ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Μακρόν-Σολτς στο Παρίσι: Η οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία στο επίκεντρο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποδέχτηκε τον νέο Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Παρίσι (Sarah Meyssonnier/Pool Photo via AP)

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποδέχτηκε τον νέο Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Παρίσι την Παρασκευή, στην πρώτη τους συνάντηση, κατά την οποία οι δύο ισχυρότεροι ηγέτες της ΕΕ επιχείρησαν να αναζητήσουν κοινό έδαφος για την αντιμετώπιση κρίσεων εντός του μπλοκ και όχι μόνο.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα διμερών και ευρωπαϊκών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία COVID-19.

Ο Γερμανός καγκελάριος απαντώντας σε ερωτήσεις για τις διαφορές μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού σχετικά με την έκταση των δημοσίων επενδύσεων και του χρέους, σημείωσε πως η ανάπτυξη και η σταθερή οικονομία δεν αποτελούν αντίφαση και μπορούν να επιτευχθούν ταυτόχρονα.

«Μόλις δείξαμε - και είχαμε και οι δύο μερίδιο σε αυτό - τι είναι δυνατό όταν εργαζόμαστε μαζί στην Ευρώπη στο πλαίσιο του υπάρχοντος Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», δήλωσε ο Σολτς μετά τις συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο, αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ που δημιουργήθηκε κυρίως από τις δύο χώρες.

«Είμαι βέβαιος πως μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα που βρίσκονται ενώπιόν μας από κοινού και πως μπορούμε να συνεχίσουμε να διευκολύνουμε την ανάπτυξη για την οποία δόθηκε η δυνατότητα με το Ταμείο Ανάκαμψης και πως την ίδια στιγμή μπορούμε να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των δημοσιονομικών», σημείωσε.

«Είναι εφικτό να επιτύχουμε και τα δύο την ίδια στιγμή, δεν είναι αντίθετα. Υποσχεθήκαμε να χρησιμοποιήσουμε την ευελιξία που προσφέρει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Ανησυχία για τηνκατάσταση στα ουκρανικά σύνορα

Οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συζητήθηκαν επίσης, καθώς οι δύο χώρες συμμετέχουν στις προσπάθειες για αποκλιμάκωση.

«Όλοι βλέπουμε την κατάσταση στα ουκρανικά σύνορα με ανησυχία», είπε ο Σολτς. «Είμαστε ξεκάθαροι ότι το απαραβίαστο των συνόρων στην Ευρώπη είναι μια από τις αρχές που πρέπει να αποδεχθούν όλοι στην Ευρώπη για την κοινή μας ασφάλεια. Αυτός ο κανόνας ισχύει για όλους», πρόσθεσε, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά το πέρας των συνομιλιών τους.

«Πρώτος στόχος μας είναι να αποφύγουμε οποιαδήποτε αχρείαστη ένταση», είπε ο Μακρόν και πρόσθεσε: «Αυτό που θέλουμε όλοι, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, είναι να δείξουμε ότι παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την κατάσταση, αλλά ότι δεν πρέπει να υπάρξει κλιμάκωση, με κανέναν τρόπο».

Οι διαφορές για την πυρηνική ενέργεια

Σε ερώτηση για τις διαφορές ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία σε ό,τι αφορά το αν η πυρηνική ενέργεια μπορεί να χαρακτηριστεί βιώσιμη, κάτι το οποίο επιθυμεί η Γαλλία, ο Σολτς απέφυγε να απαντήσει.

«Είναι πολύ σαφές ότι κάθε χώρα επιδιώκει τη δική της στρατηγική για να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή που προκλήθηκε από τον άνθρωπο. Αυτό που μας ενώνει είναι εκείνο πως αναγνωρίζουμε αυτή την ευθύνη και πως είμαστε φιλόδοξοι», είπε.

«Η Γερμανία έχει αποφασίσει ότι θα βασιστεί σε διεύρυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης