ΚΟΣΜΟΣ

Έκκληση Πολωνίας σε Γερμανία για «φρενάρισμα» του αγωγού Nord Stream 2

Έκκληση Πολωνίας σε Γερμανία για «φρενάρισμα» του αγωγού Nord Stream 2
Με τη νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο και τις περιφερειακές εντάσεις να αυξάνονται, η Βαρσοβία ελπίζει ότι η Γερμανία θα αλλάξει τακτική AP/Armando Franca

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, δήλωσε την Πέμπτη πως θα ζητήσει από το νέο καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, να αντιταχθεί στην εκκίνηση του αγωγού Nord Stream 2.

Υπενθυμίζεται πως η προκάτοχος του Σολτς, η Άνγκελα Μέρκελ, είχε τεταμένες σχέσεις με πολλές χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης καθώς επέμενε σε ένα σχέδιο που σύμφωνα με τα κράτη αυτά θα αύξανε επικίνδυνα την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Σήμερα, με τη νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο και τις περιφερειακές εντάσεις να αυξάνονται, η Βαρσοβία ελπίζει ότι η Γερμανία θα αλλάξει τακτική.

«Θα ζητήσω από τον καγκελάριο Σολτς να μην υποχωρήσει στην πίεση από την Ρωσία και να μην επιτρέψει ο Nord Stream 2 να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο εκβιασμού έναντι της Ουκρανίας, ως εργαλείο εκβιασμού έναντι της Πολωνίας, ως εργαλείου εκβιασμού έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Ρώμη.

Η πολωνική εφημερίδα Rzeczpospolita ανέφερε σήμερα ότι ο Σολτς θα επισκεφθεί τη Βαρσοβία την Κυριακή. Η υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη αύριο, Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται πως με πιθανές «συνέπειες» για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream-2 προειδοποιεί στη γραμμή των Ηνωμένων Πολιτειών ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Η θέση μας είναι πολύ σαφής, θέλουμε το απαραβίαστο των συνόρων να γίνεται σεβαστό από όλους» δήλωσε ο Όλαφ Σολτς ερωτηθείς αν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ο αγωγός για να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία.

«Όλοι καταλαβαίνουν ότι θα υπάρχουν συνέπειες αν δεν συμβεί αυτό, όμως το ζήτημα είναι να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι [τα σύνορα] θα παραμείνουν απαραβίαστα» επισήμανε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι Welt.

Την ίδια στιγμή, και η Γαλλία προειδοποίησε τη Ρωσία ότι θα υποστεί «στρατηγικές και μαζικές συνέπειες» εάν επιτεθεί στην Ουκρανία.

«Ισχυρά μηνύματα έχουν σταλεί στη Ρωσία σχετικά με τις στρατηγικές και μαζικές συνέπειες που θα είχε μια νέα επίθεση εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία με τη μέγιστη προσοχή. Οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων έχουν εκφράσει την αποφασιστικότητά τους προκειμένου η κυριαρχία της να γίνει σεβαστή» αναφέρει το Παρίσι.

Ο Nord Stream 2 στο «οπλοστάσιο» Μπάιντεν

Ο αγωγός Nord Stream 2, που συνδέει τη Ρωσία με την Γερμανία και υπήρξε επί χρόνια βέλος στην φαρέτρα της αμερικανικής διπλωματίας. Τελικά, ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να τον αποδεχθεί. Αλλά σήμερα, ο επίμαχος αγωγός ξαναμπαίνει στο «παιχνίδι» ως ένας από τους βασικούς μοχλούς που διαθέτει η Ουάσινγκτον για να αποτρέψει τη Μόσχα να εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει διευκρινίσει εάν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών διατύπωσε την ενεργειακή απειλή κατά την διάρκεια της κρίσιμης τηλεδιάσκεψης της Τρίτης με τον Πούτιν. Όμως, ενώπιον των δημοσιογράφων ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν επέμεινε ότι ο Nord Stream 2 είναι ένα πεδίο απόλυτης προτεραιότητας.

Σημειώνοντας ότι ο αγωγός φυσικού αερίου εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός λειτουργίας εν αναμονή της γερμανικής πιστοποίησης, δήλωσε ότι μπορεί κατά συνέπεια να χρησιμεύσει ως «μοχλός για τον Πούτιν».

«Είναι ένας μοχλός για την Δύση, διότι αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει ο μελλοντικός Nord Stream να μεταφέρει φυσικό αέριο, ίσως και να μην αναλάβει το ρίσκο να εισβάλει στην Ουκρανία» υπογράμμισε.

Ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να κλείσει προ μηνών το κεφάλαιο της διένεξης με την Γερμανία για τον Nord Stream 2 υπογράφοντας συμφωνία με το Βερολίνο, η οποία παίρνει σήμερα θέση στο διεθνές προσκήνιο.

Το κείμενο προέβλεπε ότι, εάν η Ρωσία προχωρήσει σε επιθετικές ενέργειες κατά της Ουκρανίας, η Γερμανία θα λάβει μέτρα για να περιορίσει τις εξαγωγικές ικανότητες της Ρωσίας προς την Ευρώπη στον ενεργειακό τομέα.

Η αμερικανική διπλωματία στηρίζεται σήμερα σε αυτήν την διατύπωση που είχε περάσει απαρατήρητη τότε.

«Αν ο πρόεδρος Πούτιν κινηθεί κατά της Ουκρανίας, περιμένουμε ότι το σχέδιο του αγωγού θα διακοπεί» δήλωσε η Βικτόρια Νούλαντ, τρίτη στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενώπιον των αμερικανών γερουσιαστών.