ΚΟΣΜΟΣ

Οι επτά πιο ξεχωριστές αναρριχήσεις στην κορυφή του Έβερεστ (pics)

Οι επτά πιο ξεχωριστές αναρριχήσεις στην κορυφή του Έβερεστ (pics)
WIKIPEDIA

Με την υψηλότερη κορυφή του να απέχει στα 8,848 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, το όρος Έβερεστ (Sagarmāthā όπως λέγεται στα νεπαλέζικα ή Chomolungma όπως το ονομάζουν οι Θιβετιανοί) προκαλεί δέος σε κάθε φιλόδοξο ορειβάτη.

Οι πρώτες απόπειρες «γνωριμίας» με το Έβερεστ καταγράφηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '20 και έκτοτε, η κατάκτησή του αποτελούσε προσωπικό στοίχημα, αρχικά για δεκάδες, εν συνεχεία για εκατοντάδες και πλέον για χιλιάδες ορειβάτες κάθε χρόνο.

Ανάμεσά τους και άτομα με ειδικές ικανότητες. Άνθρωποι που είχαν στάθηκαν άτυχοι στη ζωή τους ή που γεννήθηκαν με κάποιο πρόβλημα, αλλά έβαλαν σκοπό στη ζωή τους να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους υπόλοιπους. Και τα κατάφεραν αποδεικνύοντας ότι με τη δύναμη της θέλησης ξεπερνιέται κάθε εμπόδιο... Όπως, άλλωστε, είπε κι ένας από τους... κατακτητές «το 'αδύνατο' είναι άποψη, όχι όμως και γεγονός».

Erik Weihenmayer

Γεννημένος στις 23 Σεπτεμβρίου του 1968, ο Ουέινμάγιερ έχασε την όρασή του σε ηλικία 13 ετών, γεγονός που τον πείσμωσε τόσο, ώστε να πετύχει πράγματα που ουδέποτε φανταζόταν ότι θα μπορούσε να καταφέρει.

Στις 25 Μαΐου του 2001, έγινε ο πρώτος τυφλός άνθρωπος και μοναδικός μέχρι σήμερα, που πάτησε το πόδι του στην κορυφή του Έβερεστ. Επτά χρόνια αργότερα, το 2008, ολοκλήρωσε την πρόκληση Seven Summits κατακτώντας τις υψηλότερες κορυφές κάθε ηπείρου.

Έχοντας πια πραγματοποιήσει τα όνειρά του, ο Αμερικανός καθηγητής ίδρυσε την οργάνωση No Barriers, η οποία βοηθά άτομα με ειδικές ικανότητες να υλοποιήσουν ανάλογους στόχους.

Erik Weihenmayer

Πηγή: touchthetop.com

Arunima Sinha

Η ιστορία της είναι συγκλονιστική. Το 2011, όταν η Αρουνίμα ήταν 24 ετών, έπεσε θύμα ληστείας. Ενώ ταξίδευε με τρένο, άγνωστοι της επιτέθηκαν με στόχο να αποσπάσουν το χρυσό κολιέ της. Αφού τα κατάφεραν, την πέταξαν από το βαγόνι ενώ το τρένο βρισκόταν σε κίνηση. Η Αρουνίμα έπεσε στις απέναντι ράγες και διερχόμενο τρένο και έχασε το αριστερό της πόδι όταν διερχόμενο τρένο πέρασε από πάνω του.

Μόλις δύο χρόνια αργότερα, την 1η Απριλίου του 2013, η άλλοτε διεθνής βολεϊμπολίστρια ξεκίνησε το ταξίδι της προς την κορυφή του Έβερεστ. Στις 21 Μαϊου του 2013, έγινε η πρώτη ακρωτηριασμένη Ινδή και η πρώτη ακρωτηριασμένη κοπέλα που κατέκτησε την υψηλότερη κορυφή στον κόσμο.

«Κατάφερα να φέρω εις πέρας το πιο τρελό όνειρό μου», δήλωσε η ίδια πριν ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι παρουσιάσει τον Δεκέμβριο του 2014 το βιβλίο της 'Born again on the mountain'.

arunima

Πηγή: arunimasinha.com

Mark Inglis

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που θα έχαναν και τα δύο τους πόδια εξαιτίας κρυοπαγημάτων που υπέστησαν κατά τη διάρκεια αναρρίχησης σε κάποιο βουνό, θα σταματούσε να ασχολείται με το συγκεκριμένο χόμπι. Όχι όμως ο Μαρκ Ίνγκλις.

