ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη Όμικρον: «Έκρηξη» κρουσμάτων στην Ν. Αφρική - Πιο μεταδοτική αλλά ηπιότερη από τη Δέλτα

Μετάλλαξη Όμικρον: «Έκρηξη» κρουσμάτων στην Ν. Αφρική - Πιο μεταδοτική αλλά ηπιότερη από τη Δέλτα
Ο κίνδυνος επαναμόλυνσης είναι πιο αυξημένος με την Όμικρον είπε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo / Vitali Timkiv

Η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται ότι είναι πιο μεταδοτική, όμως προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα σε σύγκριση με τη Δέλτα, ανέφερε την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ενώ την ίδια ώρα στη Νότια Αφρική σημειώθηκε ρεκόρ νέων κρουσμάτων.

«Τα προκαταρκτικά δεδομένα από τη Νότια Αφρική υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος επαναμόλυνσης είναι πιο αυξημένος με την Όμικρον, όμως χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα», είπε ο Τέντρος Γκεμπρεγέσους κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη και πρόσθεσε:

«Υπάρχουν επίσης στοιχεία που μας οδηγούν να πιστεύουμε ότι η Όμικρον προκαλεί συμπτώματα λιγότερο σοβαρά σε σύγκριση με τη Δέλτα, όμως και σε αυτό το σημείο είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι».

Προκειμένου να υπάρξει γρηγορότερα μια πιο ακριβής εικόνα των χαρακτηριστικών της παραλλαγής αυτής ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ ζήτησε από όλες τις χώρες να συμβάλουν, υποβάλλοντας στοιχεία στον Οργανισμό. Για να καταπολεμηθεί καλύτερα η Όμικρον, κάλεσε επίσης όλες τις χώρες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους όσον αφορά τον εμβολιασμό και την τήρηση των μέτρων (αποστάσεις, χρήση μάσκας, περιορισμός των κοινωνικών επαφών κλπ).

Ρεκόρ κρουσμάτων στη Ν. Αφρική

Η Νότια Αφρική ανακοίνωσε σήμερα σχεδόν 20.000 νέα κρούσματα της Covid-19, αριθμό ρεκόρ από την ημέρα που εντοπίστηκε η παραλλαγή Όμικρον, καθώς και 36 θανάτους που σχετίζονται με την ασθένεια αυτή.

Δεν είναι σαφές προς το παρόν πόσες από τις νέες μολύνσεις προκλήθηκαν από την Όμικρον, δεδομένου ότι αναλύεται μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των δειγμάτων που συλλέγονται. Οι ειδικοί ωστόσο πιστεύουν ότι η παραλλαγή αυτή προκαλεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας στη Νότια Αφρική.

Με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Μεταδοτικών Ασθενειών (NICD), τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα ανέρχονται πλέον σε 3,071 εκατομμύρια και περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την αρχή της πανδημίας.

Σήμερα ανακοινώθηκαν 19.842 νέα κρούσματα, από 13.147 που ήταν χθες.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες παραλλαγές, αλλά τα συμπτώματα είναι πιο ήπια, ιδίως για τους εμβολιασμένους ασθενείς. Όμως οι οικονομικές συνέπειες για τη Νότια Αφρική, στην οποία έχουν επιβληθεί ταξιδιωτικοί περιορισμοί από πολλές χώρες του κόσμου, ήταν καταστροφικές.

Ένας από τους μεγαλύτερους, ιδιωτικούς νοσοκομειακούς ομίλους, ο Netcare, ανέφερε ότι οι ασθενείς με την παραλλαγή Όμικρον παρουσιάζουν πολύ ηπιότερα συμπτώματα, σε σύγκριση με τις προηγούμενες παραλλαγές. «Σχεδόν όλοι τους έχουν ελαφρά έως μέτρια συμπτώματα, παρόμοια με της γρίπης, όπως μπουκωμένη μύτη ή καταρροή, πονοκέφαλο, ερεθισμένο λαιμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής του ομίλου, Ρίτσαρντ Φρίντλαντ.

Σχεδόν στο 90% των περιπτώσεων, στους ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσοκομεία μετά την έναρξη του τέταρτου κύματος δεν χρειάστηκε να χορηγηθεί οξυγόνο.

Ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα πρόκειται να συναντηθεί με τους ειδικούς που διαχειρίζονται την πανδημία αυτήν την εβδομάδα για να αποφασίσει εάν να ληφθούν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό πάντως, δεδομένου ότι τα νοσοκομεία δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω πληθώρας ασθενών, όπως συνέβαινε στα προηγούμενα κύματα.

Νωρίτερα σήμερα η Νοτιοαφρικανική Υπηρεσία Υγείας SAHPRA ενέκρινε τη χορήγηση μιας τρίτης, αναμνηστικής δόσης του εμβολίου της Pfizer για όλους τους ενήλικους και για τους ανοσοκατεσταλμένους εφήβους ηλικίας 12-17 ετών.