ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμάκωση των συγκρούσεων στο Χαλέπι με τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο

Νεαρός στέκεται δίπλα στα συντρίμμια του σπιτιού του, μαθαίνοντας ότι ο πατέρας του έχει σκοτωθεί σε αεροπορική επιδρομή στην ανταρτοκρατούμενη παλιά πόλη του Χαλεπίου, το Σάββατο 16 Απριλίου 2016 REUTERS/Abdalrhman Ismail

Τη στιγμή που στο Χαλέπι οι συγκρούσεις κλιμακώνονται με τραγικό απολογισμό τον θάνατο δέκα παιδιών, ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της συριακής αντιπολίτευσης Άσαντ Αλ Ζούμπι (Asaad al-Zoubi) κάλεσε σήμερα (17/4) από τη Γενεύη τους αντάρτες να ανταποδώσουν τα πυρά στις ένοπλες δυνάμεις των καθεστώτος, κατηγορώντας τη Δαμασκό ότι χρησιμοποιεί την κατάπαυση του πυρός για να ισχυροποιήσει στρατιωτικά τη θέση της.

Σε διαδικτυακό μήνυμά του με αποδέκτες τους μαχητές της αντιπολίτευσης ο στρατηγός του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) ανέφερε ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει για πολύ τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, αν η κυβέρνηση επιμείνει στη στρατιωτική της δράση και αν δεν υπάρξει πρόοδος στο βασικό αίτημα της αντιπολίτευσης, που είναι πολιτική μετάβαση χωρίς τον πρόεδρο Μπασάρ Aλ Άσαντ (Bashar al-Assad). Παρόλα αυτά, δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα ή τελεσίγραφο, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Δεν θα παραμείνουμε για πολύ στις διαπραγματεύσεις... Στην περίπτωση που τους στοχεύσει ένας πύραυλος θα πρέπει να απαντήσουν με δέκα πυραύλους και να εκμεταλλευτούν την εκεχειρία όπως έχει κάνει και το καθεστώς», ανέφερε ο Ζούμπι, του οποίου η διαπραγματευτική ομάδα κατηγορείται από τους μαχητές ότι αγνοεί τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης.

Χτυπήστε τους στο λαιμό

Την περασμένη Παρασκεύη η διαπραγματευτική ομάδα της αντιπολίτευσης στη Γενεύη, γνωστή και ως Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (High Negotiations Committee – HNC) παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου στοιχεία που αποδεικνύουν κατά την αντιπολίτευση τη σχέση Άσαντ και Ισλαμικού Κράτους.

O εκπρόσωπος της Επιτροπής Σαλέμ Αλ Μεσλέτ (Salem al-Meslet) δήλωσε ότι η πολιτική μετάβαση στη Συρία θα βασιστεί στον «τεχνοκρατισμό» για να διασφαλιστεί η συνέχεια του κράτους, πλην των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού, όπου θα υπάρξει ριζική αναδιοργάνωση.

Η Επιτροπή εκπροσωπεί τους Σαλαφιστές αντάρτες της Jaysh al-Islam (Ταξιαρχία του Ισλάμ) και φράξιες του FSA που θεωρούνται ως μετριοπαθείς από τη Δύση και χρηματοδοτούνται αδιάλειπτα από κυβερνήσεις εχθρικές στον Άσαντ, όπως σχολιάζει το Reuters.

«Οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σχεδόν σε αδιέξοδο ("impasse") εξαιτίας της αδιαλλαξίας του καθεστώτος που αρνείται να συζητήσει για το μέλλον του Άσαντ», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μέλος της, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Στο ίδιο πνεύμα με τον Αλ Ζούμπι, ο οποίος σημειωτέον είναι κόκκινο πανί για τους Κούρδους της Συρίας, ένας άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της σουνιτικής αντιπολίτευσης, ο Μοχάμεντ Αλούς (Mohammed Alloush), κάλεσε σε νέες επιθέσεις κατά των δυνάμεων του καθεστώτος, παρά την εύθραυστη εκεχειρία.

«Μην εμπιστεύεστε το καθεστώς και μην περιμένετε να δείξει έλεος. Χτυπήστε τους στο λαιμό, σκοτώστε τους. Χτυπήστε τους παντού», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Αλούς είναι ο πολιτικός ηγέτης της Jaysh al-Islam (την οποία η Μόσχα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση) και έχει αναλάβει από τον Ιανουάριο τη θέση του επικεφαλής διαπραγματευτή στη Γενεύη για λογαριασμό της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης.

Μέλος της αντιπολίτευσης ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η παραπάνω δήλωση δεν αποτελεί θέση της HNC. Αργότερα ο Αλούς δήλωσε ότι τα λόγια του ήταν κάλεσμα στους μαχητές να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.