Σε ηλικία 47 ετών, ο Νεοζηλανδός έγινε το 2006 ο πρώτος άνθρωπος χωρίς πόδια που κατέκτησε το Έβερεστ. Ο Ίνγκλις χρησιμοποίησε προσθετικά μέλη για να υλοποιήσει τον στόχο του κι όταν τα κατάφερε δήλωσε: «αν πιστεύετε ότι όλο αυτό το έκανα για να γίνω ο πρώτος ακρωτηριασμένος που κατέκτησε το Έβερεστ, πέφτετε έξω. Όλη μου η ζωή περιστρέφεται γύρω από την ορειβασία. Και η κορυφή του Έβερεστ αποτελεί ούτως ή άλλως το όνειρο κάθε ορειβάτη».

Ο 57χρονος σήμερα Νεοζηλανδός είναι πτυχιούχος Βιοχημείας και δεινός ποδηλάτης, έχοντας μάλιστα κατακτήσει αργυρό μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000.

mark inglis

Πηγή: markinglis.co.nz

Rob Hill

Το 2010, ο Ρομπ Χιλ έγινε ο πρώτος προσβεβλημένος από τη νόσο του Κρον άνθρωπος που κατακτά την κορυφή του Έβερεστ. Το συγκεκριμένο κατόρθωμά του, μάλιστα, σηματοδότησε την ολοκλήρωση του 'Seven Summits challenge', που δεν είναι άλλο από την κατάκτηση των υψηλότερων κορυφών στις επτά ηπείρους.

rob hill

Πηγή: Rob Hill

Lori Schneider

Σε ηλικία 43 ετών, το 1999, η Αμερικανίδα καθηγήτρια διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας. Η μάχη με την αρρώστια ήταν καθημερινή, ωστόσο η Σνάιντερ αποδείχθηκε πολύ δυνατή για να λυγίσει. Δέκα χρόνια αργότερα, ατενίζοντας τον κόσμο από ύψος 8,848 μέτρων, ολοκλήρωσε κι αυτή το Seven Summits Challenge.

«Το τι κουβαλάς μέσα σου, το ποιος είσαι, αυτό είναι που έχει σημασία», σχολίασε η Σνάιντερ μιλώντας για τον προσωπικό της θρίαμβο.

Lori Schneider

Πηγή: empowermentthroughadventure.com

Paul Hockey

Η ατυχία και η αδικία ήταν τα κυρίαρχα στοιχεία στο ξεκίνημα της ζωής του Πολ Χόκεϊ, καθώς σε ηλικία μόλις τριών εβδομάδων έχασε το δεξί του χέρι από καρκίνο. Το γεγονός αυτό δεν τον εμπόδισε να ανέβει στο Έβερεστ το 2005 και να γίνει ο πρώτος με ακρωτηριασμένο χέρι που τα καταφέρνει.

«Το 'αδύνατο' είναι άποψη, όχι όμως και γεγονός», ήταν το μήνυμά του, μιλώντας σε μαθητές σχολείου του Μπρισμπέιν, στην Αυστραλία.

Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι συνέλεξε 42 πέτρες από την κορυφή του Έβερεστ τις οποίες και δημοπράτησε, ώστε να συγκεντρώσει χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν σε έρευνες για τον παιδικό καρκίνο.

paul hockey

Πηγή: paulhockey.com

Tom Whittaker

Γεννημένος στο Γιορκ της Βρετανίας το 1948, ο Γουίτακερ έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος το 1979, εξαιτίας του οποίο υ έχασε το δεξί του πόδι. Παρόλα αυτά, συνέχισε να ασχολείται με το αγαπημένο του χόμπι, την ορειβασία και το 1995 έκανε την πρώτη του απόπειρα να κατακτήσει το Έβερεστ, χωρίς όμως να τα καταφέρει.

Ανάλογη κατάληξη είχε και η δεύτερη, όπως όμως λένε ο επιμένων νικά κι έτσι στις 27 Μαΐου του 1998, στην τρίτη απόπειρα, ο Γουίτακερ έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος άνθρωπος με αναπηρία που ανεβαίνει στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου. Το επίτευγμά του, μάλιστα, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς ότι άνοιξε το δρόμο και σε άλλα άτομα με ειδικές ικανότητες να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

tom whittaker

Πηγή: tomwhittaker.com