ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Η σεξουαλική παρενόχληση βασιλεύει στο Κοινοβούλιο

Αυστραλία: Η σεξουαλική παρενόχληση βασιλεύει στο Κοινοβούλιο
H καταγγελία για βιασμό τξς Μπρίτανι Χίγκινς έχει προκαλέσει κύμα διαδηλώσεων σε όλη την Αυστραλία αλλά και εκκλήσεις για μεταρρυθμίσεις.

Ένας στους τρεις εργαζόμενους στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή εκφοβισμό, αποκάλυψε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, μετά από καταγγελίας μιας εργαζόμενης ότι έπεσε θύμα βιασμού

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, που είχε ζητήσει τη διενέργεια της έρευνας αυτής τον Φεβρουάριο αφού το κόμμα του δέχθηκε πιέσεις για τον τρόπο που χειρίστηκε αυτήν την καταγγελία μέσα στο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι τα ευρήματα της έκθεσης είναι «αποκρουστικά» και «ανησυχητικά».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 40% των γυναικών δήλωσε ότι έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης όπως και το 26% των ανδρών.

Μία από τις 1.700 μαρτυρίες που περιλαμβάνονται στην έκθεση κάνει λόγο για «ανερχόμενους πολιτικούς που δεν δίσταζαν σε κάποιες περιπτώσεις να σε πάρουν αγκαλιά, να σε φιλήσουν στο στόμα, να σε σηκώσουν ψηλά, να σε αγγίξουν, να σου ρίξουν χτυπηματάκια στους γοφούς, να κάνουν σχόλια για την εμφάνισή σου, ξέρετε, συνηθισμένα πράγματα (…) η κουλτούρα το επέτρεπε».

«Τα στατιστικά στοιχεία και τα σχόλια είναι σοκαριστικά, όμως σε πολλές γυναίκες εδώ δεν προκαλούν έκπληξη και ταιριάζουν με τις εμπειρίες μας», αντέδρασε η γερουσιαστή των Πράσινων Σάρα Χάνσον- Γιανγκ.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά την αγανάκτηση που προκλήθηκε μετά την καταγγελία για βιασμό που έκανε η Μπρίτανι Χίγκινς. Η Χίγκινς κατήγγειλε ότι βιάστηκε από συνάδελφό της τον Μάρτιο του 2019 στο γραφείο της τότε υπουργού Άμυνας Λίντα Ρέινολντς για την οποία εργαζόταν.

Κύμα διαδηλώσεων

Η καταγγελία της εξετάζεται από τη δικαιοσύνη και έχει προκαλέσει κύμα διαδηλώσεων σε όλη την Αυστραλία αλλά και εκκλήσεις για μεταρρυθμίσεις.

Η Χίγκινς χαιρέτισε σήμερα τη δημοσίευση της έκθεσης ευχαρίστησε «τους πολλούς γενναίους ανθρώπους που μοιράστηκαν τις ιστορίες τους και συνέβαλαν στην έρευνα».

Η έκθεση κάνει επίσης 28 συστάσεις, μεταξύ των οποίων τη θέσπιση νέων κανόνων για την κατανάλωση αλκοόλ και τη σύσταση ενός γραφείου ανθρωπίνων πόρων το οποίο θα αντιμετωπίζει τις καταγγελίες.