«Αντιμέτωποι» ήλθαν Μπλίνκεν και Λαβρόφ υπό την απειλή ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
Ανανεώθηκε:
Ενώπιος ενωπίω ήλθαν Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ στη Στοκχόλμη, εν μέσω εκατέρωθεν προειδοποιήσεων ΝΑΤΟ και Μόσχας και όξυνσης της διεθνούς έντασης εξαιτίας επαπειλούμενης ρωσικής εισβολής στην επικράτεια της Ουκρανίας.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε κατόπιν της συνάντησης ότι ο ίδιος και ο Σεργκέι Λαβρόφ θα μεταφέρουν όσα διημείφθησαν κατά τη συνάντηση στους Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν, οι οποίοι «ενδέχεται να έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν απευθείας στο εγγύς μέλλον», όπως μεταδίδει το CNNi.
Έως τότε, υπογράμμισε ο Άντονι Μπλίνκεν, είναι ευθύνη της Ρωσίας να αποκλιμακώσει την ένταση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, και να θέσει εξίσου τέλος στην εκστρατεία παραπληροφόρησης με στόχο το Κίεβο.
Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν στο CNNi πως δεν έχει «κλειδώσει» τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο γίνονται σχετικές συζητήσεις.
Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ότι «πιθανότατα» θα έχει σύντομα συνομιλία με τον Πούτιν.
Σχετικά με το ενδεχόμενο «συνόδου κορυφής» των δύο προέδρων, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε από πλευράς του πως ελπίζει ότι η θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, αλλά δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία.
Εγγυήσεις ασφαλείας και προειδοποιήσεις
Σε συνέχεια της συνομιλίας Μπλίνκεν-Λαβρόφ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αρνούνται να έχουν συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους επί ζητημάτων ασφαλείας.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει διαμηνύσει ότι θα απαιτήσει από τη Δύση εγγυήσεις για τη μη περαιτέρω προώθηση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς και ανάπτυξη οπλικών συστημάτων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, τη στιγμή ακριβώς που εντείνονται τόσο οι φόβοι, όσο και οι προειδοποιήσεις της Συμμαχίας ενάντια σε ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Το ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας έθεσε ο Σεργκέι Λαβρόφ και στον Άντονι Μπλίνκεν κατά τη συνάντησή τους στη Στοκχόλμη, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το πρακτορείο Interfax μετέδωσε πως ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στον Άντονι Μπλίνκεν ότι η Μόσχα θα απαντήσει εάν η Ουκρανία παρασυρθεί σε οποιαδήποτε αμερικανικά «γεωπολιτικά παιχνίδια».
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών «υπογραμμίστηκε ότι η άγνοια των νόμιμων ανησυχιών της Ρωσίας, η εμπλοκή της Ουκρανίας σε γεωπολιτικά παιχνίδια των ΗΠΑ με φόντο την ανάπτυξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε άμεση εγγύτητα από τα σύνορά μας, θα έχει τις πιο σοβαρές συνέπειες, θα μας αναγκάσουν να λάβουμε απαντητικά μέτρα για να επαναφέρουμε την στρατιωτική και στρατηγική ισορροπία» αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, την οποία επικαλείται το Interfax.
«Κόκκινη γραμμή» ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
Ταυτόχρονα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, τόνισε εκ νέου σήμερα ότι ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι «κόκκινη γραμμή» για τη Ρωσία.
«Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι για μας, και αυτό το λέμε εδώ και καιρό, κόκκινη γραμμή. Η συνέχιση της πρόσληψης του Κιέβου στην στρατιωτική τροχιά της συμμαχίας, η de facto ανάπτυξη των στρατιωτικών υποδομών αυτής της χώρας που άρχισε το ΝΑΤΟ, η επιδίωξη του να την μετατρέψει σε ορμητήριο αντιπαράθεσης με την Ρωσία, εγκυμονούν σοβαρές συνέπειες, αποσταθεροποίηση της στρατιωτικής και πολιτικής κατάστασης στην Ευρώπη» ανέφερε.
Σύμφωνα με την ίδια, η Ρωσία είναι πεπεισμένη ότι «μοναδική εκδοχή επίλυσης της κατάστασης με την θλιβερή θέση στην οποία βρίσκεται η ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι η από κοινού επεξεργασία εκ μέρους της Μόσχας και του ΝΑΤΟ μακροπρόθεσμων συμφωνιών, που θα αποκλείουν την επέκταση της Συμμαχίας προς Ανατολάς».
Η Ζαχάροβα επισήμανε ότι η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Ρίγα από τις 30 Νοέμβριου έως την 1η Δεκεμβρίου έδειξε «την εμμονή της Συμμαχίας στην καταπολέμηση φανταστικών απειλών» σε βάρος μιας συλλογικής αντιμετώπισης των πραγματικών προκλήσεων της εποχής.