν και να τους βαθύνουν», ανέφερε από τη δική της πλευρά η καγκελαρία.
Η τηλεφωνική συνδιάλεξη προστέθηκε σε σειρά επαφών του κ. Μπάιντεν με τους ηγέτες άλλων κρατών. Την Τρίτη, ο αρχηγός του κράτους των ΗΠΑ συζήτησε κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, στον οποίο διεμήνυσε πως θα επιβληθούν νέες, ακόμα πιο βαριές κυρώσεις αν η Μόσχα εξαπολύσει επίθεση εναντίον της ουκρανικής επικράτειας.
Μίλησε κατόπιν με τους ηγέτες αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, καθώς με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Τον τελευταίο μήνα η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία πως ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία· η Μόσχα λέει πως θα μετακινεί τις ένοπλες δυνάμεις της στην επικράτειά της όπως θέλει και επιμένει πως δεν απειλεί κανέναν. Κατηγορεί με τη σειρά της τη Δύση πως επιδίδεται σε σειρά «προκλήσεων».
Οι σχέσεις Ουκρανίας-Ρωσίας κατέρρευσαν το 2014, αφού η Ρωσία προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, που το Κίεβο αξιώνει να επιστραφεί. Στον πόλεμο που ξέσπασε λίγο καιρό αργότερα ανάμεσα σε φιλορώσους αυτονομιστές και τον ουκρανικό στρατό στην ανατολική Ουκρανία έχουν σκοτωθεί κάπου 14.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.