ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη Όμικρον: Παγκόσμιος πανικός και μέτρα - Νότια Αφρική: «Αντί να μας επαινούν, μας τιμωρούν»

Μετάλλαξη Όμικρον: Παγκόσμιος πανικός και μέτρα - Νότια Αφρική: «Αντί να μας επαινούν, μας τιμωρούν»
Οι ισραηλινοί πολίτες που θα επιστρέφουν στο εξής στη χώρα, ακόμη και αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, θα είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα. AP Photo/Oded Balilty

Εντείνεται η ανησυχία για τη μετάλλαξη Όμικρον εξαιτίας της πιθανότητας να είναι πιο μεταδοτική αλλά και περισσότερο ανθεκτική από τα γνωστά στελέχη, πριν καν ολοκληρωθούν οι επιστημονικές εξετάσεις. Κι ενώ οι χώρες «οχυρώνονται» για να την αποφύγουν, το Ισραήλ έγινε το πρώτο κράτος που έκλεισε εντελώς τα σύνορά του στους μη Ισραηλινούς ταξιδιώτες. 

Ο εντοπισμός κρουσμάτων του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού σε διάφορες χώρες έχει πυροδοτήσει παγκόσμια ανησυχία και την επιβολή περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο, επιδημιολόγοι τονίζουν πως τα μέτρα παίρνονται μάλλον αργά για να αποτραπεί η εξάπλωση του Όμικρον σε διεθνές επίπεδο.

Στην Ευρώπη -η οποία ήδη «μάχεται» το τέταρτο πανδημικό κύμα που οδηγείται από τη μετάλλαξη Δέλτα και επιβάλλονται νέα περιοριστικά μέτρα έως και καθολικά lockdown εν όψει Χριστουγέννων-, η παραλλαγή Όμικρον (B.1.1.529) έχει «εμφανιστεί» μέχρι στιγμής σε Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Τσεχία, Ολλανδία και Βέλγιο και πιθανώς στη Δανία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτός από τη Νότια Αφρική και τη Μποτσουάνα, κρούσματα εντοπίστηκαν και στο Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ και την Αυστραλία, η οποία ανακοίνωσε σήμερα, Κυριακή, ότι εντοπίστηκαν δύο κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους σε δύο ταξιδιώτες που έφτασαν στο Σίδνεϊ από το νότιο τμήμα της Αφρικής.

Τα δύο θετικά κρούσματα, που ήταν ασυμπτωματικά, βρίσκονται σε απομόνωση σε ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια, πρόσθεσε η κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι τα δύο αυτά άτομα ήταν ανοσοποιημένα πλήρως.

Ισραήλ: Ταξιδιωτικός αποκλεισμός για όλους τους ξένους

Κι ενώ οι χώρες εξετάζουν τα μέτρα που πρέπει να πάρουν για να αναχαιτίσουν τη νέα απειλή, το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Σάββατο απαγόρευση της εισόδου για 14 ημέρες στην επικράτεια σε όλους τους αλλοδαπούς ανεξαιρέτως, δια στόματος του πρωθυπουργού του, Ναφτάλι Μπένετ.

Το Ισραήλ έγινε έτσι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα κλείσει εντελώς τα σύνορά της εξαιτίας της Όμικρον, η οποία ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική και χαρακτηρίστηκε «ανησυχητική παραλλαγή» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αυτή την εβδομάδα.

Το μέτρο μένει να εγκριθεί από την Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή.

Ως αυτό το στάδιο, οι ισραηλινές υγειονομικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει ένα κρούσμα της Όμικρον και μιλούν για ακόμη επτά ύποπτα κρούσματα. Δεν έχουν ξεκαθαρίσει εάν το πρόσωπο που επιβεβαιώθηκε πως έχει μολυνθεί είναι εμβολιασμένο ή όχι. Διευκρίνισαν πάντως πως τρία από τα επτά πρόσωπα που χαρακτηρίζουν ύποπτα κρούσματα είναι πλήρως εμβολιασμένα.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι μέσα στις επόμενες 14 ημέρες θα είναι διαθέσιμα περισσότερα στοιχεία για το πόσο αποτελεσματικά είναι έναντι της παραλλαγής Όμικρον τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της COVID-19.

Ύποπτο κρούσμα και στην Αυστρία

Ένα πρώτο ύποπτο κρούσμα του νέου παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορωνοϊού εντοπίστηκε στην περιοχή του Τιρόλου στην Αυστρία, όπως ανακοίνωσαν αργά χθες Σάββατο οι τοπικές αρχές.

Το ύποπτο κρούσμα αφορά έναν ταξιδιώτη που επέστρεψε από τη Νότια Αφρική την προηγούμενη εβδομάδα και ο οποίος βρέθηκε θετικός στην covid-19, με ενδείξεις ότι έχει προβληθεί από τη νέα παραλλαγή, αν και η επιβεβαίωση αναμένεται τις επόμενες ημέρες, επεσήμαναν οι αρχές του Τιρόλου.

Στην Αυστρία ισχύει ήδη από τη Δευτέρα lockdown λόγω της ραγδαίας ανόδου των κρουσμάτων της covid-19.

Τα αρχικά τεστ που διενεργήθηκαν από το Ινστιτούτο Ιολογίας του Ίνσμπουργκ οδήγησαν στη «σοβαρή υποψία» ότι το κρούσμα αυτό ενδέχεται να συνδέεται με την παραλλαγή Όμικρον.

Δείγματα θα σταλούν τώρα στην Αυστριακή Υπηρεσία για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων (AGES) προκειμένου να ελεγχθούν περαιτέρω.

«Το αποτέλεσμα από την AGES αναμένεται τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Έλμαρ Ριζόλι επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης της πανδημίας του Τιρόλο.

«Το κρούσμα, όπως έχει δηλώσει και βάσει των τρεχουσών πληροφοριών, παρέμεινε σχεδόν αποκλειστικά στο σπίτι του από τότε που επέστρεψε από το ταξίδι του πριν τρεις ημέρες και προς το παρόν δεν εμφανίζει συμπτώματα».

Οι αρχές έχουν ζητήσει ως προληπτικό μέτρο να γίνουν περισσότερα τεστ σε ανθρώπους που επέστρεψαν στην Αυστρία τις τελευταίες 14 ημέρες από χώρες του νότιου τμήματος της Αφρικής.

Αντιδράσεις από τη Νότια Αφρική

Ενώπιον της ομοβροντίας ανακοινώσεων ταξιδιωτικών περιορισμών, η Νότια Αφρική καταγγέλλει ότι τιμωρείται αντί να επικροτείται για την προηγμένη ικανότητά της να εντοπίζει εγκαίρως νέες παραλλαγές του κορωνοϊού.

Η χώρα διαθέτει ορισμένους από τους κορυφαίους παγκοσμίως επιδημιολόγους και επιστήμονες, οι οποίοι έχουν καταφέρει να εντοπίσουν νέες παραλλαγές του κορωνοϊού και τις μεταλλάξεις τους σε πρώιμο στάδιο του κύκλου ζωής τους.

«Αυτός ο τελευταίος γύρος ταξιδιωτικών περιορισμών είναι παρόμοιο με το να τιμωρεί κάποιος την Νότια Αφρική για την προηγμένη γονιδιωματική αλληλουχία και για την ικανότητά της να εντοπίζει νέες παραλλαγές γρηγορότερα. Η άριστη επιστήμη θα πρέπει να επικροτείται και όχι να τιμωρείται» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καλέσει τις χώρες να μη βιάζονται να επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς εξαιτίας της νέας παραλλαγής προτείνοντάς τους να υιοθετήσουν μια επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται στην αποτίμηση των κινδύνων για την εφαρμογή τέτοιων μέτρων.

Πέραν των ταξιδιωτικών μέτρων που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις, και η αεροπορική εταιρεία Qatar Airways ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, ότι δεν θα επιτρέπει να επιβιβάζονται σε πτήσεις της επιβάτες από τη Νότια Αφρική, την Ζιμπάμπουε και την Μοζαμβίκη εξαιτίας της εξάπλωσης της νέας παραλλαγής.

Εύσημα ΗΠΑ προς τη Νότια Αφρική για τη διαφάνειά της

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πάντως συνεχάρη χθες Σάββατο τη Νότια Αφρική για τη «διαφάνειά της» έναντι του υπόλοιπου κόσμου μετά τον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορωνοϊού.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, του Άντονι Μπλίνκεν, με την νοτιοαφρικανή ομόλογό του, τη Ναλέντι Πάντορ, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ «εξήρε τους νοτιοαφρικανούς επιστήμονες για την ταχεία ταυτοποίηση της παραλλαγής Όμικρον», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ακόμη, εξήρε «την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής για τη διαφάνειά της στη δημοσιοποίηση των πληροφοριών» για την παραλλαγή αυτή του SARS-CoV-2, η οποία «θα όφειλε να αποτελέσει παράδειγμα για τον κόσμο».

Σε διαμετρική αντίθεση με τη Νότια Αφρική, οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει την Κίνα πως περίμενε υπερβολικά μεγάλο διάστημα προτού μοιραστεί με τον υπόλοιπο κόσμο πληροφορίες κρίσιμης σημασίας για τον νέο κορονοϊό· η Ουάσινγκτον ερίζει πως εάν το Πεκίνο επεδείκνυε περισσότερη διαφάνεια, θα βοηθούσε να σταματήσει η εξάπλωση της πανδημίας.