ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη Όμικρον: Η «αόρατη» εκδοχή που δεν ανιχνεύεται στα PCR τεστ

Η «αόρατη Όμικρον» εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε γονιδιώματα του ιού που υποβλήθηκαν από Νότια Αφρική, Αυστραλία και Καναδά AP Photo/Paul White

Στη μέχρι στιγμής αβεβαιότητα για τα ειδικά χαρακτηριστικά της μετάλλαξης Όμικρον, της παραλλαγής του κορωνοϊού που συγκεντρώνει την προσοχή της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας τις τελευταίες δύο εβδομάδες, προστίθεται ο εντοπισμός μίας νέας εκδοχής που δεν ανιχνεύεται στα PCR τεστ - τον πιο αξιόπιστο γρήγορο τρόπο επιδημιολογικής επιτήρησης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, οι επιστήμονες εντόπισαν τη «stealth» ή «αόρατη» εκδοχή της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία δεν μπορεί να διακριθεί από άλλες παραλλαγές στους μοριακούς ελέγχους (PCR τεστ).

Η «αόρατη Όμικρον» έχει πολλές κοινές μεταλλάξεις με την τυπική μετάλλαξη Όμικρον, εξακολουθεί να ανιχνεύεται ως κορωνοϊός από όλους τους τύπους διαγνωστικού ελέγχου και μπορεί να αναγνωριστεί ως μετάλλαξη Όμικρον μέσω γονιδιακού ελέγχου, αλλά όχι μέσω PCR τεστ.

Οι επιστήμονες λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν η νέα μορφή της «Όμικρον» θα εξαπλωθεί με τον ίδιο τρόπο, και πως η «αόρατη» έκδοση είναι γενετικά διακριτή, συνεπώς μπορεί να συμπεριφέρεται διαφορετικά.

Η «αόρατη Όμικρον» εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε γονιδιώματα του ιού που υποβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία και τον Καναδά, αλλά δεν αποκλείεται να έχει ήδη εξαπλωθεί ευρύτερα.

Η ανακάλυψη της νέας μορφής της Όμικρον ώθησε τους ερευνητές να χωρίσουν τη γενεαλογία B.1.1.529 σε τυπική Όμικρον, γνωστή ως BA.1, και στη νεότερη παραλλαγή, γνωστή ως BA.2. Ο καθηγητής Φρανσουά Μπαλού, διευθυντής του University College London Genetics Institute, είπε ότι το 42 ή περίπου το 6% από τα 709 γονιδιώματα Όμικρον που υποβλήθηκαν στη βάση δεδομένων γονιδιώματος Gisaid ήταν η «αόρατη» έκδοση BA.2.

«Υπάρχουν δύο γενεαλογίες εντός της Όμικρον, η BA.1 και η BA.2, που είναι γενετικά αρκετά διαφοροποιημένες», είπε. «Οι δύο γενεαλογίες μπορεί να συμπεριφέρονται διαφορετικά», σημείωσε.

Το πώς προέκυψε η νέα «αόρατη» αυτή εκδοχή είναι, για την ώρα, άγνωστο. Ενώ εμπίπτει στην Όμικρον, είναι τόσο γενετικά διακριτή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως στέλεχος ειδικού ενδιαφέροντος (Variant Of Concern-VOC), μια νέα «παραλλαγή ανησυχίας» εάν εξαπλωθεί γρήγορα.

Το να υπάρχουν δύο παραλλαγές Όμικρον, BA.1 και BA.2, που προκύπτουν σε γρήγορη διαδοχή με κοινές μεταλλάξεις είναι «ανησυχητικό» σύμφωνα με έναν ερευνητή και εκτιμά ότι η επιδημιολογική επιτήρηση «χάνει ένα μεγάλο κομμάτι του παζλ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης