ΚΟΣΜΟΣ

Παραλλαγή Όμικρον: Σε τροχιά επικράτησης στην Ευρώπη - Αρχικό προφίλ ήπιας συμπτωματολογίας

Παραλλαγή Όμικρον: Σε τροχιά επικράτησης στην Ευρώπη - Αρχικό προφίλ ήπιας συμπτωματολογίας
Αυξημένη μεταδοτικότητα, αλλά όχι βαρύτερη νοσηρότητα, παρουσιάζει επί του παρόντος η νέα παραλλαγή Όμικρον AP Photo/Thibault Camus

Στη σταδιακή επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον στην Ευρώπη και διεθνώς συγκλίνουν οι επιστημονικές εκτιμήσεις, βάσει της εικόνας που έχει διαμορφωθεί έως σήμερα για τη «δυναμική» του νέου στελέχους που έχει ήδη «εκθρονίσει» τη μετάλλαξη Δέλτα στη Νότια Αφρική -όπου καταγράφεται «εκρηκτική» διασπορά με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να διπλασιάζεται σε ένα 24ωρο.

Η αυξημένη μεταδοτικότητα συγκριτικά με τη μετάλλαξη Δέλτα διαφαίνεται ότι δεν συνοδεύεται πάντως από βαρύτερη νοσηρότητα, όπως προκύπτει από την μέχρι στιγμής «ακτινογραφία» των λοιμώξεων τόσο στη Νότια Αφρική, όσο και των περιπτώσεων νοσούντων από το νέο στέλεχος στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Ασυμπτωματικά ή με ήπια συμπτώματα είναι και τα 79 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον σε 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν τεθεί έως το περασμένο 24ωρο στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), ενώ ανάλογη εικόνα δίνουν και οι επιδημιολόγοι πρώτης γραμμής στη Νότια Αφρική.

Tο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) προβλέπει βάσει μαθηματικών μοντέλων ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι πιθανόν να κυριαρχήσει στην Ευρώπη «τους προσεχείς μήνες», προκαλώντας περισσότερο από το ήμισυ των νέων κρουσμάτων της Covid-19.

Στη διαφαινόμενη υψηλή διεισδυτικότητα της παραλλαγής Όμικρον αναφέρθηκε και ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας επί της πορείας της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι παρουσιάζει εκθετική αύξηση στη νότια Αφρική, όπου και αρχικά εντοπίστηκε, και εκτιμώντας ουσιαστικά ότι θα επικρατήσει της μετάλλαξης Δέλτα.

Ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα είναι γνωστά έως σήμερα, πρόκειται για «ένα εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος», το οποίο δεν φαίνεται να φαίνεται να δημιουργεί μεγαλύτερη νοσηρότητα από την μετάλλαξη Δέλτα.

Στη Νότια Αφρική η Όμικρον οδηγεί πλέον το επιδημικό κύμα και η διασπορά της είναι εξαιρετικά ταχεία, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να διπλασιάζεται σε ένα 24ωρο από 4,373 κρούσματα την Τρίτη σε 8,561 χθες, Τετάρτη.

Κανένα κρούσμα σοβαρής νόσησης και κανένας θάνατος

Η παραλλαγή έχει «ταξιδέψει» έως σήμερα σε 20 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου: Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Νορβηγία και Ισπανία.

Η πλειονότητα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει ιστορικό ταξιδιού σε αφρικανικές χώρες, με ορισμένα να έχουν πραγματοποιήσει πτήσεις ανταπόκρισης σε άλλους προορισμούς μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν κρούσματα χωρίς ιστορικό ταξιδιού που επίσης δεν είχαν καμία γνωστή επαφή με κρούσμα με ιστορικό ταξιδιού (Βέλγιο, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο).

Το ECDC σημειώνει πως μέχρι στιγμής όλες οι περιπτώσεις της μετάλλαξης Όμικρον που καταγράφηκαν στην ΕΕ/ΕΟΧ ήταν είτε ασυμπτωματικές, είτε με ήπια συμπτώματα και δεν έχει αναφερθεί κανένα κρούσμα σοβαρής νόσησης και κανένας θάνατος μεταξύ αυτών των περιπτώσεων.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε και να αξιολογούμε τη διασπορά της Όμικρον, όμως παραμένει μεγάλος αριθμός παραγόντων που μπορούν να αλλάξουν τη δυναμική της κατάστασης, και τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής είναι περιορισμένα» σπεύδει σε κάθε περίπτωση να υπογραμμίσει η διευθύντρια του ECDC, Αντρέα Αμόν, σχετικά με την αρχική εικόνα ήπιας συμπτωματολογίας της Όμικρον.

«Χρειάζεται μια πολυεπίπεδη προσέγγιση για την καθυστέρηση της περεταίρω εξάπλωσης της Όμικρον στην ΕΕ/ΕΟΧ. Είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός όσων είτε δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί είτε δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, καθώς και η χορήγηση ενισχυτικών δόσεων στα άτομα άνω των 40 ετών» τονίζει η διευθύντρια του ECDC Αντρέα Αμόν.

Η Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα

Όσον αφορά τη μεταδοτικότητα της παραλλαγής, το ECDC επισημαίνει ότι προκαταρκτικά δεδομένα από τη Νότια Αφρική δείχνουν ότι μπορεί να έχει σημαντικό πλεονέκτημα ανάπτυξης έναντι της μετάλλαξης Δέλτα.

Εάν αυτό ισχύει, η Όμικρον αναμένεται βάσει των μαθηματικών μοντέλων να προκαλέσει πάνω από το ήμισυ όλων των λοιμώξεων SARS-CoV-2 στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες.

Όσο μεγαλύτερο είναι το πλεονέκτημα ανάπτυξης της Όμικρον έναντι της Δέλτα και όσο μεγαλύτερη είναι η κυκλοφορία της στην EE/ΕΟΧ, τόσο γρηγορότερα η Όμικρον θα προκαλέσει την πλειονότητα όλων των λοιμώξεων SARS-CoV-2.

Την ίδια στιγμή, εν τω μεταξύ, από τις υγειονομικές Αρχές της Ολλανδίας γίνεται γνωστό ότι όλοι οι επιβάτες (14) των πτήσεων της 26ης Νοεμβρίου από τη Νότια Αφρική προς τη χώρα, οι οποίοι βρέθηκαν αργότερα να είναι φορείς της παραλλαγής Όμικρον, ήταν εμβολιασμένοι - εξ ου και οι υγειονομικές αρχές της χώρας ζήτησαν να υποβάλλονται σε τεστ όλοι πριν τις πτήσεις ανεξαρτήτως εμβολιαστικής κατάστασης.

Εκτός Ευρώπης, κρούσματα της Όμικρόν έχουν καταγραφεί σε Αυστραλία, Μποτσουάνα, Βραζιλία, Καναδά, Χονγκ Κονγκ, Γκάνα, Ισραήλ, Ιαπωνία, Νιγηρία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ελβετία, Ηνωμένες Πολιτείες, Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο. Συνολικά, έχουν αναφερθεί 390 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 31 χώρες.