Ενδεικτική της έντασης που υπάρχει είναι η απαίτηση του δεύτερου μεγαλύτερου κουρδικού κόμματος στη Συρία, του Κουρδικού Εθνικού Συμβουλίου (KNC) να απομακρυνθεί ο Αλ Ζούμπι από τη θέση του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας στη Γενεύη. Ο πρώην στρατηγός του Άσαντ έχει δηλώσει ότι το Κομπάνι είναι αραβική πόλη με μια ελάχιστη κουρδική μειονότητα και έχει χαρακτηρίσει τους Κούρδους της Συρίας «ληστές» και «μισθοφόρους». Το KNC χρηματοδοτείται από τον πρόεδρο του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί (Masoud Barzani) και πιέζεται από το μεγαλύτερο Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) των τριών καντονιών (Εφρίν, Κομπάνι, Καμισλί) της Ροτζάβα (Δυτικό Κουρδιστάν), που κερδίζει τόσο στις πολεμικές επιχειρήσεις, όσο και σε δημοφιλία ανάμεσα στον κουρδικό πληθυσμό εντός και εκτός συνόρων.

Τραγικός απολογισμός στο Χαλέπι και εκλογές

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον έξι πολίτες σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν το Σάββατο στο ανατολικό Χαλέπι από αεροπορικές επιδρομές των δυνάμεων της Δαμασκού, ενώ στο δυτικό τμήμα της πόλης 16 πολίτες -ανάμεσά τους δέκα παιδιά και δύο γυναίκες- σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς και πυρά ακροβολιστών της αντιπολίτευσης. Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης συνέχισαν τους βομβαρδισμούς σήμερα, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί αν υπήρξαν θύματα.

Αν και μέσα στο σαββατοκύριακο η εκεχειρία παραβιάστηκε σε πολλές περιοχές της Συρίας, ο τραγικός απολογισμός των συγκρούσεων στο Χαλέπι (Aleppo) ήταν ο αιματηρότερος από τις 27 Φεβρουαρίου οπότε και τέθηκε η εκεχειρία σε ισχύ, ανάφερε ο επικεφαλής της οργάνωσης Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν (Rami Abdel Rahman), κάνοντας λόγο για «ορατή κλιμάκωση».

Η περιγραφή των μαχών στο Χαλέπι είναι ενδεικτική του χάους που επικρατεί στο ιστορικό αυτό αστικό κέντρο της Μέσης Ανατολής, όπου όλοι πολεμούν εναντίον όλων. Οι κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν στρατηγικά τμήματα στον δυτικό τομέα της πόλης. Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης ελέγχουν το 60% της πόλης στα ανατολικά και χωρίζονται σε δύο μεγάλους επιχειρησιακούς σχηματισμούς: την Fatah Halab (Κατάκτηση του Χαλεπίου), στην οποία συμμετέχουν περί τις πενήντα οργανώσεις, ανάμεσά τους το Ισλαμικό Μέτωπο (πρότζεκτ της Σαουδικής Αραβίας για να περιοριστεί η επιρροή της Αλ Κάιντα), η Jaysh al-Islam (μέρος του Ισλαμικού Μετώπου και αντι-ISIS) και φράξιες του FSA, και τους Ansar al-Sharia (Αντάρτες της Σαρία), στους οποίους συγκαταλέγονται το Jabhat al-Nusra (ή Αλ Κάιντα της Συρίας), οι Ahrar al-Sham (Ελεύθεροι του Λεβάντε) και οι Ταξιαρχίες του Τουρκμένων της Συρίας, οργανώσεις που συναθροίζονται γύρω από το παγκόσμιο δίκτυο της Αλ Κάιντα και των οποίων πολλά μέλη είναι βετεράνοι του Αφγανιστάν, Ιράκ κ.ο.κ. Την εικόνα συμπληρώνουν οι κουρδικές Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG) του PYD, που ελέγχουν τη βόρεια περιοχή Sheikh Maqsud και τον τελευταίο καιρό βάλλονται και από τη σουνιτική αντιπολίτευση, και το πανταχού παρόν Ισλαμικό Κράτος, που δραστηριοποιείται βορειότερα στα περίχωρα του Χαλεπίου.

Αρνητική εξέλιξη θεωρείται από τους αναλυτές η προώθηση του τελευταίου εις βάρος των Σουνιτών ανταρτών προς τη στρατηγικής σημασίας πόλη Αζάζ (Azaz) –μόλις οκτώ χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία– που είχε ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό άλλων 30.000 Σύρων από τις εστίες τους.

Η όλη κατάσταση θέτει εν αμφιβόλω τις προοπτικές ειρήνευσης στο πλαίσιο που έχει ορίσει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα (Staffan de Mistura). Το σχέδιο που έχει τη στήριξη των μεγάλων δυνάμεων προβλέπει πολιτική μετάβαση, νέο σύνταγμα και προεδρικές και βουλευτικές εκλογές έως τον Σεπτέμβριο του 2017.

Η κυβέρνηση της Δαμασκού πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη τις προγραμματισμένες βουλευτικές εκλογές, στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της και χθες Σάββατο ανακοίνωσε τα αποτελέσματα. Όπως έγινε γνωστό, στήθηκαν 7.300 εκλογικά τμήματα και η συμμετοχή έφτασε το 57,56% σε σύνολο 8.834.994 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Συμμετείχαν 3.500 υποψήφιοι και ήταν η πρώτη φορά που εκλέχθηκε Αρμένια βουλευτής. To Μπάαθ του Άσαντ κέρδισε τις 200 από τις 250 έδρες. Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε τις εκλογές «φάρσα». Η πραγματική λέξη είναι τραγωδία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης