Αναμένοντας τον Πούτιν να αποφασίσει εάν θα εισβάλει στην Ουκρανία
Ανανεώθηκε:
Ανοιχτό κρατά ο Βλαντιμίρ Πούτιν το «παράθυρο» στρατιωτικής δράσης εναντίον της Ουκρανίας, διαμηνύοντας εκ νέου την επομένη της κρίσιμης τηλεδιάσκεψης με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, πως η προοπτική προσχώρησής της στις ΝΑΤΟϊκές δομές αποτελεί απαράβατη «κόκκινη γραμμή» για τη Ρωσία.
Σε μία ισορροπία... τρόμου, ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτηρίζει «εποικοδομητική» τη συζήτηση που είχε με Τζο Μπάιντεν, λέγοντας πως ο διάλογος πρόκειται να συνεχιστεί, προσθέτει όμως -υπό μορφή προειδοποίησης- πως «βασιζόμαστε στο ότι αυτή τη φορά οι ανησυχίες μας θα εισακουστούν».
Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει κατά τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών άνω των 175.000 στρατιωτών, καθώς και βαρέα όπλα, κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, «ζυγίζοντας» το ενδεχόμενο εισβολής περί τα τέλη Ιανουαρίου -κάτι στο οποίο δεν φέρεται εντούτοις να έχει οριστικά καταλήξει επί του παρόντος ο Βλ.Πούτιν.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δέχθηκε ευθεία ερώτηση εάν σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία.
«Είναι μία προκλητική ερώτηση» επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος για να προειδοποιήσει επί της ουσίας πως η Ρωσία δεν πρόκειται να μείνει άπραγη ενώπιον επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς και εγκατάστασης στρατιωτικών βάσεων στα σύνορά της.
«Η Ρωσία ακολυθεί φιλειρηνική πολιτική, αλλά δικαιούται να προασπίσει την ασφάλειά της» ανέφερε επισημαίνοντας ότι όλα τα ζητήματα ασφαλείας τίθενται προς τους εταίρους και συνομιλητές της, περιλαμβανομένων του Τζο Μπάιντεν.
«Δεν μπορεί να μην μας ανησυχεί η προοπτική προσχώρησης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Ύστερα από αυτό θα ακολουθήσει η ανάπτυξη στρατιωτικών βάσεων» δήλωσε ο Πούτιν, ο οποίος και θέτει μετ' επιτάσεως στις ΗΠΑ το ζήτημα νομικά δεσμευτικών εγγυήσεων ασφαλείας για μη περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.
«Βασιζόμαστε στο ότι οι ανησυχίες μας θα εισακουστούν, τουλάχιστον αυτή τη φορά. Αν και τις προηγούμενες δεκαετίες εμείς μόνιμα μιλούσαμε για τις ανυσυχίες μας, παρόλα αυτά οι υποδομές του ΝΑΤΟ πλησίαζαν τα σύνορά μας» δήλωσε.
«Τώρα βλέπουμε αντιπυραυλικά συστήματα στη Ρουμανία, και έχουμε σοβαρές υποψίες να περιμένουμε ότι το ίδιο θα συμβεί στην Ουκρανία. Πώς γίνεται να μη το σκεφτόμαστε αυτό; Θα ήταν εγκληματική αδράνεια» συνέχισε.
Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι συμφωνήθηκε κατά τη συνομιλία του με τον Τζο Μπάιντεν -κατόπιν πρότασης της αμερικανικής πλευράς- να συσταθεί μία επιτροπή, η οποία θα εξετάσει λεπτομερώς την κατάσταση και θα εισηγηθεί συγκεκριμένες προτάσεις -στις οποίες επί του παρόντος είναι πρόωρο να αναφερθεί, όπως δήλωσε, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει «μεγάλο και δικαιολογιμένο ενδιαφέρον» τις ρωσικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινής γνώμης.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατακεραύνωσε το ΝΑΤΟ για «επιθετική πολιτική» κατά της Ρωσίας διά της προοπτικής προσχώρησης της Ουκρανίας στους κόλπους του. Πάγια ρωσική θέση είναι, άλλωστε, ότι η Ρωσία δεν απειλεί την Ουκρανία, αλλά απαντά σε απειλητικές ενέργειες της ίδιας και του ΝΑΤΟ.
Το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει πριν τις δηλώσεις Πούτιν ότι Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι θα συνεχίσουν την επικοινωνία με συζητήσεις γι' αυτή «την περίπλοκη συγκρουσιακή κατάσταση». Ωστόσο, δεν δόθηκαν συγκεκριμένες ημερομηνίες ή λεπτομέρειες για το πώς θα γίνουν οι επαφές.
Η συμφωνία να συνεχιστούν οι συζητήσεις ήταν το μόνο απτό αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης Μπάιντεν-Πούτιν.
Ουδεμία πλευρά μίλησε για σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις, στις οποίες ο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Πούτιν ότι η Δύση θα επιβάλει «ισχυρά οικονομικά και άλλα μέσα» σε βάρος της Ρωσίας εάν εισβάλει στην Ουκρανία, ενώ ο Πούτιν ζήτησε εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς Ανατολάς.