Αυξάνονται οι νεκροί από τον φονικό σεισμό 7,8 Ρίχτερ στο Εκουαδόρ
Τους 233 έφτασαν οι νεκροί από τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στο Εκουαδόρ, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, ενώ πάνω από 1.500 είναι οι τραυματίες.
Οι διασώστες χρησιμοποιώντας ειδικά μέσα, αλλά και με τα γυμνά τους χέρια, καταβάλλουν μέχρι και τώρα τεράστιες προσπάθειες καθώς αναζητούν απεγνωσμένα για επιζώντες παγιδευμένους ανάμεσα στα συντρίμμια, στις πληγείσες παράκτιες πόλεις, όπως μεταδίδει το Reuters.
“Η άμεση προτεραιότητα είναι να διασώσουμε ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί”, ανέφερε ο πρόεδρος της χώρας Ραφαέλ Κορρέα μέσω του twitter. “Τα πάντα μπορούν να ξαναχτιστούν, αλλά οι ζωές δεν μπορούν να ανακτηθούν και αυτό είναι που πονάει περισσότερο”, πρόσθεσε.
Ήταν ο ισχυρότερος σεισμός που έπληξε το Εκουαδόρ από το 1979, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της χώρας Χόρχε Γκλας. “Υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι σε διάφορα μέρη και ξεκινάμε επιχειρήσεις διάσωσης”, ανέφερε ο αντιπρόεδρος.
Σε έξι επαρχίες έχει κηρυχτεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ οι παράκτιες περιοχές επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό. Σύμφωνα με τις αρχές, έχουν σημειωθεί 163 μετασεισμοί, κυρίως στην περιοχή Πεδερνάλες.
Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα ανέβει, ενώ μιλούν για σημαντικές ζημιές που σημειώθηκνα ειδικά στην περιοχή της Γκουαγιακίλ.
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στα ανοικτά των ακτών του Εκουαδόρ, με τους πολίτες τρομοκρατημένους να βγαίνουν στους δρόμους της πρωτεύουσας Κίτο, εν μέσω προειδοποιήσεων για σεισμικά κύματα, ή τσουνάμι, που αναμένεται να πλήξουν τις ακτές της χώρας των Άνδεων, γι' αυτό και οι αρχές προέτρεψαν τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Πηγή: REUTERS/Paul Ochoa
Πάντως τρεις ώρες αργότερα, οι αρχές ήραν την προειδοποίηση για τσουνάμι, καθησυχάζοντας τους πολίτες.
Πηγή: REUTERS/Patricio Ramos
Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ζήτησε από τα 16 εκατομμύρια κατοίκους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, ενώ με tweet του στέλνει τη σκέψη και την αγάπη του στις οικογένειες των θυμάτων.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Γκουαγιακίλ, Τζέιμι Νέμποτ, που βρίσκεται στην Ισπανία, έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στους συμπολίτες του μέσω κοινωνικών δικτύων, συνιστώντας επίσης ψυχραιμία και διαβεβαιώνοντας ότι θα συντονιστούν με τον καλύτερο τρόπο οι επιχειρήσεις διάσωσης και παροχής βοήθειας.
Σημειώνεται ότι στην Γκουαγιακίλ βρίσκεται συχνά μεγάλος αριθμός τουριστων, καθώς πρόκειται για κόμβο για όσους θέλουν να επισκεφθούν τα νησιά Γκαλαπάγκος.
Πηγή: REUTERS/Paul Ochoa
Η ισχυρή σεισμική δόνηση έχει προκαλέσει «σημαντικές ζημιές» τόσο στο επίκεντρό της όσο και σε άλλες περιοχές, όπως η Γκουαγιακίλ, ενώ και οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων "μοιράζονται" φωτογραφίες από τις ζημιές που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος.
Τμήματα της πρωτεύουσας δεν έχουν ηλεκτροδότηση ούτε τηλεφωνία, και πολλοί επικοινωνούν μόνο μέσω της εφαρμογής Whatsapp. Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωση απεικονίζουν ρωγμές σε τείχους κτιρίων.
Το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) ανέφερε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 7,8 βαθμών. Το Ινστιτούτο Γεωφυσικής του Ισημερινού δημοσίευσε μέσω Twitter διάφορες εκτιμήσεις, όλες χαμηλότερες.
Το Κέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό ανέφερε πως σεισμικά κύματα ύψους από 30 εκατοστά ως 1 μέτρο είναι πιθανό να πλήξουν τμήματα των ακτών του Ισημερινού. Οι αρχές του γειτονικού Περού εξέδωσαν προειδοποίηση για το βόρειο τμήμα της χώρας μετά τον σεισμό. Πάντως τρεις ώρες μετά τον σεισμό οι αρχές ήραν την προειδοποίηση για τσουνάμι
Ο σεισμός είχε επίκεντρο μια περιοχή λίγο έξω από τις ακτές και το εστιακό βάθος ήταν 19 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το USGS.
Λίγο μετά τον σεισμό πάντως η αμερικανική πρεσβεία στο Κίτο, μέσω Twitter ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.
Παράλληλα, οι αρχές διέκοψαν την λειτουργία του διυλιστηρίου Εσμεράλδας για προληπτικούς λόγους μετά τον σεισμό, δήλωσε στο Reuters ο Πέδρο Μεριθάλντε, επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Petroecuador.